lauantai 23. lokakuuta 2021

Kuka osaa kertoa tästä?

 

Tätä blogikirjoitusta on päivitetty 15.12.2022

Katso myös 

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2022/12/vorkkarin-kallioleikkaus-onko-se-tehty.html 

 

Mitä tästä kallioleikkauksesta tiedetään?  

Ja mistä voisi löytyä lisää tietoja, aiheeseen liittyvää faktaa?

 

 

 


Kuvat AN. Laivakadun ja Myllykadun kulmasta lähtee nykyään asfaltoitu pyörätie Kotirannalle päin. 
Paikka näyttää aika tavalliselta? Asfaltoitu tie sitä toki onkin, mutta tuo kallioleikkaus on erikoinen. Miten se on tehty? Porausjälkiä ei näy. Ehkä se on saatu aikaan räjäyttämällä? Mutta milloin, kuinka vanha tämä kallioleikkaus on? Ketkä ovat sen tehneet? Ja miksi?
Voiko olla jopa niin, että tämä aukko olisi tehty jo aika kauan sitten ja laivoja varten? Eli silloin kun merenlahti, nykyinen Onkilahti kääntyi Pitkälahdeksi Kotirannan ja Vörkkärin välille. Lahti on ollut aikoinaan salmi, olihan kyse Klemetsö -nimisestä saaresta, joka maankohoamisen myötä muuttui niemeksi, jonne Vaasa päätettiin siirtää vuoden 1852 tulipalon jälkeen.

Eli onko mahdollista, että Onkilahden koulun paikka, joka on rakennettu ”paalutetulle suolle” (koulun perustajan rehtori Kauko Kultalahden kertoman mukaan), olisi ollut vesialuetta, josta oli kallioon tehdyn aukon kautta vesiyhteys Pitkälahteen ja paikka olisi näin ollen voinut olla jonkinlainen merialusten piilo/turvasatama? (tälle spekulaatiolle ei löydy perusteluja, AN 15.12.2022)

Kysymyksiä minulla on tähänkin aiheeseen liittyen kuin kyselyikäisellä lapsella.
Kotiseutututkimus on minulla vain harrastus, enkä tee oikeata tutkimusta aiheesta. Olen kuitenkin sitä mieltä, että oikeisiin faktoihin perustuvat historialliset kuvaukset lisäävät meidän nykyasukkaiden ymmärrystämme asuinalueestamme siitä, miksi maisemat ympärillämme ovat sellaisia kuin ovat. Siksi tästäkin aiheesta olisi hienoa saada tietää vielä paljon lisää.  

 


 
 



Pienellä kalliolla puuston seassa Onkilahden yhtenäiskoulun takana ja aika lähellä Minimania on maastossa kuoppia ja useita kivirakennelmia, asuntojen perustuksia tms.

 

Kartoista ja valokuvista on jotain apua

 

 
Tämä karttakuva oli kuvituskuvana Vasabladetin kirjoituksessa 19.10.2021, DEBATT: Håll kvar de gamla arkiven i Vasa.

 

Kuvalainaus netistä: fb-ryhmä Vaasan kuvia 1900-luvulta, Pertti Sevolan postaus 14.10.2020.
Vaasa 1920-luvulla. Kuva teoksesta "Suomi lentokoneesta" WSOY 1929

 


Kuvalainaus kaupungin sivuilta: Vaasan kaupungin matkailukartta ynnä lähiseutujen karttaluonnos vuodelta 1939. Tällaisia suunnitelmia oli Vaasassa noin 100 vuotta sitten. Sotien jälkeen näitä ei toteutettu läheskään kaikkea. Moni hanke jäi, ainakin jos katsoo tarkasti Vaskiluodon ja Palosaaren suunnitelmia ja vertaa niitä tämän päivän tilanteeseen.
Kartassa näkyy hyvin Laivakatu, ja myös jokin pallokenttä, mutta valitettavasti kartta ei ihan riitä kertomaan onko kyseessä oleva kallioleikkaus jo tuolloin ollut olemassa?

Tarvitaan siis vielä lisää selvitystyötä, vanhoja karttoja ym. dokumentteja.

 


 

Vaasan kartasta rajattu alue, josta näkyy nykytilanne 2000-luvulla.

Mahdollisen lisätiedon löytyessä palaan aiheeseen. Olen todella kiitollinen kaikesta mahdollisesta avusta ja vinkeistä mistä lisätietoja voisi saada tämän kallioleikkauksen historiaan liittyen.

Aimo Nyberg
Kuvataiteen lehtori, eläkkeellä
Kotiseutuaktiivi, kaupunkikuvaaja
aimonyberg(at)gmail.com

Viimeisin päivitys: 15.12.2022


 

1 kommentti:

  1. Vaasan historia IV, sivulla 32 on karttakuva v. 1855 jonka mukaan nykyisen Minimanin nurkilla on ollut Rödhin tila ja näillä kallioilla tuulimylly.

    VastaaPoista

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...