keskiviikko 20. marraskuuta 2019

Vaasaa pommitettiin Talvisodassa 1939 -1940

80 vuotta sitten Talvisodan aikana venäläiset pommittivat myös Vaasaa.


Kuvalainaus netistä (kuva on ollut esillä useilla fb-sivuilla. Tiedot kuvaajasta ym. faktat puuttuvat)

Laiaan tähän otteita kirjasta Vaasa 105 Vasa, Nils-Erik Nykvist. Julkaisija: Österbottens Försvarsgille – Pohjanmaan Maanpuolustuskilta rf, Vaasa 1989.


Lainaus kirjasta sivulta 18

”Vaasa joutui kuuden pommituksen kohteeksi. Kaupunkiin pudotettiin noin 800 pommia. Hyökkäyksiin osallistui 82 konetta. Kaupungin väestöstä kuoli 21 ja haavoittui kuutisenkymmentä henkilöä. Palopommit aiheuttivat 56 tulipaloa ja 29 rakennusta paloi perustuksiaan myöten. Kaiken kaikkiaan tuhoutui taikka vahingoittui 130 taloa."

Pommituspäivät 

Joulukuun 20. 1939 

Joulukuun 29. 1939 

Uudenvuoden aatto 31.12.1939 

Tammikuun 12. 1940 

Tammikuun 14. 1940 

Helmikuun 17. 1940 


"Ensimmäinen hyökkäys Vaasaan tuli 20. päivänä joulukuuta. Sen suoritti kuusi konetta… Vuonna 1974 julkaisi lentuetta johtanut lentäjä Vasilij I. Rakov muistelmansa ”Siivillä meren yllä”, jossa hän mm. kertoo hyökkäyksestä Vaasaan.." (Yllä mainitussa kirjassa on siitä lainaus)

"Vaasa oli joulukuussa 1939 pohjoisin, ei vielä jäätynyt satama. Lentomatka Virosta Vaasaan oli pommikoneiden toimintasäteen rajoilla."

"Ensimmäisellä pommituskerralla Vaasassa päästiin vähillä vaurioilla, mutta oli kuitenkin saatu pelottava tietoisuus: venäläiset pommikoneet ulottuivat Vaasaan.” 

Lainaus päättyy

"Lisäys Wikipediasta: "Tallinnasta 45 km länteen päin sijainneesta Baltijski Portista (ven. Балтийский Порт, ’Baltian satama, saks. Baltischport) eli Paldiskista lentomatka Vaasaan on yhteen suuntaan noin 600 km. Edestakainen lentoaika tuon ajan koneilla oli noin viisi lentotuntia". 




Kuvalainaus kirjasta Vaasa 105 Vasa s. 18. Kuvateksti: Pommiosumat Vaasassa Ingvald Sereniuksen laatiman kartan mukaan. Bombnenslagen i Vasa enligt Ingvald Serenius (Vasabladet).


1939/1940 – 2019/2020  Dåochnu - silloinjanyt

Vaasan / vaasalaisten kokemista tuhoista Talvisodan pommituksissa on kuvia ja faktaa esitetty paljonkin kirjoissa ja lehdissä. Myös netissä erilaisilla somen kanavilla, kuten fb-sivustoilla teema on ollut suosittu ja on sitä taas nyt ajankohtaisuutensa vuoksi.

Suositulla Vaasan kuvia 1900-luvulta fb-ryhmän sivuilla on aiheesta käyty hienoa keskustelua usean vuoden ajan.

Nyt on taas ”oikea hetki” katsoa omat ja edellisten sukupolvien valokuva-albumit läpi, ja mikäli sieltä jotain aiheeseen liittyvää vielä löytyisi, niin ei muuta kuin vaan reippaasti tuomaan kuva- ym. materiaali kaikkien nähtäville!

Vanhojen valokuvien uudelleen kuvaamiseen/ skannaamiseen, eli digikuviksi siirtämiseen löytyy varmasti moneltakin apua. Pienten kuvamäärien kanssa asia järjestyy myös allekirjoittaneen kanssa, ellei ihan heti samana päivänä, kun otat yhteyttä, niin jollakin aikataululla varmasti.

Kuvia saa jakoon myös tälle vaasaennenjanyt blogin sivuille lähettämällä kuvat ensin allekirjoittaneelle s-postilla. Helpompaa on toki jakaa kuvat esim. juuri Vaasan kuvia 1900-luvulta fb-ryhmän sivustolla.


Kuvaan tätä päivää, Vaasaa, kaupunkikuvaa - nyt.

Tässä muutama katuosoite, jotka liittyvät Talvisodan pommituksiin Vaasassa.

Joulukuun 2019 – helmikuun 2020 aikana kuvaan ainakin näissä osoitteissa, maisemissa, nykypäivän näkymiä. Jos näille NYT kuville löytyy pareiksi ENNEN kuvia, niin julkaisen mielellään tällaisia kuvapareja, ihan niin paljon kuin niitä vaan jostain löytyy.

Ajurinkatu 4

Kasarminkatu 2 - 4

Kasarminkatu 11

Kauppapuistikko 18

Kauppapuistikko 35

Kirkkopuistikko 9

Kirkkopuistikko 32

Klementinkatu 8 - 10 (Vöyrinkatu 18 - 20)

Klementinkatu 17 (Vöyrinkatu 22)

Koulukatu 43 Koulukatu 49

Laivakatu 1 (Museokatu 5)

Pitkänlahdenkatu 26 ja 28

Pitkänlahdenkatu 68 (Asemakatu 22)

Raastuvankatu 1

Rauhankatu 5

Rauhankatu 13

Uusikatu (Kellosepänkatu) 1

Vaasanpuistikko 18

Vaasanpuistiko 28

Näistä, ja ihan kaikista muistakin osoitteista olen utelias kuulemaan lisää, löytämään kuvia ja niihin liittyviä faktoja, muistoja. Etsitään vielä valokuvia näistä 80 vuoden takaisista kuukausista. Ja ilman muuta myös vuosista ennen Talvisodan kauheuksia.
Miltä Vaasa näytti 1900-luvun alkuvuosikymmeninä?


Yhteydenottoja toivoen Aimo Nyberg
eläkkeellä oleva kuvisope, historian harrastaja

aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...