perjantai 9. joulukuuta 2022

REIMARI

 

Otettu käyttöön kävelykatuosuuden avajaisissa 9.12. 2022.

Osoite: Kävelykadun päässä rautatieaseman edessä, Hovioikeudenpuistikko 23

Tekijä: Jaakko Pernu

 

 

   


Kuvat: AN

 

Asema-aukion uusi teräsveistos sai innoituksen merimerkistä

Lainaus Vaasan kaupungin sivuilta

”Kävelykadun päähän nousee kälviäläisen kuvanveistäjä Jaakko Pernun kuusi- ja puolimetrinen teräsveistos nimeltään Reimari.

Reimari-veistoksen esikuvana on vanhanmallinen merimerkki, eli länsiviitta. Sen ajatuksellinen lähtökohta pohjautuu Vaasan kaupungin keskustan keskeiseen asemaan meren lahtien ympäröimänä ja sen tehtävänä on antaa viesti Vaasasta ja auttaa suunnistamaan asemalta keskustaan.

– Teos perustuu tuolloiseen länsiviitan malliin, jossa punaisten korien kartiot osoittavat pystysuunnassa eri suuntiin ylös ja alas. Tapa on edelleenkin käytössä paperisissa merikorteissa mutta väriltään mustana, ja se osoittaa, että viitta on kierrettävä lännen puolelta, kertoo Pernu.

Valaistu teräsveistos nousee katutasosta noin 6,5 metrin korkeuteen ja sen ympäristö laatoitetaan kotimaisella Baltic Brown -kivellä, jota kävelykadulla jo käytetään. Länsiviitan punaista väriä toistaa punertavaksi hapettuva teräs. Metalli oksidoituu aikaa myöten kauniin syvän punaiseksi ja samalla metallista tulee täysin korroosion kestävä.

Taideteos on hankittu Veljekset Gröndahlin säätiön rahoituksella. Teoksen kokonaiskustannus on 60 000 euroa.”

 

Kävelykatuosuuden avajaiset 9.12. 2022

 


Kävelykatuosuuden avajaistilaisuuteen oli saapunut ihan kohtuullisen paljon väkeä.

 

 
 
Juontajana toimi Hippi Hovi. Haastateltavana tässä työmaapäällikkö Jukka Saari. Vuoroaan odottelee yrittäjä Carola Svahn-Salomäki (Karisma). 
 
 


Avajaisseremoniassa vuorossa on nauhan leikkaus, jonka suorittivat kulttuuri- ja liikuntalautakunnan pj. Ida Jousmäki ja kaupunkiympäristölaitakunnan pj. Kai Luoma (piti myös avauspuheen). Vasemmalla Visit Vaasan toimitusjohtaja Max Jansson ja oikealla puolella kuntatekniikan johtaja Jukka Talvi

 

Erityisen hienoa oli saada kuulla teoksen tekijän Jaakko Pernun ajatuksia, mm. hänen omasta suhteestaan meriteemaan. 

 

 

Tilaisuuden etenemistä rytmittivät hienosti musiikkiesitykset, jouluisia lauluja esitti Kukka-Maaria Kallio. Päätteeksi nähtiin muotinäytös (sekä ulkona punaisella matolla että näyteikkunassa, jossa vaatemallistoja esittelivät myös ihmiset, ei siis mallinuket). 

 


Uuden kävelykatuosuuden jalkakäytävät pysyvät jatkossa sulana! Tämä on erityisesti alueen yrittäjien mieleen!"

Lainaus kaupungin sivuilta

"Uusi kävelykatu ei syntynyt itsestään, vaan vaati suuren määrän käsipareja. Kävelykadun alta löytyy muun muassa 17 kilometriä sulanapitoputkistoa, jotka kiinnitettiin käsin 30 000 surrilangalla. Kadun pinnalle on puolestaan aseteltu 3000 neliötä graniittilaattaa ja 160 000 noppakiveä."

 

 

Kuvanveistäjä ja ympäristötaiteilija Jaakko Pernu

https://kuvataiteilijamatrikkeli.fi/taiteilija/jaakko-pernu 

Oma esittely

Kuvanveistäjä ja ympäristötaiteilija Jaakko Pernu asuu ja työskentelee tällä hetkellä Oulussa. Viime vuosina hän on työstänyt lukuisia julkisia teoksia myös Keski-Euroopassa sekä Kanadan suunnalla.
”Materiaaliltaan katoavat ympäristötaideteokseni ovat usein suurikoikoisia. Töitteni ulkoinen muoto ja ajatuksellinen lähtökohta peilautuvat teoksiksi ihmisen ja luonnon vuorovaikutteisista suhteista."

Wikipedia 

https://fi.wikipedia.org/wiki/Jaakko_Pernu 

 

 


Tyytyväinen taiteilija 

 

 

Taiteilijan kanssa kuvassa sivistystoimen johtaja Kristiina Knookala (piti myös puheen – ja kertoi mm. että tämä teos on jo 21. Veljekset Gröndahlin säätiön lahjoitus Vaasan kaupungille!) 

 

 


Tilaisuuteen oli järjestetty aivan upea juhlavalaistus.Näissä tunnelmissa paikalle saapuneille tarjoiltiin lämmintä juotavaa ja pientä purtavaa.Kuten näistä ottamistani kuvistakin näkyy, Reimari-veistos on täysin tietoisesti pystytetty hieman vinoon. Esikuvansa merimerkin mukaisesti – kuin aalloilla keinumaan – ja osoittamaan oikeaa suuntaa kulkijoille. Länsiviitta osoittaa suunnan Vaasan Cityyn ja kävelykatua pitkin kohti merenrantaa, Vaasan upeaa rantaviivaa.

Veistoksen toteutus, kuin myös valmistunut kävelykatuosuus liikenneympyrä mukaan lukien on toteutettu laadukkaasti. Koko alueen kauneus, samoin kuin toimivuuskin tullaan kyllä huomaamaan viimeistään ensi kesänä. En voi mitenkään ymmärtää joidenkin esittämää kritiikkiä liikenneympyrää kohtaan. Kaupunki ja kaikki toimijat, jotka ovat tämän saaneet aikaan, ansaitsevat todellakin suuret kiitokset, eikä somen kautta levitettävää ”keskisormen näyttämistä” kotikaupungille.  

Kiitos Vaasa, ja tukea antanut Veljekset Gröndahlin säätiö. Eteenpäin on taas menty isoin askelin.

 

 Kuva: ANHyvät ystävät!

Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa!

Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, ja auttaa myös kuvien ottamisessa jne.

Kommentoi / aloita, osallistu keskusteluun aiheesta Reimari facebookissa, suora linkki

TÄÄLLÄ

Tutustu, tykkää ja seuraa myös koko rojektia 

https://www.facebook.com/rojektixon/Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X= hankkeen inspiraattori

Kuvisope, eläkkeellä

aimonyberg(at)gmail.com

Tämän sivun viimeisin päivitys: 10.12.2021. Teoksen osoite korjattu!

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...