keskiviikko 28. joulukuuta 2022

Kvarkens drottning - Merenkurkun kuningatar

 

Sairaaloita rakennetaan tietenkin siellä tapahtuvan toiminnan mahdollistamiseksi, se on kaikille selvää. Sairaaloista tehdään nykyään suuria, valtavia kokonaisuksia palvelemaan hyvinvointialueiden monia toimintamuotoaja. Uudisrakennusten tulee kestää aikaa, ts. pysyä ajan vaatimusten tasolla ainakin useita vuosikymmeniä, mielellään vielä pitempään.

Tilojen ja kulkureittien hyvä suunnittelu, toimivuus, siisteys ja kunnossa pysyminen ovat ensiarvoisen tärkeitä asioita. Näiden lisäksi viihtyisään sairaalaympäristöön kuuluvat oleellisena osana myös kauneusarvot, tilojen arkkitehtuuria täydentävä värien käyttö, ja silmille iloa antavat, mieltä piristävät erilaiset taideteokset. 

Sairaalaan ei taida olla suositeltavaa lähteä pelkästään taidetta katsomaan. Ei ainakaan vielä nyt, kun koronavariantit edelleen tuntuvat olevan voimissaan.

Siksipä suosittelenkin tutustumaan virtuaalisesti uuteen Pohjanmaan hyvinvointialueen, VKS:n H-rakennuksen taidekokonaisuuteen tarinapankissa.

Linkki tarinapankkiin. Klikkaa siellä aloituskuvia/otsikoita, niin esiin tulee videoita ym. asiaa taiteilijoista.

https://tarinapankki.fi/item/vaasan_keskussairaala_ovph/#kaupungit 


 ...

 


 

Kuvat: AN 19.12.2022. Vaasan keskussairaalan uuden H-talon sisääntuloaulan kahvion taideteos: Merenkurkun kuningatar, tehnyt Kari Juva, ja teos kuuluu Pekka Lindin taidekokoelmiin.

 

Vaasan keskussairaalassa on nähtävänä paljon taidetta

Vaikka Vaasan keskussairaalan H-rakennuksen suunnittelussa sovellettiin prosenttiperiaatetta, se ei tarkoita kirjaimellisesti sitä, että koko hankkeen budjetista olisi laitettu 1 % verran euroja taidehankintoihin. Tuskin tarkkaa lukua on missään kerrottukaan, voi olla, ettei sitä kukaan ole laskenutkaan, mutta onko sillä mitään väliäkään. Taidehankintoihin on joka tapauksessa nyt satsattu merkittävä summa rahaa, ja on pystytty työllistämään taiteilijoita niin Vaasassa kuin muuallakin.

Kokonaisuuteen kuuluu uusien taideteosten lisäksi deponoituja teoksia ja valokuvia hyvinvointialueen kunnista kuvatulosteina. Näitä on esillä rakennuksen eri kerroksissa aula- ym. tiloissa.  

Uudisrakennushankkeen arkkitehtuurisuunnittelun teemaksi oli annettu Pohjanmaan rannikko ja tätä teemaa tukee nyt myös H-rakennuksen taideteosten kokonaisuus.  Teema jakautuu kerroksissa alateemoiksi, jotka ovat satama (00 ja 0-kerros), laguunit (1.–3. kerros), ranta (4.–6. kerros) ja meri (7.–8. kerrokset).

Avoin portfoliohaku vuoden 2021 alussa kiinnosti taiteilijoita ja portfolioita saatiin yhteensä 225 kappaletta. Näistä teoskokonaisuuksia tilattiin yhdeksältä tekijältä – mm. vaasalaisilta taiteilijoilta Paula Blåfieldiltä ja Geir Byrkjelandilta. 

Valokuvatapettien ja valokuvataulujen kuvat haettiin myös avoimen haun kautta. Näin saatiin yhteensä lähes 1000 valokuvaa. Näistä valittiin 33 valokuvaa – vähintään yksi kaikista kuntayhtymän kunnista. Mm. vaasalainen Jouko Keto on saanut teoksensa esille. Osa valokuvista on toteutettu sairaalan seinille valokuvatapetteina ja osa suurina valokuvatauluina.

 

Toivotaan, että pysytään terveinä – tulevalle vuodelle 2023 kaikkea hyvää

toivottaa

Aimo Nyberg
Kuvisope, eläkkeellä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...