torstai 8. huhtikuuta 2021

Kotialbumien kuvia selailemaan

 


 

Kuva on kirjasta Vaasan historia IV 1852-1917, s. 1

Kun haluaa perehtyä Vaasan ranta-alueen historiaan on Vaasan historia IV -kirja kokonaisuudessaan erinomainen tietolähde. Erityisesti kirjan viimeinen osio, Eija Piispalan artikkelit VIHREÄ VAASA, puistikot ja puutarhat Setterbergin uudessa kaupungissa, avaa lukijan silmät ymmärtämään selkeän ruutukaavakaupunkimme hienouden, rantarakentamisen todellisen laadukkuuden, josta kannattaa olla ylpeä nyt ja tulevaisuudessakin.

Toinen ja myös uudemmastakin ajasta kertova erinomainen kirja on Rantakatu – helmi Vaasassa, Strandgatan – en pärla i Vasa.

Yllä olevassa kuvassa näkyy rautatie Vaasaan (1883) ja Vaskiluodon ulkosatamaan (1900). Vaasanpuistikon päässä on kuvassa tyhjää, Vaskiluodon siltaa (1961) kun ei vielä ole.

Karttakuvassa on paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia. Kaikki muutokset ennen ja nyt ovat kiehtovia, mutta tällä kertaa ajattelin kysyä tämän blogin lukijoilta tätä:

Onko mahdollista löytää kuvamateriaalia kotialbumeista tai vanhoista diakuvista, joissa näkyisi

WOLFFIN KIVILAITURI, eli HALKOLAITURI

Jos löytyy, kysyn mahdollisuutta saada julkaista näitä kuvia tässä blogissa. Aihetta on käsitelty jo muillakin foorumeilla, fb:ssä ainakin, ja myös kahdessa edellisessä tämän blogin jutussa. Aihetta olisi mielenkiintoista vielä syventää. Miten sujui halkokauppa? Millaista oli yhteydenpito Sundomin suuntaan, kun se tapahtui veneillä, kuten Böljanilla?

Jos haluat tehdä itse jutun, mahdollisesti kuvien kera, niin sille on aivan varmasti tilaa tässä blogissa. Avustan mielelläni myös kuvien skannaamisessa.

Vaskiluodon sillasta kyselin kuvamateriaalia jokunen vuosi sitten. Se taisi olla silloin kun siltaa kunnostettiin, kantavuutta parannettiin, ajokaistoja levennettiin, laatua parannettiin (Vaskiluodon silta valittiin kuntatekniikan saavutukseksi Suomessa vuonna 2014).

Silloin löytyi upeita kuvia!

Tässä kuva Vaskiluodon ensimmäiseltä sillalta vuodelta 1931.

Kuvassa on Vaasan maaherran auto (rekisterinumerolla VA-1). Pojat jotka istuvat kaiteella ovat Heikki Martonen ja Eino Merisalo. Auton ikkunassa Liisa (os. Martonen) Olki. Kuvan on ottanut K.V. Martonen.


Kuvan lähetti Kai Martonen

 

Vielä toinen upea kuva: Skannattu Kari Hallantien vanhojen diakuvien arkistosta.

 


Tämä mielenkiintoinen kuva Vaskiluodon sillan rakentamisesta on oiva dokumentti siitä, miten ympäröivä maailmamme muuttuu vuosikymmenten saatossa. 

Eteenpäin mennään, vanhaa arvostaen ja tulevaisuuteen luottaen.

 

Teksti: Aimo Nyberg
eläkkeellä oleva kuvataiteen ope
kotiseutuaktiivi
aimonyberg(at)gmail.com

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...