perjantai 12. helmikuuta 2021

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

 

LUETTELO JA LINKKILISTA

VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA

 


 

Sivusto Rojekti X =

löytyy netistä osoitteesta

https://rojektixon.blogspot.com/

Tämä vuonna 2017 käynnistynyt projekti tulee pysymään yhtenä tärkeimmistä tämän blogin aihekokonaisuuksista jatkossakin. Sivuston uudistus toivottavasti lisää entisestään vaasalaisten ja miksei muidenkin kiinnostusta paikallishistoriaan, Vaasan upeaan kulttuurihistoriaan.

Millaisena me tämän päivän vaasalaiset koemme oman kotikaupunkimme, osammeko arvostaa menneiden sukupolvien työtä oman asuinalueemme ja koko Suomen parhaaksi? Näitä kysymyksiä mietin itse edelleen, niin kuin mietin, ainakin ajoittain, 34 vuoden työurani aikana kuvataiteen lehtorina kaupungin palveluksessa.

Muistomerkit, yksittäiset mykät patsaatkin kyllä kertovat tarinoitaan, jos meillä on aikaa ja halua niiden luokse hetkeksi pysähtyä. Nykyinen digitaalinen aika luo todella erinomaiset mahdollisuudet tehdä näkyväksi, koettaviksi elämyksiksi meidän lähiympäristömme kehityskaaria sukupolvien takaa tähän päivään. Tässä työssä ollaan Vaasassakin jo hyvällä alulla, mutta eteenpäin on syytä mennä innolla ja tarmolla. Kulttuuripuolen digitaalisten palvelujen kehittämien vaatii kokeilumieltä niin kaupungin toimijoilta kuin myös meiltä muiltakin kulttuurista kiinnostuneilta.

Kun maailma ympärillämme muuttuu, itse kukin voi huomata olevansa samalla kertaa palveluiden käyttäjä, asiakas, ja enemmän tai vähemmän myös uudenlaisten toimintojen luoja, tapahtumien tuottaja, kulttuurin ja taiteen tekijä. Kaiken tämän jakaminen meidän jokaisen yhteiseksi iloksi on se suuri megatrendi, josta 2020-luku tulee jäämään historiaan. Näin ajattelen, tähän uskon, vaikka juuri nyt elämme edelleen päivä kerrallaan keskellä koronakurjuutta.

Jos Sinulla on aikaa, suosittelen katsomaan tuon yllä olevan linkin lopusta PATSAIDEN TUNNISTUS osion. 

KERTAUSTA: Tunnistatko nämä kohteet? Mikä teos ja missä?

Tällainen virtuaalinen ”muistinvirkistystehtävä” sopii hyvin näin talviaikaan. Ja jos jostain kohteesta innostuu enemmänkin, patsaskohteella voi käydäkin. Esim. kohteen paljastamisen vuosipäivänä.

Ps. patsastreffejä, kuvaussafareita eli kohteiden kuvaamista jatketaan, kun kesä koittaa. Tarkoituksena on hieman laajentaa teemaa, eli mukaan otetaan Vaasan seudun muinaismuistomerkkikohteita. Ensimmäisen näistä kävinkin jo itse yksin kuvaamassa Vanhan Vaasan kanaalin varrella: Fyrstenin eli Majakkakiven. Tästä melkoisessa lumihangessa rämpimisestä on tulossa blogijuttu lähiaikoina.

Blogijutun teksti, kuva: Aimo Nyberg
aimonyberg(at)gmail.com

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...