tiistai 2. lokakuuta 2018

Toimittajan ammattitaitoa

Olen pyrkinyt olemaan tarkka, kun käytän lähteitä kirjoittaessani tätä blogia. Toivon saavani lukijoilta tiedon, jos näissä blogiteksteissä on asiavirheitä, - tai vaikka vaan kirjoitusvirheitä. Tai jos kuvat valehtelevat.

Blogikirjoituksia voidaan aina päivittää, korjata, jopa tehdä lisäyksiä, kun aihetta on! Näin tulee mielestäni myös aina tehdä. Viivyttelemättä.

Rojekti X= on Vaasan julkisten patsaiden, muistomerkkien ja muistolaattojen esittämiseen keskittyvä hanke. Tällä kokonaisuudella on ”ainutlaatuinen” lähestymistapa kohteisiinsa, uudenlainen ryhmittely, luokitteluperuste. Vaasan patsaista ym. kohteista on kaikista pyritty selvittämään niiden SYNTTÄRIPÄIVÄ, ts. pvm, jolloin teos on vihitty käyttöön, eli paljastettu yleisölle.

Monissa, joskaan ei kaikissa teoksissa ko. pvm. liittyy teoksen esiin tuomaan aiheeseen, tapahtuman jne. eli historian faktoihin. Tämän patsashankkeen yhtenä tavoitteena on korostaa muistomerkin avulla itse ideaa, asiaa, jonka vuoksi patsas, muistomerkki tai muistolaatta on Vaasaan pystytetty.

Rojekti X= on jo loppusuoralla. Muodostumassa on vuosikalenteri, jossa kuukausittain esitellään ne kohteet, jotka on paljastettu ko. kuukauden aikana. Vuosilukukin aina toki kerrotaan, mutta pvm. on ensimmäinen tieto, joka teoksesta tuodaan esiin.

Perinteisissä luetteloiden esittämistavoissa käytetään joko kohteiden esittämistä nimen mukaan, aakkosjärjestyksessä, tai esim. teosten, kohteiden ikäjärjestys voi olla hyvä tapa tehdä luettelointia. Digitaalisissa esitysmuodoissa usein uusin tuote on listalla ylimpänä, viimeisimpänä päivityksenä. Ja vanhin on ”pohjalla”, kaikkein alimpana.

Lähteissä voi olla joskus virheitä. Tämä on tietenkin päivän selvää. Harmittavasti jonkun tekemä virhe jää hyvin usein eloon, ja jatkaa matkaansa uusiin yhteyksiin, kenties ikuisesti.

Joskus käy niinkin, että virheet huomataan. Tässä erinomainen esimerkki:
Kuvat: Toimittaja Anne Laurila, 1.10. 2018.

Kuvissa on Vaasa-lehti, 9.6.1979.

Kiitos Anne minulle lähettämästäsi todistusaineistosta! Ja luvasta saada laittaa tähän sinulta saamani s-posti kuvineen.

Lainaus

Hei Aimo!

Kaj Höglund kyseli jotain Danny Kaye -kuvaa meiltä heidän tulevaan Palosaari-näyttelyynsä. Googlasin, ja löysin vaasalaisia.info -sivulta tiedon, että hän vihki Palosaarella Merituuli-patsaan 10.6.1979. Sama tieto on sinun ylläpitämässä Vaasa ennen ja nyt -blogin sivulla.

Juoksin meidän arkistohuoneeseen ja etsin läpi Vaasa-lehdet 10.6. ja siitä eteenpäin 16.6. saakka. Ei jälkeäkään Danny Kayesta! Sitten tuli mieleeni, että ehkä netissä on väärä päivämäärä.

JA NIIN ONKIN!!!! Vaasa-lehden etusivulla 9.6.1979 on kaksi kuvaa Danny Kayesta ja otsikko "Merituuli vihittiin".

Eli OIKEA VIHKIMISPÄIVÄ on 8.6.1979.

Liitteenä kännykällä ko. lehdestä ottamani valokuvat todisteeksi. Tämä tiedoksi, jos haluat korjata Merituulen vihkimispäivän nettisivullesi.

Parhain terveisin

Anne Anne Laurila
Toimittaja, FM
Pohjalainen

Lainaus päättyy

Vaasa-lehden uutinen Danny Kayesta paljasti virheen, joka on kirjoitettu jo Eira Häggkvistin vuoden 1985 versioon Vaasan patsaat ja muistomerkit korkokuvat ja muistolaatat kihkoseen, ja samoin Kalevi Paakin päivitysversiossa vuodelta 2008 (molemmat Vaasan kaupungin julkaisuja).

Minulla ei siis ollut mitään syytä epäillä, että päivämäärä olisi väärin. Siispä myös minä olen kirjottanut MERITUULI-suihkukaivon vihkimispäiväksi 10.6.1979.

Löytämäsi Vaasa-lehti todistaa, että asia on yksiselitteisesti niin, että 10.6 on väärin, ja 8.6. 1979 oikein.

On syytä kiittää Anne Laurilaa, - toimittajien ammattitaitoa käyttämällä oikea tieto maailmassa lisäänty! Joskus näinkin pienen faktan osalta. Kunpa kaikki osaisivat toimia omissa tehtävissään näin, ja pystyisimme olemaan huolellisia, kun välitämme tietoja eteenpäin!

Tämän Vaasaennenjanyt -blogin osalta korjaustoimet ovat jo menossa, ja Rojekti X= hankkeen osalta tiedot päivitetään uusiin tuleviin versioihin. Jo julkaistujen, aikaisempiin fb-sivujen osalta virhe jäänee eloon ”ikuisesti bittiavaruuteen”.

Jos ja kun tämän blogin kirjoituksissa tulee ilmi muita virheitä, ilmoitelkaa niistä minulle.

Yhteistyöstä kiittäen

Aimo Nyberg

Vaasaennenjanyt -blogin ylläpitäjä

aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...