sunnuntai 10. marraskuuta 2019

Ennen ja nyt kuvapari: Rauniokioski, Vanha Vaasa

Vanhassa Vaasassa, osoitteessa Kauppiaankatu 2, on rakennettu maisema näyttänyt samanlaiselta jo vuosikymmeniä. Niin kuin myös vieressä oleva rauniokirkkokin.
Ylempi mustavalkovalokuva on kuvattu ja tehty paperikuvaksi joskus 1990-luvulla. Kuvaaja on tuntematon Onkilahden lukion oppilas/ryhmä. Tarkemmat tiedot puuttuvat.

Alempi värillinen digikamerakuva 9.11. 2019. AN.

Kioskin omistajat, pitäjät ovat ehtineet vaihtua varmasti jo moneenkin kertaan.

Rauniokioskin grilli ja kioski tunnetaan edullista ja mainioista tuotteistaan, ja siellä asioi asiakkaina myös kauempaa tulevaa väkeä.


Tämänkaltaisia ennen ja nyt kuvia olisi hienoa etsiä ja löytää lisää.

Kaikki ei muutu, eikä kaikkea vanhaa pureta pois.

Suojelukohteiden lisäksi on paljon sellaisia alueita, myös kaupunkialueilla, joissa eletään sukupolvesta toiseen entiseen tapaan, juurikaan mitään uutta rakentamatta. Entistä ylläpidetään, tarpeelliset korjaukset tehdään, ja suurempia investointeja vältetään. Uutta ja kehitystä ei ehkä aktiivisesti vastusteta, mutta ei myöskään haluta muuttaa sitä mikä toimii, ja jossa viihdytään.


Toisena ääripäänä ennen ja nyt kuvissa ovat sellaiset kuvat, joissa muutos on niin suuri, ettei vanhasta ole jäljellä, tunnistettavissa, enää mitään.


Jälleenvalokuvaus

Lainaus wikipediasta

”Jälleenvalokuvaus on valokuvauksen toistamista paikassa, jossa on viive kahden kuvan välissä, se on "ennen ja nyt" -näkymä tietystä paikasta tai alueesta. Jotkut jälleenkuvaukset on otettu välittömästi, yleensä samasta näkökulmasta kuin aikaisempi kuva, mutta huomioimatta vuodenaikaa, linssiä tai rajausta. Jotkut ovat erittäin tarkkoja ja tämä edellyttää alkuperäisen kuvan huolellista tutkimista.” 

Lue lisää
 
https://fi.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4lleenvalokuvaus


Marraskuun loskaiset kelit eivät ole parhaita hetkiä tehdä valokuvausretkiä, yksin tai yhdessä jollain porukalla. Vanhojen albumikuvien ja digiarkistojen läpikäymiseen sen sijaan pimenevät päivät sopivat hyvin.

Jos oikein huippuhienoja jällenvalokuvaus kuvapareja haluaa saada aikaan, on etukäteen tehdyllä suunnittelulla todella tärkeä rooli. On mahdollista valmistella kuvauskeikkaa vaikka vuoden päähän! Vuodenajan voi ajoittaa samaan kuin alkuperäiskuvassa, ja muutkin seikat päättää kellonajasta, säätilasta, valaistuksen suunnasta jne. aina kameran ja optiikan valintaa myöten, Kaiken voi halutessaan huomioida, ja toistaa mahdollisimman samana. Jos nimittäin tätä haluaa. Usein riittää vähempikin.

Rohkaisen Sinua harrastamaan jälleenvalokuvausta! Tai jos sinulla on kotialbumissasi jokin erikoisen kiehtova vanha valokuva Vaasasta, niin ehdota sitä jollekulle toiselle kuvaajalle /yhteisen kuvausretkenne kohteeksi. Allekirjoittanuttakin saa mielellään tällaisille kuvauskeikoille houkutella!

Aimo Nyberg aimonyberg(at)gmail.comKuvaaja on tuntematon Onkilahden lukion oppilas/ryhmä. Tarkemmat tiedot puuttuvat.

Onko kellään muistoja jaettavaksi näiltä ajoilta ja paikoilta? Miltä grillin herkut maistuivat?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...