sunnuntai 25. huhtikuuta 2021

Tiistaina Kansallinen Veteraanipäivä

 

 

Ilkka Virtanen:

Seppeleenlasku Suomen Vapaudenpatsaalla Kansallisena veteraanipäivänä tiistaina 27.4. 2021 klo 12.

Edelleen jatkuva koronatilanne voimassa olevine rajoituksineen pitää tilaisuuden koruttomana, ohjelmaa ei ole, eikä lippulinnaa. Paikalle varataan kylläkin tuoleja paikalle tuleville sotaveteraaneille.
Yhden seppeleen laskevat yhdessä Aluetoimisto, Vaasan kaupunki ja seurakunnat, myös veteraanien nauha on seppeleessä.

Veteraaneja autoajelulle (säävaraus). Muutama vaasalainen museoauton omaava on esittänyt ajatuksen, että vievät veteraaneja ajelulle Kansallisena veteraanipäivänä ja ovat tähän valmiina Suomen Vapaudenpatsaalla seppeleen laskemisen aikaan. Tämä on yhteistyöprojektia Setlementti -toiminnan kanssa.

Sibeliuksen Finlandian hymniosa julkaistaan tiistaina 27.4. YouTube-tallenteena sekä Kuula-opiston että Vaasan kaupungin Facebook-sivustoilla (linkki tulossa myös tähän, kun tallenne on julkaistu).

Esityksen valmisteluista on vastannut laulunopettaja, MuM ja diplomi-oopperalaulaja Katariina Korkman.
Puhallinkvartettia johtaa yhtenä soittajana mukana oleva huilunsoiton opettaja Satu Hiisvirta ja laulusolistina on Katariinan oppilas Anniina Syrjälä. Tuotanto on Kuula-opiston.

https://www.youtube.com/watch?v=qQBLamE2E1c  

Arvokasta juhlapäivää varten on myös Puolustusvoimien sosiaalisen median kanavilla julkaistu erilaista musiikkiohjelmaa. Yksi näistä on video Veteraanin iltahuuto - mies teoksen takana. Säveltäjä Kalervo Hämäläisen pojanpoika Sauli Hämäläinen (Ilmavoimien soittokunnan pianisti) kertoo vaarinsa tarinaa ja soittaa itse tekemänsä vaikuttavan sovituksen Veteraanin iltahuuto-teoksesta flyygelillä. Videon osoite on 

https://youtu.be/ovpZ8ik5o1Y 


Kuvakooste seppeleenlaskusta ja veteraanien lähdöstä autoajelulle

 


 


 

 


Kuvat: AN, 27.4.2021Kuvituskuvina loppuun vielä Suomen Vapaudenpatsaan symboliikasta valmistamani esite (paperiversiota ei vielä ole saatavilla).

 
Blogikirjoituksen koonti ja kuvat: Aimo Nyberg
aimonyberg(at)gmail.com

Blogikirjoitusta on päivitetty 27.4.2021

1 kommentti:

  1. Suomen Vapaudenpatsas on Vaasan tärkein muistomerkki valtakunnallisen statuksen omaavana taide- ja muistoteoksena (muut kaksi Jääkäripatsas ja Ilmailun muistomerkki). Patsas on erityisen rakas sotaveteraaneille, joten sopii hyvin, että veteraaneille omistettua päivää muistetaan tällä paikalla. Monet muistavat veteraanien sinnikkään taistelun patsaan hellävaraisen kohtelun puolesta Toriparkkia rakennettaessa.
    Aimo ansaitsee puolestaan tunnustuksen ja suuren kiitoksen siitä, että hän on syvällisen asiaan perehtymisen jälkeen saattanut tietoisuuteemme sitä moninaista symboliikkaa, mikä patsaaseen ja sen yksittäisiin osioihin liittyy. Kuvan esitteestä saa jo hyvän yleiskuvan tästä symboliikasta, syvällisemmin siihen voi perehtyä blogin aiemmissa kirjoituksissa.

    VastaaPoista

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...