lauantai 9. marraskuuta 2019

Postilaitos on toiminut Suomessa vuodesta 1638

Postilaitos eli yleinen posti on ollut itsestäänselvyys maassamme jo pian 400 vuotta. Ainakin niillä seuduilla, joilla oli asutusta, ts. rannikoilla, vesi- ym. kulkureittien varsilla. Merkittävin postitie kulki Tukholmasta Turkuun ja sieltä pitkin Kuninkaantietä rannikkoa seuraten ja aina Viipuriin asti.

Toinen tärkeä reitti kulki Turusta pohjoiseen, tänne Vaasan seudulle eli Korsholma/Wasaan, siis nykyiseen Vanhaan Vaasaan. Postireitti Merenkurkun yli on ollut myös hyvin mielenkiintoinen yhteys. Tästä historiasta joskus toiste enemmän.

Sisämaahan ensimmäinen reitti avattiin Hämeenlinnaan, ja sieltä jatkettiin myöhemmin Savonlinnaan.

Nyt, kun Postin lakko on todennäköisesti alkamassa tulevalla viikolla, kannattaa Postin historiaa ym. toimia muistella ja kerrata. Ajat muuttuvat, näin se vaan on. Tulevaisuutta ei kukaan tiedä.

Katso ja seuraa tilannetta Postin sivuilta

https://www.posti.com/

Seuraa myös Posti ja logistiikka-alan unioni PAU:n nettisivuja


https://www.pau.fi/Tiedonkulun kannalta yleisen postilaitoksen perustaminen oli aikoinaan erittäin merkittävä parannus. Ilman muuta kyse oli myös koko hallinnon kannalta tarpeellisesta uudistuksesta.

POSTI on tarkoittanut kansalaisille näitä asioita

Lainaus lehdestä Keräily uutiset 4/2019 s. 30

1. Säännöllinen, luotettava postinkuljetus. Postivuorot tiedettiin etukäteen. 

2. Postireitit. Tiedettiin, mitä reittiä posti kulki. 

3. Postikonttorit. Postireittien välille perustettiin postikonttoreita, joihin postia voi jättää edelleen toimitettavaksi ja joista posti myös noudettiin. 

4. Oma henkilökunta. Postikonttoreita varten palkattiin omaa henkilöstöä. Postinkuljetuksesta vastasivat postiljoonien lisäksi postitalonpojat renkeineen. Kuninkaallisten määräysten mukaisesti postitalonpojat olivat vapautettuja sotilaspalveluksesta. 

5. Postitaksat. Yksityishenkilöt tiesivät etukäteen lähetyksistä perittävät maksut. Postia voivat lähettää virkamiesten lisäksi yksityishenkilöt ja kauppiaat, joiden olisi muutoin ollut mahdotonta lähettää kirjallisia viestejään. 

Lainaus päättyy


HUOM! 

Miten käy joulukorttien lähettämisen ja saamisen osalta tänä vuonna? Monella on varmaan mielessä pitkän perinteen katkaiseminen?

Akuuttiasia on myös tämä: asukasyhdistyksemme Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry – Invånarföreningen i centrala Vasa ICV rf  SYYSKOKOUS lähestyy, pvm on 26.11.2019.

Saammeko kokouskutsun ja kokousasiakirjat toimitettua jäsenille ajoissa? Yhdistyksemme hallituksen kokouksessa 14.11. tätä yritetään ratkoa. Soittorinki jäsenille on mahdollinen, samoin nämä sähköiset kanavat.
Kannattaa aina silloin tällöin käydä katsomassa yhdistyksen virallisia nettisivua

http://vkaicv.nettisivu.org/

ja seurata myös tätä vaasaennenjanyt sivustoa.Kuva: AN. 25.11.2016. Postitalon nimellä tunnettu kolossaalinen, entinen Postin pääkonttori Helsingissä.

Tässä talossa on tänä päivänä, vuoden 2019 lopussa, katutasolla enää pieni Postin toimipiste. Postinjakelun hoitavat nyt automaatit mitä eriskummallisimmissa paikoissa,  ja R-kioskin & kauppaketjujen yrittäjät oman työnsä päälle. Muutos tässäkin suhteessa on ollut raju viime vuosien aikana.


Teksti: Aimo Nyberg

Postin historiaa koskevat faktat: Lainaus Lehdestä Keräily uutiset 4/2019 s. 30 / Jukka-Pekka Pietiäinen, Suomen postin historia I, 1988.


1 kommentti:

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...