sunnuntai 25. huhtikuuta 2021

Kansallinen Veteraanipäivä vuonna 1998

 

 

Tämä Kansallisen Veteraanipäivän mainoskuva, ohjelmakansi on vuodelta 1998. Valtakunnallinen pääjuhla järjestettiin silloin Vaasassa.

Vuoden teemana oli: Sotiemme miehet ja naiset – itsenäisyyden turva. Män och kvinnor i våra krig – värnet för vår självständighet.

 

Kuva: Ilkka Virtaselta

Lainaus Ilkalta saamastani s-postista, jonka julkaisen tässä hänen luvallaan

” Olen vuosien mittaan seurannut ja ottanut selville Kansallisen veteraanipäivän pääjuhlan pitopaikan ja kaivanut esiin päivän vaihtuvan teeman (joiltakin vuosilta on ollut hankala löytää). Teema vahvistettiin aluksi vain suomeksi, mutta 1992 Helsingissä se oli myös ruotsiksi. Samoin 1998 Vaasassa ja sen jälkeen aina molemmilla kielillä (ks. liite). Vaasassa pääjuhla oli tosiaan v. 1998 (ohjelmakansi liitteenä). Mahtisaari paikalla ja Botnia-halli täynnä veteraaneja. Olin mukana järjestelytoimikunnassa ja sain kunnia pitää aamun lipunnostossa puheen Suomen lipulle. Käytin hyväksi Jukka Kuoppamäen "lippulaulua" Sininen ja valkoinen:

http://lipas.uwasa.fi/~itv/publicat/lipulle.pdf 

(tässä vain suomeksi, puhuin osan tietysti ruotsiksi).”

Professori Ilkka Virtanen: Puhe lipulle 12. Kansallisen Veteraanipäivän Lipunnostotilaisuudessa Suomen Vapaudenpatsaalla Vaasan kauppatorilla 27.4. 1998: SININEN JA VALKOINEN - VAPAUDEN VÄRIT

Kiitos ilkka, että sain jakaa tämän.
Suosittelen tuon yllä olevan linkin lukemista, se on vahvaa isänmaallista tekstiä, edelleen nyt 2020-luvulla.
  
Ja tähän myös kaikkien luettavaksi tuo mainittu Ilkan laatima koontiluettelo Kansallisen Veteraanipäivän pääjuhlien pitopaikat 1987 - 2021 ja juhlien vuosittaiset teemat.

 


Kuva: Ilkka Virtanen

 

Loppuun vielä Wikipedian artikkeli aiheesta Kansallinen veteraanipäivä. Se on lyhyt, ns. tynkä, ja kaipaa täydentämistä, Perusfaktat ovat toki jo tästäkin luettavissa.

Lainaus Wikipediasta

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kansallinen_veteraanip%C3%A4iv%C3%A4 

Lainaus

”Kansallinen veteraanipäivä on Suomessa sotaveteraanien kunniaksi 27. huhtikuuta vietettävä juhlapäivä ja yleinen liputuspäivä. Sitä vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1987 Lahdessa osana Suomen itsenäisyyden 70-vuotisjuhlavuotta. Ehdotuksen kansallisesta veteraanipäivästä teki pääministeri Kalevi Sorsa ja asia vahvistettiin valtioneuvostossa puolustusministeri Veikko Pihlajamäen esityksestä 1986. Tehtävä siirtyi Keski-Suomen lääninhallituksen sosiaali- ja terveysosastolle, jossa Keski-Suomen läänin veteraanipäivän järjestelyt hoiti Pekka Kaura-aho käyttäen tapahtumaan 32 000 markkaa.

Lapin sota ja samalla Suomen osuus toisessa maailmansodassa päättyi 27. huhtikuuta 1945, joka on jäänyt Suomen puolustusvoimien viimeisimmäksi sotapäiväksi. Silloin loputkin Saksan 20. vuoristoarmeijan sotilaista vetäytyivät kello 13.30 mennessä Kilpisjärveltä Norjan puolelle rajaa.

Kansallista veteraanipäivää ei vietetä voitonjuhlana, vaan sillä on kaatuneiden muistopäivääkin rauhanomaisempi luonne.”

Lainaus päättyy

 

Blogikirjoituksen kuvat: Ilkka Virtanen. tekstin koonti: Aimo Nyberg

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...