maanantai 9. joulukuuta 2019

Rojekti X= päivitys 12/2019


On taas aika päivittää mitä nyt, vuoden 2019 lopussa, kuuluu Rojekti X= hankkeelle?

Vaasan julkiset patsaat, muistomerkit ja muistolaatat kartoitus- ja luettelointi hanke käynnistyi jo ennen Suomen 100 v. juhlavuotta. Jo kolme nopeasti kulunutta vuotta (2017-2019) on kohteita etsitty ja löydetty. Kokoon on saatu faktatietoja, ja jonkin verran myös vanhempaa kuvamateriaalia.

Kaikki kohteet on viime vuosien aikana myös valokuvattu, monet useaankin kertaan. Kohteiden esittelyjä on tehty tämän blogin, vaasaennenjanyt, sivuille yhteensä jo 158. Mukana allekirjoittaneen apurina on ollut enemmän tai vähemmän aktiivisina auttajina toistakymmentä henkilöä. Kiitoksia teille kaikille!

Linkki päivitettyyn koontilistaan on tämän jutun lopussa.

Tämä Rojekti X= koontilista on kaikkien asiasta kiinnostuneiden luettavissa, ja myös hyödynnettävissä ei kaupallisiin tarkoituksiin. Kunhan teksti- ja kuvalähteet mainitaan asiaan kuuluvalla tavalla.

Onko mahdollista löytää vieläkin lisää kohteita? 

On, ja se on todennäköistäkin.

Ainakin näitä laattoja, ”tässä rakennuksessa on toiminut / perustettu”-informaatiotauluja löytynee vielä. Jokunen minulla on tiedossakin, ja vielä esittelemättä tässä rojektissamme. Faktojen keruu näistä vaatii aikamoista salapoliisityötä.

Jos siis tiedät koontilistalta puuttuvia kohteita, ja osaat niistä kertoa, tai sinulla on jopa vanhoja kuvia jo esitellyistä kohteista, niin ota mielellään minuun yhteyttä.

Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope

aimonyberg(at)gmail.com


Onko tuttu?

Pyydän apua tästä kohteesta, jonka kuvasin jo keväällä, mutta esittelykirjoitus jäi pahasti kesken.
Kuvat: AN, 10.2.2019, Esim. tämä seinälaatta osoitteessa Raastuvankutu 7:ssä on tällä hetkellä vuoden 2019 lopussa rakennuksen saneeraustöiden takia luultavasti varastoituna, ja odottamassa takaisin laittamista.

Teollisuuskoulusta kertova muistolaatta on siis vielä esittelemättä, ja toivoisinkin saavani kuulla tietoja sekä Teollisuuskoulusta että ko. laattaan liittyvästä historiasta koulun toiminnassa mukana olleilta henkilöiltä.Toinen, ajankohtainen seinälaatta

Sekä laatasta, että itse aiheesta löytynee lisätietoja, kunhan näistä jotain tietävät saadaan innostumaan.Kuvat: AN, 10.2.2019.

Myös tämä kohde, muistolaatat Sotasairaalasta, Keskuskoulun Raastuvankadun sisäänkäynnin molemmilla puolilla, on tarkoitus vihdoin esitellä.

Millaisista lähteistä tästä saisi faktaa ja kuvia? Aihe on ajankohtainen, sillä tuleehan näinä kuukausina kuluneeksi 80 vuotta siitä, kun venäläiset koneet pommittivat Vaasaa Talvisodan aikana yhteensä kuusi kertaa.

Koulurakennuksen katolla on ollut jonkinlainen vartioasema ja ampumapaikka, joskin aseistus oli ilmeisesti melkoisen tehotonta.


Kolmas huomio kaupunkikuvasta

Kotikaupunkimme kaupunkikuvaan on kesän ja syksyn aikana tullut muutamien patsaiden yhteyteen erillisiä pronssiin valettuja infotauluja. Samoin arkkitehti J.S. Sirénin suunnitteleman entisen Suomen Pankin talon julkisivuun. Näistä kaikista on tarkoitus tehdä vielä blogikirjoituksia, nyt laitan tähän vain muutaman kuvan.


Kuvat: AN, 5.12. 2019. C.A. Setterbergin muistomerkin yhteyteen on laitettu tieto teoksen tekijästä, eli nimi: Tea Helenelund.

Lue lisää muistomerkistä tämän blogin aikaisemmasta kirjoituksesta


http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2017/10/ca-setterbergin-muistomerkki-5.htmlKuvat: AN, 5.12.2019.

Tämä pronssilaatta kertoo rakennuksen suunnittelijan, ja seinien reliefien suunnittelijat.

Aikaisemmin olen esitellyt tässä blogissa Suomen pankin/Vaasa seinien korkokuvat, ja jonkin verran rakennustakin

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2018/03/suomen-pankin-korkokuvat-vaasa.html
 
Näiden tässä blogikirjoituksessa mainittujen kohteiden, kuten mahdollisesti vielä lisäksi löytyvien kohteiden esittely jää alkuvuoteen 2020.

Rojekti X= siis jatkuu edelleen, siirrymme luontevasti eteenpäin ”neljännelle tuotantokaudelle”.

Ihan tällaisenakin Rojekti on ollut merkittävä ponnistus. Kiitosta ja huomiota tämän vuoden aikana hankkeelle on saatu ihan hyvin.

Ainakin toistaiseksi epärealistisiksi osoittautuneet visiot kootun materiaalin jatkotyöskentelystä esim. mobiilipelin muotoon, tai vaikkapa patsasaiheiseksi lautapeliksi, ovat harmittavasti jääneet vielä ns. lähtökuoppiin. Katsotaan, mitä vuosi 2020 tuo tullessaan.

Aimo Nyberg

Linkki päivitettyyn Rojeti X= koontilistaan 

https://rojektixon.blogspot.com/


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...