Tänään, joulukuun lopulla 2019, aurinkoisena talvipäivänä valokuvaamiani kaupunkikuvia Vaasasta yhdistää tietty teema, historiallinen tapahtuma.
Kuvasarja ei ole täydellinen, mutta hyvä otos osoitteista, joissa talvella 80 vuotta sitten koettiin jotain aivan muuta kuin näistä kuvista välittyvää rauhallista ja valoisaa tunnelmaa.
Kuvat ovat Vaasan keskustasta ja Vöyrinkaupungilta. Kuvissa oleviin paikkoihin (osoitteisiin), eli katujen kulmaksiin, puistikoille, pihoille, vanhoihin ja uusiin rakennuksiin liittyy muistoja, kohtaloita, tunteen purkauksia, ja aivan varmasti myös kaikilta jo unohtuneitakin historian kulun yksityiskohtia.
On näistä osoitteista paljon faktatietoja saatu tallennettuakin, myös kuvia. Kirjoihinkin ja nettiin on onneksi haluttu kirjata myös paikallishistoriaa. Ja jos lisää kuvia, muisteluita ym. löytyy, nekin olisi hyvä jakaa, vaikka juuri netissä, jollain sivustolla.
Tätä tänään kuvaamaani "tässä ja nyt" kuvasarjaa on mahdollista jatkossa täydentää. Todella mielenkiintoista olisi etsiä ja löytää näille kuville kuvaparit, tapahtumista noin 80 vuoden takaa. Tähän työhön olen valmis, kun löytyy yksikin tai useampi innokas kanssani tätä tekemään. Kyse on oman kotiseudun, omien kotikortteleiden arvostamisesta, voisi sanoa jopa oman kotiseuturakkautensa osoittamisesta.
Ns. sielunmaisemia voi meillä jokaisella olla yksi tai useampia. Synnyinseutu, lapsuuden maisemat jättävät lähtemättömät jäljet meihin jokaiseen. Samoin ne seudut, kaupungit, alueet, joissa elää pitkään. Oma Vaasani on kasvanut minussa jo lähemmäs 40 vuoden ajan. Kaupunkikuvausta on tullut harrastettua jo 1980-luvun alkuvuosilta alkaen, sekä itse, että oppilaitteni kanssa toimiessani kuviksen opena Onkilahden yläasteella ja lukiossa (tällä vuosituhannella koulu oli nimellä Vöyrinkaupungin koulu, nykyään kait taas Onkilahden yhtenäiskoulu).
Nyt näihin tämän päivän kuviin
Tässä 27.12. 2019 kuvattuja kaupunkikuvia Vaasan keskustasta ja Vöyrinkaupungilta (kuvat ovat sattumanvaraisessa järjestyksessä)
Kasarminkatu 2 - 4
Rauhankadun ja Kirkkopuistikon kulmassa nykyinen Merenkurkunkoulu, entinen Suomalainen yhteiskoulu
Ortodoksinen kirkko, Kasarmintorin laidalla
Ajurinkatu 4
Kauppapuistikko 18
Rauhankadun ja Raastuvankadun kulma
Rauhankatu 5
Kauppapuistikko 35
Kellosepänkatu 1
Kirkkopuistikko 32
Kirkkopuistikko 9
Koulukatu 43
Koulukatu 49
Vöyrinkatu 18 – 20
Pitkänlahdenkatu 28
Pitkänlahdenkatu 26
Kuvat: AN, 27.12.2019
Valokuvattu osoitteissa, joihin Talvisodan aikana venäläisten pommikoneiden pudottamat pommit osuivat aiheuttaen suurta tuhoa ja jopa kuolonuhreja.
”Vaasa joutui kuuden pommituksen kohteeksi. Kaupunkiin pudotettiin noin 800 pommia. Hyökkäyksiin osallistui 82 konetta. Kaupungin väestöstä kuoli 21 ja haavoittui kuutisenkymmentä henkilöä. Palopommit aiheuttivat 56 tulipaloa ja 29 rakennusta paloi perustuksiaan myöten. Kaiken kaikkiaan tuhoutui taikka vahingoittui 130 taloa."
Pommituspäivät
Joulukuun 20. 1939
Joulukuun 29. 1939
Uudenvuoden aatto 31.12.1939
Tammikuun 12. 1940
Tammikuun 14. 1940
elmikuun 17. 1940
Lähde: VAASA 105 Vasa. Nils-Erik Nykvist, Julkaisija – Utgivare: Österbottens Försvarsgille – Pohjanmaan Maanpuolustuskilta, 1989.
KATSO myös tämä erinomainen tallenne!
Perinneilta: Vaasan pommitukset talvisodassa
”Perinneyhdistyksen perinneilta Vaasan sotilaskodissa 27.11.2019. Niin hyvät jutut oli sekä Ilkassa että Pohjalaisessa että sotilaskotiin ei edes mahtunut kaikki halukkaat sisään kuuntelemaan Tapani Tikkalan esitystä Vaasan pommituksista talvisodan aikana.”
Alla olevasta linkistä löytyy mm. yli tunnin YouTube video! (Tapani Tikkalan esitys)
https://www.vapaussotaeppy.fi/perinneilta-vaasan-pommitukset-talvisodassa/
Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg
Paikallishistorian harrastaja, eläkkeellä oleva kuvisope
aimonyberg(at)gmail.com
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti