torstai 8. joulukuuta 2022

Uuden kävelykatuosuuden avajaiset

 

Lainaus fb-sivulta

Vaasan kaupunki - Vasa stad

”Vaasan uuden kävelykatuosuuden avajaisia vietetään perjantaina 9.12. klo 15–17 Hovioikeudenpuistikolla rautatieaseman edustalla!

Juhlallisessa tilaisuudessa julkistetaan kävelykadun päähän pystytetty Jaakko Pernun teräsveistos Reimari. Luvassa myös musiikkia, muotinäytös ja kestävän liikkumisen minimessut. Kaupunki tarjoaa paikalle saapuneille glögiä ja pipareita sekä Vaasa-heijastimia.

Pääset tutustumaan myös Mini-Lifti -yhteiskäyttöautoihin, sähköpyöriin sekä aseman edessä sijaitsevaan uuteen pyörätalliin.”

Lue lisää kaupungin nettisivuilta:

https://www.vaasa.fi/ajankohtaista/uusi-kavelykatuosuus-avataan-9-12-valaistu-terasveistos... 

* * *

Ett nytt avsnitt av gågatan öppnas i Vasa fredag 9.12 kl. 15–17 på Hovrättsesplanaden framför järnvägsstationen!

I en festlig öppningsceremoni avtäcks Jaakko Pernus stålskulptur Reimari som uppförts i ändan av gågatan. Det utlovas också musik, en modevisning och en minimässa om hållbara färdsätt. Staden delar ut Vasa-reflexer och serverar glögg med pepparkakor.

Man har även möjlighet att bekanta sig närmare med bildelningsbilarna Mini-Lifti, elcyklar samt det nya cykelgaraget framför stationen.

 


 


 


Kuvat: AN 8.12.2022

 

Luvassa on monipuolista ohjelmaa. Minua kiinnostaa mm. tämä Vaasan uusimman veistoksen virallinen käyttöönotto.

Asema-aukion uusi teräsveistos sai innoituksen merimerkistä

Lainaus Vaasan kaupungin sivuilta

”Kävelykadun päähän nousee kälviäläisen kuvanveistäjä Jaakko Pernun kuusi- ja puolimetrinen teräsveistos nimeltään Reimari.

Reimari-veistoksen esikuvana on vanhanmallinen merimerkki, eli länsiviitta. Sen ajatuksellinen lähtökohta pohjautuu Vaasan kaupungin keskustan keskeiseen asemaan meren lahtien ympäröimänä ja sen tehtävänä on antaa viesti Vaasasta ja auttaa suunnistamaan asemalta keskustaan.

– Teos perustuu tuolloiseen länsiviitan malliin, jossa punaisten korien kartiot osoittavat pystysuunnassa eri suuntiin ylös ja alas. Tapa on edelleenkin käytössä paperisissa merikorteissa mutta väriltään mustana, ja se osoittaa, että viitta on kierrettävä lännen puolelta, kertoo Pernu.

Valaistu teräsveistos nousee katutasosta noin 6,5 metrin korkeuteen ja sen ympäristö laatoitetaan kotimaisella Baltic Brown -kivellä, jota kävelykadulla jo käytetään. Länsiviitan punaista väriä toistaa punertavaksi hapettuva teräs. Metalli oksidoituu aikaa myöten kauniin syvän punaiseksi ja samalla metallista tulee täysin korroosion kestävä.

Taideteos on hankittu Veljekset Gröndahlin säätiön rahoituksella. Teoksen kokonaiskustannus on 60 000 euroa.”

Lainaus päättyy

 

Reimari-veistoksesta on tulossa lähipäivinä esittely ylläpitämääni Rojekti X= hankkeen koontisivustolle. Tämä uusin taideteos on listan 167. kohde.

Katso koko lista

https://rojektixon.blogspot.com/ 


 

Aimo Nyberg
aimonyberg{at]gmail.com

Kuvisope, eläkkeeellä

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...