maanantai 30. joulukuuta 2019

Talvisodan pommitukset Vaasassa 3

Talvisodan 3. pommitus Vaasassa Uudenvuoden aattona 31.12.1939

Lainaukset kirjasta VAASA 105 VASA. Nils-Erik Nykvist, Julkaisija – Utgivare: Österbottens Försvarsgille – Pohjanmaan Maanpuolustuskilta, 1989.

”Vaasa joutui kuuden pommituksen kohteeksi. Kaupunkiin pudotettiin noin 800 pommia. Hyökkäyksiin osallistui 82 konetta. Kaupungin väestöstä kuoli 21 ja haavoittui kuutisenkymmentä henkilöä. Palopommit aiheuttivat 56 tulipaloa ja 29 rakennusta paloi perustuksiaan myöten. Kaiken kaikkiaan tuhoutui taikka vahingoittui 130 taloa." 

Pommituspäivät 

Joulukuun 20. 1939 
Joulukuun 29. 1939 
Uudenvuoden aatto 31.12.1939 
Tammikuun 12. 1940 
Tammikuun 14. 1940 
Helmikuun 17. 1940 

Ensimmäisessä pommituksessa, 20.12. pommeja kyllä Vaasaan pudotettiin, mutta vahingoilta silloin vielä vältyttiin. 

Toisessa pommituksessa, 29.12. Klemetinkatu 10 sai täysosuman, ja se vaati ensimmäiset kuolonuhrit Vaasassa. Kymmenkunta henkilöä haavoittui. 

"Kolmannessa pommituksessa 31.12. venäläisten tarkoituksena oli Vaasan teollisuuslaitosten tuhoaminen: Suomen Moottori, Rautateiden työpaja, Wärtsilä, Vaasan Puuvilla, Suomen Sokeri. Palosaaren siltakin oli aikomus tuhota. Pommien lukumäärä oli n. 260, joista 22 oli ”suutareita” eli räjähtämättä jääneitä. Henkilötappiot kuolleina ja haavoittuneina olivat 42. Lisäksi hyökkäys aiheutti seitsemän tulipaloa ja kolmetoista sortunutta taloa."

"Klo 11.29 annettiin hälytys, ja 16 minuuttia myöhemmin ilmestyi kahdeksan konetta kaupungin ylle. Ne pudottivat noin 70 pommia keskustaan ja eteläisiin kaupunginosiin. kaksi minuuttia niiden jälkeen tuli seitsemän konetta lisää. Nekin pudottivat seitsemisenkymmentä pommia ydinkaupunkiin, jolloin mm. eräs asevarasto sai osuman. Koneet kääntyivät sitten länteen häipyäkseen lopuksi kaakkoon."

"Hälytyksen tullessa ortodoksisen kirkon jumalanpalvelus oli alkanut. Sireenien alkaessa ulvota kymmenkunta ihmistä riensi kirkosta ulos ja sirpalesuojaan, joka oli kaivettu kasarmintorille jo lokakuussa. Yhdeksäntoista henkilöä jäi kirkkoon, jossa rovasti Evgenij Borotinski suoritti jumalanpalveluksen. Oli juuri ruvettu laulamaan uskontunnustusta, kun ensimmäiset räjähdykset kuuluivat. Koko kirkko tärisi, ikkunoita kaarineen painui sisään, ikkunalasit silpoutuivat sumumaisseksi jauhoksi, ja ikoneja putosi lattialle.
Rovasti polvistui ja jatkoi näennäisesti järkkymättömänä jumalanpalvelusta. mutta ulkona oli kolmekymmentä pakkasastetta, pakkanen tunkeutui kirkkoon, ja jumalanpalvelus oli pakko keskeyttää."

"Puolen tunnin päästä tuli uusi, kahdeksan koneen käsittävä muodostelma. Ne pudottivat pomminsa kaupungin pohjois- ja koillisosiin. Vöyrinkaupunki sai taas vahvan osuutensa. Lisäksi putosi kymmenkunta pommia Onkilahteen ja jäähän Vaasan Puuvillan edustalla.” ”Rautateiden työpaja sai ja Wärtsilän tehdas vaurioituivat.” 

”Mutta vielä hyökkäys ei loppunut. Neljänkymmenen minuutin kuluttua tuli taas kahdeksan konetta jaettuina kahteen neljän koneen ryhmään. Nyt oli Vaskiluodon vuoro. suurin osa pommeista putosi Sokeritehtaan alueelle. Kyseessä oli todella järeitä pommeja, arvioiden mukaan 300 kilon luokkaisia.” 

”Tämänkertaisten pommitusten jälkeen tuli myös viranomaisten kehotus evakuointiin. ihmisiä tavaroineen muutti maaseudulle.”

Lainaukset päättyvät



Vaasan ortodoksinen kirkko, AN 28.12.2019.


Talvisodan pommitusten Vaasan 21 kuolonuhrin joukossa oli yksi sotilas, kersantti Lars Torohwei, joka oli uudenvuoden aaton 31.12.1939 pommituksen aikaan päivystämässä kasarmilla. Pommikoneiden tullessa hän ryntäsi ulos pihalle kiväärin kanssa torjumaan (!) hyökkäystä. Yksi pommeista osui lähelle ja räjähti, jolloin Torohwei sai surmansa.

Kasarmialueen pihalla on tapahtumasta kertova muistokivi. Tapahtumasta ja muistokivestä lisää tämän Vaasa ennen ja nyt -blogin aikaisemmassa kirjoituksessa:

https://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2017/12/lars-vilhelm-torohwei.html

 
Ennen ja nyt – jälleenkuvausta!

Tämän blogikirjoituksen ennen kuvat ovat yllä mainitusta kirjasta VAASA 105 Vasa. Nils-Erik Nykvist, Julkaisija – Utgivare: Österbottens Försvarsgille – Pohjanmaan Maanpuolustuskilta, 1989.

Valokuvia Talvisodan pommitusten tuhoista ovat Felix Westerin kuvaamia. Hän julkaisi sodan jälkeen kuvateoksen nimeltään Sotakuvia Vaasasta – Krigsbilder från Vasa.

50 vuotta myöhemmin, kun Nils-Erik Nykvist toimittama kirja julkaistiin Österbottens Försvarsgille – Pohjanmaan Maanpuolustuskillan toimesta, Nykvist liitti mukaan kuvaamiaan valokuvia näistä samoista paikoista.

Nyt kuvat, 2019 lopun kuvat, eli ”kolmannen” kuvauskierroksen valokuvat ovat allekirjoittaneen kuvia.

Kaikkia kohteita en ole pystynyt käymään läpi. Pommituskohteita oli tuolloin 31.12.1939 aivan liian paljon, eikä ym. kirjassakaan ole niitä kaikkia mainittu eikä kuvattu.


Tähän muutama esimerkki

Kirkkopuistikko 9 kohdalla pommi osui keskelle puistikkoa murskaten ikkunaruutuja ja irrottaen seinärappausta.




Kirkkopuistikko 9 

… 


Pohjanmaan museon viereen, nykyinen osoite Museokatu 5, osui pahasti ja tulipalo tuhosi useita rakennuksia.







Museokatu 5 

 … 


Raastuvankatu 1 taloa ei rakennettu lainkaan uudelleen pommin aiheuttaneen palon jälkeen.



Nykyään Raastuvankatu 1 näyttää tältä.

En ole ihan varma, onko yläkuvassa tuhoutunut rakennus ollut juuri tässä kohdin, vai kirjaston takana olevan nykyisen puiston kohdalla? Jos jollain on varma tieto, niin täydennetään tätä kohtaa myöhemmin.


… 

Sirpale osui myös Vapaudenpatsaaseen

Sen jälkeen tämä muistomerkki varustettiin sirpalesuojalla. 




Kirjan VAASA 105 VASA kansikuvassa on Vapaudenpatsaan sirpalesuojan rakentaminen menossa 




Tässä kuvassa (SA-kuva) Vapaudenpatsas torilla sirpalesuojattuna. Muutaman sadan metrin päässä palaa Iiriksen talo, Kauppapuistikko 18. Talo oli tuolloin kaupungin tunnetuimpia kivitaloja, ja se tuhoutui 14.1.1940 pommituksessa. 






Entiseen Suomalaiseen yhteiskouluun osui myös




Nykyinen Merenkurkun koulu, entinen Suomalainen yhteiskoulu



Hyvät ystävät!

Jos vanhoja kuvia Talvisodan ajoilta joltakin teiltä löytyy, niin olkaa yhteydessä. Vanhat muistot ansaitsevat tulla jaetuiksi, ja näin päästä mukaan pieniksi palasiksi yhteistä paikallishistoriaamme.

Pidetään yhteyttä!


Katso myös 

Perinneilta: Vaasan pommitukset talvisodassa 
”Perinneyhdistyksen perinneilta Vaasan sotilaskodissa 27.11.2019. Niin hyvät jutut oli sekä Ilkassa että Pohjalaisessa että sotilaskotiin ei edes mahtunut kaikki halukkaat sisään kuuntelemaan Tapani Tikkalan esitystä Vaasan pommituksista talvisodan aikana.” 

Alla olevasta linkistä löytyy mm. yli tunnin YouTube video! (Tapani Tikkalan esitys)

https://www.vapaussotaeppy.fi/perinneilta-vaasan-pommitukset-talvisodassa/


Talvisodan koko maan historiaan, tapahtumien kulkuun voi perehtyä esim. tällä sivustolla

https://talvisota.fi/


Aikaisempia aiheeseen Talvisota Vaasassa liittyviä kirjoituksia tässä blogissa:

VAASA 105 VASA, kirja Talvisodasta
 
http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2019/11/vaasa-105-vasa-kirja-talvisodasta.html


Vaasaa pommitettiin Talvisodassa 1939 -1940

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2019/11/talvisodan-pommitukset-vaasassa.html


Talvisodan pommitukset Vaasassa 1
 
http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2019/12/talvisodan-pommitukset-vaasassa-1.html


Talvisodan pommitukset Vaasassa 2

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2019/12/talvisodan-pommitukset-vaasassa-2.html


Mustavalkokuvat yllä mainitusta kirjasta
Värikuvat. Aimo Nyberg, joulukuu 2019


Kuvien ja tekstien koonti: Aimo Nyberg
Paikallishistorian harrastaja, eläkkeellä oleva kuvisope

aimonyberg(at)gmail.com



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...