tiistai 20. huhtikuuta 2021

Valtakunnantasoiseksi ulkoilureitiksi

 

 

Suomessa on useitakin suosittuja vaellusreittejä, kuuluisin kenties Karhunkierros Oulangan kansallispuiston alueella.
Vaasaan suunnitteilla olevaan n. 30 km pituiseen lahdenympärikierrokseen on mahdollista luoda aivan omanlainen kokonaisuus, jolla voidaan saada myös turistit kiinnostumaan juuri tästä kohteesta: Vaasan kaupungista, merellisestä luonnosta, maankohoamisilmiöstä ja sen myötä syntyneestä ainutlaatuisesta historiasta, kehityksestä ja eteenpäinmenon voimasta Vaasan seudulla.

 

Vaasan kaupungin asukaslehti 01/2021 jaettiin koteihin ja on kaikkien luettavissa myös netissä

www.vaasa.fi/ajankohtaista/kaupungin-asukaslehti-tarjoaa-jalleen-mielenkiintoista-luettavaa/

Lehdessä on useampikin tärkeä kirjoitus, mm. Osallistumalla omannäköinen arki ja Vähänkyrön patikkareitit kunnostettiin talkoilla. Paras juttu ja visio tulevaan on kuitenkin minun mielestäni tämä:

Eteläisen kaupunginselän reitti on upea lähimatkailukohde

 


Kuva- ja tekstilainaus ovat sivulta 10

”Eteläisen kaupunginselän ulkoilureitin rakentaminen toteutuu osissa. ELY-keskuksen myöntämää valtion virkistysalueavustusta kunnille on haettu noin 10 kilometrin mittaiselle reitille, joka alkaa Kalarannasta ja ulottuu Risöhön. Tämä hanke on alku noin 30 kilometrin mittaiselle Kaupunginselän kierrokselle.”

Nämä julkistetut suunnitelmat näyttävät upeilta. Reitin voi kävellä, juosta, pyöräillä, mahdollisesti myös talvisin hiihtää, ja osan matkasta kesäisin myös meloa. Esteettömyyskin toteutunee ainakin pääosin.

” – Hanke on mahtava lähimatkailuvaltti, maisema-arkkitehti Annukka Kuoppala iloitsee.”

 

Maankohoamisilmiö sopii aiheeksi reitin varrelle toivottavasti tuleville korkeatasoisille infotauluille. Samoin historialliset kohteet mm. Patterinniemessä. Eikä luontoakaan sovi sivuuttaa, erityisesti lintulajisto on Sundominlahden alueella runsasta etenkin kevät- ja syysmuuton aikoihin.

Reittiä Kalarannasta Risöhön on voinut kulkea jo nytkin. Niin kesäisin kuin talvellakin. Olen alueella jonkun verran liikkunut luontoa havainnoimassa ja valokuvaamassa. On aivan mahtavaa, jos ja kun saamme reitille taukopaikkoja, opasteita ja jopa lisättyä todellisuutta historiallisiin kohteisin, ts. mobiililaitteilla luettavaa kiehtovaa kerrontaa ja kuvamateriaalia menneiden vuosisatojen tapahtumista, elämästä näillä seuduilla.

Jossain vaiheessa vuosien kuluttua reitti saadaan kokonaisuudeksi, eli kiertämään Sundominlahden ympäri. Lahdenpohjukka Bolotin alueelta Svartön niemelle kuuluu Mustasaareen. Onneksi myös siellä tehdään suunnitelmia tämän yhteishankkeen eteenpäin viemiseksi.

 

Kuvituskuviksi laitan tämän kertaiseen blogikirjoitukseen näkymiä Mustasaaren puolelta eli Bolotista ja sen läheltä kuvattuja näkymiä. Kamera on suunnattuna kohti Vaasan keskustan ranta-alueita.

 


 

 

Kuvat: AN 8.4.2021. Bolot, Mustasaari

 Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...