lauantai 2. lokakuuta 2021

Vaskiluotoon Onnellisuuden niitty

 

 

Onnellisuus koetaan perinteisesti omaan lähipiiriin ja omiin tuntemuksiin liittyviksi mielentilaksi, arkiseen elämään kuuluvaksi enemmän tai vähemmän täydelliseksi olotilaksi. Tämän vastapainona elämässä on oltava kaikkea muutakin inhimilliseen vuorovaikutukseen kuuluvaa, - sellaista, joka itse asiassa oikeasti tekee onnellisuuden todeksi, tekoina ja aitoina tilanteina koettavaksi siis näkyvänä onnena, ilona, kauniina yhdessäolona arjessa ja juhlan hetkinä.

Onnellisia olemme kaikki omilla tavoillamme, ja monet meistä ”lähes koko ajan” ja ympäri vuoden, nauttien elämästä ympärillämme tässä ja nyt, vuodenaikojen kierrosta nauttien. Eikä ikämittariin tulevat suurenevat numerot juurikaan mieltä paina.

Nyt meillä on taas mitä odottaa. Yhteisöllinen onnellisuus, sen tavoitteleminen on myös hieno asia. Hyvän olon tunne, ilo, onnellisuus voi syntyä monenlaisista asioista, - ja hyvin usein juuri aika pienistäkin asioista.

Ensi kesänä erityisiä onnen hetkiä voimme kokea kukkaniityllä Vaasan Vaskiluodossa!

Vaasassa vietetään tänään 2.10.2021 kaupungin 415. syntymäpäivää.

Tämä julkaistiin jo juhlapäivän aamulla Syntymäpäivälahja vaasalaisille: Onnellisuuden niitty Vaskiluotoon.


Lainaus Vaasan kaupungin sivuilta

 https://www.vaasa.fi/ajankohtaista/syntymapaivalahja-vaasalaisille-onnellisuuden-niitty-vaskiluotoon/

Uutiset

Syntymäpäivälahja vaasalaisille: Onnellisuuden niitty Vaskiluotoon

Julkaistu: 2.10.2021

Vaasan syntymäpäivänä 2.10. juhlimme yhdessä vaasalaisuutta ja asukkaat ovatkin saaneet ehdottaa itselleen syntymäpäivälahjoja osallistuvaan budjetointiin varatulla 5 000 eurolla. Syntymäpäivälahjana päätettiin toteuttaa kukkaniitty Vaskiluotoon. 

Kysyimme syyskuussa verkkokyselyllä vaasalaisilta, mikä pieni unelma heidän lähiympäristössään kaipaisi toteutusta ja josta olisi iloa sekä onnea kaikille. Kaupunki on varannut asukkaiden ideoiden toteutukseen 5 000 euroa osallistuvan budjetoinnin kautta. Viime vuonna toteutettiin kirsikkapuisto Onkilahden rantaan. 

Hakemuksia tuli yhteensä 47 kappaletta, joista toteutettavan idean valitsi tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman sekä osallistumisohjelman yhteinen ohjausryhmä.

Onnellisia ajatuksia niityllä

Toteutettavaksi ideaksi valittiin Matias Jungarin ehdottama kukkaniitty Vaskiluotoon.  

– Mahdollisuus poimia niittykukkia tai vain nauttia luonnon monimuotoisuudesta tuottaisi varmasti onnellisuutta. Teollisuusalueen ja luonnon kontrasti lisäisi alueen mielenkiintoisuutta. Niitty taas lisäisi kävijöitä Vaskiluodon ulkoilualueelle, perustelee Jungar ideaansa.  

Kukkaniitty toteutetaan Vaskiluodon Kaarlentien alueelle. Valitsijoiden mielestä kukkaniitty tukee luonnon monimuotoisuutta, pölyttäjien elämää ja hiilineutraalia Vaasaa. Asukkaiden muissa ehdotuksissa oli toivottu lisää penkkejä ja siksi niityn reunoille aiotaan laittaa penkkejä, joilla voi levähtää ja nauttia. Kuka tahansa voi poimia niityn kukkia. Niityn nimeksi päätettiin antaa Onnellisuuden niitty. 

– Idea niitystä oli mielestämme ihana ja tukee myös pehmeitä arvoja, joita kaupunki tahtoo edistää. Luonto on tunnetusti hyvä paikka rauhoittua omien ajatusten ääreen. Yhteisöllisyyttä tuo lisäksi se, että kukkaniitty voidaan perustaa joko jo nyt syksyllä tai keväällä 2022 talkoilla, joihin kutsumme myöhemmin vaasalaiset mukaan. Niitty toimii myös käyntikorttina kaupungissa sataman kautta vieraileville. Vaskiluodon alue on muutenkin muutoksessa ja saamassa uuden osayleiskaavan, kertoo aluepalvelupäällikkö Suvi Aho.  

Lainaus päättyy

 

 

Kaarlentien alueelle toteutettava kukkaniitty on hieno asia; sen tekeminen osoittaa luonnon monimuotoisuuden arvostamista, ja on suureksi iloksi meille Vaskiluodon luonnosta nauttiville vaasalaille. Helposti lähestyttävänä kohteena se on aivan varmasti suureksi iloksi myös satama- ja teollisuusalueilla töissä käyville, ja alueelle saapuville vieraille ja turisteillekin.

Viereinen Vaskiluodon metsä on myös ainutlaatuinen luontokohde. Siellä on erikoisuuksia, jopa harvinaisia kasvilajeja, joista osa on ”saatu Vaasaan” historiallisista syistä, kuten saksalaisten sotilaiden mukana hevosten heinälasteista, ja osa jo purjelaivojen aikaan, kun niiden painolasteina käytettyä maa-ainesta tyhjennettiin Vaskiluodon silloisten saarten väleihin täyttömaaksi silloiksi ym. kulkuretittien tekemiseen.

Näistäkin historiallisista vaiheista voisi olla kiva lukea opastauluista, joita voisi Vaskiluodon metsään muutamiin kohteisiin esim. kuntoradan varteen laittaa. Ideasta on ollut joskus aikaisemminkin puhetta, mutta ainakaan toistaiseksi tätä ei ole toteutettu.

 

 


 

Kuvituskuvat: AN, 11.6.2017. Sinikuusama, syylälinnunherne kukkivat Vaasan Vaskiluodossa

 

Bonuslinkki kiinnostuneille

Kesällä 2017 julkaisin tässä blogissa Vaskiluoto mielessäin kirjoitussarjaan viimeisen osan 12/12, jonka aihe oli Kasvit ja Vaskiluoto

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2017/06/vaskiluoto-mielessain-1212.html 

 

Aimo Nyberg
aimonyberg(at)gmail.com

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...