torstai 19. joulukuuta 2019

Talvisodan pommitukset Vaasassa 1

Talvisodan 1. pommitus Vaasaan 20.12.1939Uudelleen kuvattu kirjasta VAASA 105 Vasa. Nils-Erik Nykvist, Julkaisija – Utgivare: Österbottens Försvarsgille – Pohjanmaan Maanpuolustuskilta, 1989


Tästä (20.12.2019) päivälleen 80 vuoden takaisesta venäläisten pommikoneiden yllättävästä ensi-iskusta ei vaasalaisille koitunut vahinkoja. Suomenlahden eteläpuolelta Tallinnan länsipuolelta Paldiskistan tukikohdasta lähteneet ja sinne palanneet pommikoneet eivät sankan lumisateen vuoksi onneksi onnistuneet aikeissaan.

Lainaus yllä mainitusta kirjasta:

”Sisäänlennon oli ollut määrä tapahtua jo Bergön – ”oikealla olevaan melko suuren saaren” – kautta, mutta huonon sään vuoksi tämä osa operaatiosta epäonnistui. Gåshällanilla luotsivanhin Karl Fredrik Molander havaitsi koneet ja ilmoitti niistä välittömästi. Klo 13,15 sireenit soivat, ja 21 minuuttia myöhemmin koneet tulivat. Ne tulivat kahtena kiilamuodostelmana 400 -500 metrin korkeudella. Vaskiluodon ne ylittivät sataman ja sokeritehtaan välissä. Lennettyään kaupungin yli ne kääntyivät länteen ja pudottivat pomminsa parisata metriä Mastörenin pohjoispuolella. Siinä, Ritgrundin väylässä, oli kaksi tyhjää tankkilaivaa matkalla pohjoiseen, mutta ne eivät saaneet osumia.Konekiväärit Vaasan kaupungissa käyttivät 2.650 patruunaa, mutta mitään tulosta tulituksesta ei havaittu.”

Lainaus päättyy

Yllä oleva lainaus on siis tästä kirjasta.Kansikuva: Vapaudenpatsas varustetaan sirpalesuojalla tammikuussa 1940. (Valokuva Lauri Pernu)

VAASA 105 VAASA on Nils-Erik Nykvistin ruotsiksi kirjoittama teos, joka kertoo sanoin ja kuvin Talvisodan ajasta Vaasassa, eli kolmen ja puolen kuukauden ajasta 30.11. 1939 – 13.3.1940. Suomenkielisen osuuden tekstin on kirjoittanut Nils-Börje Stormbom.


Netissä Talvisodan historiaan voit perehtyä esim. tällä sivustolla
https://talvisota.fi/


SA-kuva-arkistoon pääset tästä linkistä
http://sa-kuva.fi/Kuvalainaukset on kirjasta uudelleenkuvannut, ja tekstin koonnut:
Aimo Nyberg


Aiheesta Talvisodan pommitukset Vaasassa löytyy myös aikaisempi allekirjoittaneen blogikirjoitus
http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2019/11/talvisodan-pommitukset-vaasassa.htmlEi kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...