maanantai 11. lokakuuta 2021

Söderfjärden – syksy 2021

 


 

Kuvasarja Pohjanmaan historiallisen museoyhdistyksen syysretkeltä 9.10.2021

 

 


Pelkkää peltoa, sakeaa sumua – näkymä Söderfjärdenillä. Mitä mielenkiintoista täällä voi olla?

 

 

Meteoriihen tervetuloa opastus


Loisketie on ainutlaatuinen Aurinkokuntamme mittasuhteita havainnollistava ”pienoismalli”. Tosin Pluton kylttiä ei täällä ole, koska sen paikka olisi jossain Vaasan sataman tienoilla. 

 


 

Aurinkokuntamme keskipiste eli aurinko on tämän kokoisena Meteoriihen edustalla. Loisketien vitriineissä planeetat ovat kooltaan herneenkokoisista tennispallon kokoisiin.


 

Söderfjärdenin meteoriittikraatteri syntyi 520 miljoona vuotta sitten.
Tänään alue on elinvoimainen peltoalue, jonne on onnistuneesti luotu keskelle ei mitään tähtitieteellinen observatorio, geologinen näyttelytila, Söderfjärsenin kuivatuksesta kertova näyttely ja muistomerkki, vanhojen maatalouskoneiden ja työvälineiden esittelytila selostuksineen, lintutorni luonnon ympärivuotiseen havainnoitiin. Ja aurinkopaneelit sekä pieni tuulivoimala omavaraiseen sähköntuotantoon.  

 


Suomen tunnetut törmäyskraatterit, 12 kpl. Bongauskierroksen kannattaa aloittaa täältä Vaasasta, sillä täällä on tietoa ja kuvia erinomaisen hyvin esillä ja suorastaan ilmiön keskellä.

 

 

 

 
Meteoriittikraatterin poikkileikkauskuva, mallinnus, esittää hyvin millainen kuoppa tänne syntyi asteroidin osuessa

Kraatterin reunat eivät ole kovin korkeita, ne ovat aikojen saatossa madaltuneet, ja ovat edelleen selkeästi alueen korkeimpia kohtia, mm. Öjbergetillä ollaan 30–40 metrin korkeudella merenpinnasta. Keskellä kraatteria on korkea alue, harjanne, ja sen päällä on vain noin 40 m maa-ainesta Meteoriihen alla. Syvimmillään kraatterin pohja on noin 400 m syvyydessä. 

 


Peltoalueella kulkiessa ollaan itse asiassa merenpinnan alapuolella. Peltoa voidaan viljellä tehokkaan ojituksen ja pumppaamon avulla, joka nostaa jatkuvasti vettä yli suojavallin Sundominlahteen laskevaan jokeen/ojaan. 

 


 

Vanhempaa maatalouskalustoa ja työvälineitä on laitettu näkyville sisä- ja ulkotiloihin. Nykyaikaisia traktoreita, puimureita jne. voi nähdä, kuulla, aistia alueella täydessä työtouhussa keväästä syksyyn.

 


Perehtymällä Matts Andersénin kirjaan När himlen faller ner / Kun taivas putoaa / When the sky falls down saa käsityksen millainen ja miksi Söderfjärdenin meteoriittikraatteri on. Samalla saa perspektiiviä myös kosmisiin mittasuhteisin näihin kotoisiin maisemiimme, joissa omaa elämäämme saamme joitakin maapallon vuosikymmeniä elää. Kirjaa on edelleen myynnissä, mm. Meteoriihellä.

  

Meteoriihen aukioloajat: Ryhmille huhtikuusta marraskuuhun

https://meteoria.fi/fi 


 

 

 

 

Jos et käynyt tänä kesänä Vaasassa ja Söderfjärdenillä, niin tule ensi vuonna!

Kurkien kevät- ja syysmuutosta en tässä blogikirjoituksessani maininnut mitään. Jo tämä luontoelämys, - tuhansien kurkien näkeminen ja kuuleminen, on syy merkitä kalenteriin vierailu Söderille!

Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg
aimonyberg(at)gmail.com

 

Aikaisempia tämän blogin kirjoituksia aiheesta Söderfjärden

Kiitoksen paikka

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2013/06/kiitoksen-paikka.html 

Söderfjärden 100 vuotta

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2019/06/soderfjarden-100-vuotta.html 

Kokoontumisia Söderfjärdenillä

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2021/09/kokoontumisia-soderfjardenilla.html 

 

 

2 kommenttia:

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...