maanantai 8. lokakuuta 2018

Vaasa Wikipediassa


Kuva: AN. Talvinen kuva 3.3.2018, Hietalahden Villan puistosta. Ryhtyisitkö sinä kuvaamaan Vaasan puistoja? Aihetta voi kuvata mihin vuoden aikaan vaan, - kuten nyt, syksyn ruska-aikaan!

Miten hyvin kotikaupunkimme Vaasa on saatu näkyviin netissä?

Kaupungin omat nettisivut, ja Visit Vaasan sivusto ovat kyllä kohtuullisen näyttävät ja toimivat. Kieliversiotkin palvelevat turisteja ilmeisen hyvin.

Nyt nostan esiin meidän tavallisten vaasalaisten roolin, olemmeko me riittävällä tavalla ”ajan hermolla”, ja mukana tuomassa esiin omia tietojamme ja kokemuksiamme, eli olemmeko me riittävästi ja näkyvästi mukana jakamassa tietoa Vaasasta esim. juuri Wikipediaan?

Somessa ollaan tottakai täälläkin, kuten kaikkialla muuallakin nykyään. Mm.vanhoista Vaasa -aiheisista valokuvista on netissä aivan häkellyttäviä foorumeita.

Mutta mikä on Vaasa aiheisten artikkeleiden, yhteenvetojen, historiallisten dokumenttien, faktatiedon ja kuvamateriaalin jakamisen tilanne? Siis kaikkien vapaaseen käyttöön nettiin, kuten Wikipediaan. Tiedetäänkö meistä jotain muuallakin Suomessa? Elämmekö täällä jonkinlaisessa omassa kuplassamme?

Tapio Parkkari uranuurtajana 

Vaasapedia on Vaasan muisti
http://vaasalaisia.info/vaasapedia/index.php?title=Etusivu

Vaasalaisia.info Näe syvemmälle Vaasaan – Vaasalainen kaupunkiblogi
http://vaasalaisia.info/

Lainaus

”Vaasapedia on kaikkien vapaasti muokattavissa oleva Vaasa-aiheinen tietosanakirja. Tarkoituksena on luoda tänne satoja artikkeleita käsittävä artikkelikokoelma. Luo ja muuta artikkeleita rohkeasti. Huonot ja väärät lisäykset, samoin tarkoituksellinen sivujen vahingoittaminen - poistetaan historianpalautus toiminnon avulla. Ennen kirjoittamaan ryhtymistäsi tutustu Vaasapedian toimintaan. Tämä sivusto on osa vaasalaisia.info palvelukonseptia. Vaasapeadia on asennettu järjestelmään 28.1. 2006. Sivustoon liittyvistä asioista voit keskustella Vaasalaisia Info facebook-ryhmässä tai sähköpostitse ylläpidon kanssa. Voit muokata ja lisätä tekstiä heti mutta rekisteröitymällä voit lisätä kuvia ja tutkia Vaasapediaa syvällisemmin. Luodaan yhdessä ainutlaatuinen vaasalainen kaupunkisanakirja. Valitse itsellesi mieluinen alue, jonka vastaavaksi toimittajaksi haluat ryhtyä ja keskustele siitä ylläpidon kanssa. 

Vaasalaisia.Info facebook-ryhmä: 
https://www.facebook.com/vaasalaisia?fref=ts 

Ylläpito: tapio.parkkari(miuku)gmail.com ” 

Lainaus päättyy

Viime aikoina Tapio Parkkarin ylläpitämistä foorumeista aktiivisinta kirjoittelua on ollut
Puhetta Vaasasta -sivulla. Vaasapediassa taas on ollut hiljaisempaa.
https://www.facebook.com/groups/puhettavaasasta/


Aktivoidutaanko? Ja talleenetaan kirjoituksia ja kuvia wikipediaan

Kirjoituksia ja kuvia voi jakaa kuka tahansa, kunhan ensin rekisteröityy mukaan.

Lähdetään mukaan, tehdään juttuja esim. Vaasapediaan, - tai sitten Wikipedia Suomen kautta.

Ilman Wikipediaa monen asian selville saaminen olisi aika lailla hankalampaa.

Wikipedia on ainutlaatuinen netissä oleva, jatkuvasti päivittyvä tietolähde, tietosanakirja.

Wikipediassa ideana on lisätä nettiin, kaikkien vapaaseen käyttöön faktaa, tehdä tarkistustyötä lähteiden luotettavuuden takaamiseksi, lisätä kuvia ym. Tätä työtä tekevät tavalliset kansalaiset, kirjoittamalla artikkeleita ja osallistumalla jatkuvasti aihekokonaisuuksien täydentämiseen.

Tutustu Suomen Wikimediaan
https://fi.wikimedia.org/wiki/Etusivu

Sinäkin luultavasti käytät wikipediaa Tätä ilmaista palvelua saa käyttää jokainen, totta kai. Oletko milloinkaan ajatellut sitä, että joidenkin pitää kirjoittaa näitä wikipedian artikkeleita, kerätä faktoja, järjestellä asiat selkeästi ja asiallisesti luettaviksi jutuiksi, lähdeviitteineen ym. Kuviakin wikipediaan on saatu jo valtaiset määrät. Suomenkielinenkin Wikimedia alkaa olla jo melkoisissa mitoissa!

Wikipedian käyttäjänä myös Sinä olet tervetullut tämän maailmanlaajuisen projektin tekijäksi, - kirjoittajana, kuvaajana. Katso ja kuuntele miten Suomen wikimedian pj. Heikki Kastemaa perustelee omaa mukana oloaan! Videon aineisto: Mediamuseo Rupriikki
https://www.youtube.com/watch?v=HLrB-hC4stA

Suomenkielinen Wikipedia sai alkunsa 2002 ja nykyään tuolla Suomen neljänneksi suosituimmalla nettisivulla oli jo yli 400 000 artikkelia (2017 vuoden lokakuussa)!


Hyvät vaasalaiset! Vuosi sitten lokakuussa Suomen Wikimedian pj. Heikki Kastemaa piti Vaasassa koulutustilaisuuden, viikon lopun täällä Vaasassa. Silloin teemoina olivat
1. Vaasan julkiset patsaat, muistomerkit ja muistolaatat,
2. Vaasan puistot. Kumpikin on vielä kesken, puistot itseasiassa vasta alkumetreillä.

Vaasan julkisia taideteoksia ja muistomerkkejä ja muistolaattoja
https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Vaasan_julkisista_taideteoksista_ja_muistomerkeistä

Luettelo Vaasan puistoista
https://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Vaasan_puistoista

Näitä molempia ovat tervetulleita jatkamaan kaikki halukkaat, ihan jokainen näistä teemoista kiinnostunut!

Miten muissa Suomen kaupungeissa on patsaiden osalta edistytty näet täältä

Wikipedian Luettelo Vaasan julkisista taideteoksista ja muistolaatoista on osa valtakunnallista Wikiprojektia Suomen julkiset taideteokset ja muistomerkit Wikipediaan
https://fi.wikipedia.org/wiki/Wikiprojekti:Suomen_julkiset_taideteokset_ja_muistomerkit_Wikipediaan


Jos ja kun toivottavasti meistä vaasalaisista löytyy entisiä, nykyisiä tai uusia wikipedistejä, niin toivon yhteydenpitoa. Järjestetään vaikka tapaaminen, ja katsotaan, miten päästään uuteen vauhtiin esim. tämän Vaasan puistot teeman kanssa!

Aimo Nyberg
aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...