maanantai 22. elokuuta 2022

Mahdollisuuksia vaikuttaa on kaikilla

 

 

Kesän aikana meillä kaikilla on ollut mahdollisuus perehtyä useaankin kaupunkimme rakennettuun ja luonnonmaisemaan vaikuttaviin suunnitelmiin.

Nyt on asianosallisten eli meidän asukkaiden, kaikkien kaupunkilaisten aika kommentoida ts. tulla kuulluiksi. Sen jälkeen päättäjämme kuntademokratian mukaisesti vievät asioita eteenpäin.

Kaikkea mitä valmistelevat tahot, virkamiehet, konsulttifirmat jne. ehdottavat, ei aina sellaisenaan toteuteta. Muutoksia on mahdollista tehdä. Kun jokin näkökulma on jäänyt huomaamatta, tämä voidaan vielä lisätä mukaan, ja jokin kohta jopa kumota kokonaan, jos ehdotukset ovat virheellisiä tai ehdotukselta puuttuu riittävä poliittinen kannatus.  

Kuulemismenettely on kuntademokratiamme kulmakiviä

 

Ajankohtaisia asioita nyt (elokuun lopussa 2022) ovat 1. Vaasan metsäsuunnitelma 2020-2030, 2. Vaikuta Vaasan  kauppatorin suunnitteluun, 3. Kerro ideasi: 5000 euroa osallistuvaan budjetointiin


1. Vaikuta Vaasan metsäsuunnitelmaan 2020–2030

Tänään 22.8.2022 klo 17.30 pääkirjaston Draamasalissa info- ja keskustelutilaisuus

Perehdy VAASAN METSÄSUUNNITELMA 2020 - 2030 

https://www.vaasa.fi/metsasuunnitelma2020-2030/#0593902d  

Toivotaan runsasta osanottoa – vuoropuhelua, perusteltuja mielipiteitä - vaasalaisten kuulluksi tulemisien toteutumista. 

 

2.  Vaikuta Vaasan kauppatorin suunnitteluun

Katso Vaasan kaupungin sivuilta lisää

TORI SUUNNITELMIA

https://www.vaasa.fi/ajankohtaista/vaikuta-kauppatorin-suunnittelukilpailun-voittajaan/  


Vaikuta kauppatorin suunnittelukilpailun voittajaan!

Julkaistu: 12.7.2022

”Vaasan kauppatorin suunnittelukilpailun tavoitteena on saada kävelykeskustaan päivitetty yleissuunnitelma, joka huomioi sekä alueen historian, että tulevat tarpeet. Erityisesti kiinnitetään huomiota kävelykeskustan saavutettavuuteen ja viihtyisyyteen.

Kilpailuun valittujen työryhmien kilpailutyöt ovat nähtävillä kilpailun nettisivuilla sekä osa materiaalista on nähtävillä myös Vaasan kaupungin pääkirjastolla, Kirjastokatu 13.

Voit vaikuttaa voittajatyön valintaan aikavälillä 12.7.–26.8.2022 vastaamalla kilpailun nettisivujen kyselyyn tai toimittamalla mielipiteesi asiasta kaavoitukseen, kaavoitus@vaasa.fi tai Kaavoitus, PL 2, 65101 Vaasa.

 


Kuva: AN, 17.8.2022

Vaasan pääkirjaston aulassa voi perehtyä torin suunnitelmiin

Vaasa-lehti nro 33 (17.8.2022) esittelee myös suunnitelmat selkeästi: Uusi ilme torille. Lehden voi lukea ilmaiseksi digiversiona netissä.

 

3.  Kerro ideasi: 5000 euroa osallistuvaan budjetointiin

Vaasassa kolmatta kertaa järjestettävä osallistuvan budjetoinnin ideakilpailu jatkuu vielä viikon, eli 28.8.2022 asti.

Jokainen meistä voi esittää omia ideoitaan ihan omana itsenään, tai yhdessä muiden kanssa, tai vaikka yhdistyksen ehdotuksena.

 

Tutustu Vaasan kaupungin sivuilla

https://www.vaasa.fi/asu-ja-ela/osallistu-ja-vaikuta/osallistuva-budjetointi/#0593902d 


Osallistuva budjetointi

”Osallistuva budjetointi on toimintatapa, jossa asukkaat otetaan mukaan yhteisiä verovaroja koskevaan keskusteluun, suunnitteluun ja päätöksentekoon.

Sen toteuttamiseen ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa menetelmää, vaan sitä voidaan toteuttaa monin eri tavoin.

Vaasassa asukkaat saavat ehdottaa ja päättää tietyn rahasumman käyttötavasta. Asukkaiden toiveena on jo syntynyt kirsikkapuisto Onkilahteen ja kukkaniitty Vaskiluotoon. Mitä ihanaa sinä haluaisit Vaasaan?

Ehdottelu alkaa elokuussa ja valinnat toteutetaan syyskuussa. Toteutettavat kohteet julkistetaan Vaasan syntymäpäiväjuhlinnan yhteydessä lokakuussa.

Kerro, miten kehittäisit Vaasaa 5000 eurolla!  

Vaasan kaupunki on varannut asukkaiden ideoiden toteutukseen 5000 euroa osallistuvan budjetoinnin kautta vuodelle 2022. Tarkoituksena on ottaa kaupunkilaiset mukaan oman ympäristönsä kehittämiseen sekä nostaa esiin tapoja, mihin julkisia varoja voidaan käyttää. 

Jätä ideasi viimeistään sunnuntaina 28.8.2022 alla olevan lomakkeen kautta.  

Saapuneet ehdotuksen käsitellään toimikunnassa, joka valitsee ehdotuksista parhaimmat seuraavaan vaiheeseen.  

Jatkoon valitut ehdotukset julkaistaan tällä sivulla 7.9. ja kuka tahansa voi äänestää voittajaa 7.–21.9. välisellä ajalla!  

Voittaja julkistetaan Vaasan syntymäpäivänä 2. lokakuuta ja idean toteutusta seurataan Vaasan sosiaalisen median kanavissa. 

Vinkkejä idean toteutuksen arviointiin: 

  • Arvioi kustannuksia, joita tulee materiaalihankinnoista, laitevuokrista jne. 
  • Tarvitseeko jokin osa toteutuksesta talkoita tai voiko toteutukseen osallistua kaupunkilaiset? Vaatiiko toteutus ehkä ammattilaiselta ostettua työtä? 
  • Kaupungin toimialojen kanssa voidaan tehdä yhteistyötä, jolloin välineiden kulut menevät yksiköiden kautta, ja myös ohjausta ja henkilökunnan kohtuullisia työtunteja toteutukseen saa kaupungilta ilman kustannuksia”.

 

Kun ideasi pälkähtää päähän,

-          mieti miten kuvailet ideaasi viidellä sanalla

-          ja miten kerrot ideastasi perusteellisemmin eli idea kokonaisuudessaan

-          ja kuinka vaasalaiset voitaisiin ottaa mukaan idean toteuttamisessa

-          ja kuinka ideasi tekee vaasalaiset onnelliseksi

-          myös oma kustannusarviosi laitetaan idean mukaan

Eikä muuta kuin lähetä ideasi kaupungille (lomake löytyy yllä olevasta linkistä)

 

Blogikirjoituksen kuva ja tekstien koonti: Aimo Nyberg

aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...