torstai 25. elokuuta 2022

Metsäsuunnitelma kiinnostaa

 

 

Ymmärrys metsien merkityksestä on voimakkaassa kasvussa

 

”Täällähän on väkeä kuin Runonkulkijoiden juhlaillassa!”

Kirjaston Draamasali oli tupaten täynnä maanantaina 22.8.2022, kun kaupunkilaisia oli kutsuttu paikalle kuulemaan infoa ja keskustelemaan Vaasan metsäsuunnitelmasta tälle vuosikymmenelle.

Olimme paikalla vaimoni kanssa, tottakai. Luontoasiat, metsien luontoarvojen puolustaminen on ollut yhteinen pitkäaikainen harrastuksemme koko Vaasassa olomme ajan.

Siitäkin huolimatta, että tilaisuus oli toisenlainen, kuin olimme odottaneet, loppufiilis oli positiivinen. Keskustelu oli arvokasta, eri näkökulmia saatiin esiin, eikä ylilyönteihin mielestämme kukaan sortunut. Puheenvuorojen teemat siirtyivät yksityiskohdista toiseen, eikä illalla oikein tuntunut olevan alkua eikä loppua. Toisaalta jokainen, joka halusi jotain sanoa pääsi ääneen. Moni useammankin kerran.

Tilaisuudessa vetovastuussa jo virkansa puolesta oli metsäpäällikkö Timo Jousmäki. Mikrofonia salissa kuljetti järjestävän tahon edustajana, ja jossain määrin keskustelun ”moderaattorina” Petur Eklund, joka on kaupungin kiinteistötoimessa tulosalueen johtaja, kaupungingeodeetti, ja toimii Vaasan Kaupunkiympäristölautakunnan yhtenä esittelijänä.

Laitan tähän muutamia huomioita, joista tilaisuuden jälkeen olemme vaimon kanssa keskustelleet. Tarkoitukseni on myös kirjata näistä jotain kaupungin viralliseen palautepalveluun.

Llinkki kaupungin sivuilla, palautteet ja mielipiteet pyydetään annettavan ensisijaisesti sähköisen palautelomakkeen kautta:

https://survey123.arcgis.com/share/e29e90dc83ac456086f8806e63cff5a0 


 

Ensin tilaisuudesta

-          Kiitos 22.8.2022 yleisötilaisuuden pitämisestä. Illan aikana käyty keskustelu oli hyvää ja todella tarpeellista kuultavaa kaikille paikalle olleille. Näin siitäkin huolimatta, ettei tilaisuudessa edes edetty Vaasan metsäsuunnitelma 2020–2030-luonnoksen esittelyyn. Ainuttakaan riviä metsäsuunnitelman teksteistä, saatikka diakuvaa laadituista aluekohtaisista selvityksistä/suunnitelmista ei meille esitelty. Esittelytilaisuutena ilta ei siis toiminut. Minkäänlaista muistiota ei tilaisuudesta haluttu tehdä. Tätä oli toivottu etukäteen kaupunkiympäristölautakunnan pj. Kai Luomalta ja pyyntö esitettiin myös tilaisuuden alkaessa Petur Eklundille (esitti Matti Tuomala, VYS). Näinkin tilaisuus toki toimi, olihan paikalla myös useita lautakunnan jäseniä.

 Metsäsuunnitelmaluonnoksesta

-          Luonnos pitää sisällään ristiriitaista faktaa, ja siitä on vaikeaa saada selville mitkä ovat tavoitteita, mitkä selvitystä, eikä sekään helpolla aukea, mitä tullaan tekemään: mitä missä ja milloin eri alueiden metsäkohteille konkreettisesti tehdään?

-          Pohjana olevat TAPION kartoitukset, ja heidän metsänhoito-ohjeistuksiensa mukaiset ”näin pitäisi toimia” suunnitelmat ovat monin kohdin nykyisten kaavamerkintöjen vastaisia. Tätä ”ongelmaa” ei tuoda esille, ja siksi asukkaille ja päättäjillekin tulee helposti väärä kuva mm. avohakkuiden toteutumisista/laajuudesta jo lähivuosina.

-          Myös metsäalan terminologia on metsäluonnoksessa valitettavan epäselvää. Tekstiä/kuvia lukiessa on vaikeaa ymmärtää sanojen merkityksiä ja taustalla olevia näkökulmia.
Esim. ”Uudistuskypsä metsikkö, = varttuneita metsiä, = kehitysluokka 04, = kasvu hidastuu, vaikka metsän puumäärä kasvaa.”. Vaikka termien selittäminen, avaaminen kaksikieliselle yleisölle aivan varmasti on erittäin haasteellista, niin vuorovaikutteisuutta tavoittelevissa kuulemistilaisuuksia tähänkin tulisi varautua.  

-          Vaasan kaupungin Metsäsuunnitelma 2020–2030 laatijaksi on päätetty teknisessä lautakunnassa 3.4.2019 Skogsvårdsföreningen Österbotten. Maastotyöt on suoritettu koko kasvukausien 2019 ja 2020 aikana. Aikaisempien vuosikymmenten tapaan tehty työ on paikoin valitettavan yksipuolista, puusta saatavan taloudellisen hyödyn maksimointiin pyrkivää ja etenkin metsien virkistyskäytön liiaksi unohtavaa.

-          Puutteellisesti esiin tuodut luontoarvot, yksilöityjen ja todennettujen suojelukysymysten sivuuttaminen, ja toistaiseksi toteutumaton alueiden asukkaiden ja asianosallisten kuulemismenettelyn puuttuminen, jääminen puolitiehen puoltaa jatkoajan ottamista Vaasan metsäsuunnitelman 2020–2030 käsittelyyn.

-          Huomion arvoista on myös tiedostaa kaupunginvaltuutettujen toimintakauden kesto. Nykyiset päättäjät ehtivät hyväksyä metsäsuunnitelman, vaikka sitä ei heti ensi vuoden alussa vahvistettaisikaan. Kyse on yli yhden valtuustokauden ulottuvasta päätöksestä, se on siis tehtävä huolella ja pidemmän ajan strategiat huomioiden.

-          Faktojen yhteensovittamiseen, kompromissien tekoon (kuten Timo Jousmäki korostaa) hyvä pohjapaperi on Vaasan ympäristöseuran lehdistötiedote 22.8.2022, ja sen 17 sivuinen perusteluosa. Siinä esitetään, että Vaasan metsäsuunnitelma on palautettava uuteen valmisteluun. Tehty esitys on asiallinen ja mielestämme tässä tilanteessa järkevä teko.  

 

Kohde esimerkki: Vaskiluoto

Vaskiluodon metsän nykyisen metsäalueen yleiskaavamerkintä on V. Vaskiluodon osayleiskaava etenee, ja siinä säilyy ko. virkistysalueen V-merkintä.
Eri toimintojen yhteensovittamiseksi osayleiskaavaluonnoksissa metsä on merkitty virkistysalueeksi (V) Niemeläntien varrella olevia asuinalueita (A) lukuun ottamatta.
(Vaskiluodon osayleiskaava, OAS-vaiheen lausunnot ja mielipiteet sekä niiden vastineet)

Mielestämme suotavaa olisi metsäsuunnitelmassa huomioida mitä suunnitelmiin merkityt toimet (Vaskiluodossa: harvennus, poimintahakkuu, siemenpuuhakkuu, yläharvennus) suhtautuvat lainvoimaisiin kaavamerkintöihin (metsänhoito, rakentaminen).

Metsäalueen ottaminen asuntojen rakentamisalueeksi on tarpeetonta ja väärä valinta niin kauan kuin on mahdollista käyttää asunto- ym. rakentamiseen aikaisemmin jo rakennettuina olleita ja uuteen käyttötarkoitukseen kaavoitettuja alueita. Vaasassakaan ei ole mielekästä eikä ympäristöystävällistä rakentaa metsiin ainakaan ennen kuin Ravilaakso on täynnä, ja Vaskiluodossakaan ei pidä rakentaa metsään, ainakaan ennen kuin on saatu entinen Fennon alue käyttöön ja rakennetuksi.

 

Aimo Nyberg ja Marja-Liisa Kaski
Olemme molemmat eläkkeellä (KU ja BG opettajia)



Kuvituskuva: AN

 

Tämä blogi Vaasaennenjanyt on kaikille avoin mielipidekirjoitusten kanava! Ota yhteyttä, julkaistaan Sinun ajatuksiasi, mielipiteitäsi, ottamiasi valokuvia… Erilaiset näkökulmat ansaitsevat tulla kuulluiksi.

Sivuston ylläpitäjä: Aimo Nyberg, aimonyberg(at)gmail.com




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...