perjantai 12. lokakuuta 2018

Vanhan linja-auto aseman purku alkanut

Wasa Stationin nimestä nousi keskustelua jokin aika sitten. Itse suunnitelmista ei enää ole juurikaan puhuttu.

Muutaman sadan metrin päähän, tästä entisestä linja-autoaseman korttelista, on Wärtsilän pois muuttamisen jälkeen (yritysalueelle Vaskiluotoon) muodostumassa suurehko alue hyvin monipuoliselle täydennysrakentamiselle keskelle kaupunkia. Miten tämä muutos vaikuttaa Wasa Stationin suunnitelmiin, vai vaikuttaako mitenkään? Monia kysymyksiä nousee keskusteluun, ainakin näin ”ruohonjuuritasolla” tavallisten ihmisten tavatessa ja jutellessa keskenään.

Lainaus kaupungin sivuilta
https://www.vaasa.fi/tiedote/wasa-stationin-alueen-tyot-alkavat-vanhan-linja-autoaseman-rakennuksen-purkutoilla

Wasa Stationin alueen työt alkavat vanhan linja-autoaseman rakennuksen purkutöillä 

Vaasan kaupunki on aloittanut Wasa Stationin alueen vanhan linja-autoaseman purkutyöt viikolla 40. Vaasan kaupunki on aloittanut Wasa Stationin alueen (Sepänkyläntie 1) vanhan linja-autoaseman purkutyöt viikolla 40. 

Purkutöistä vastaa Maanrakennus Mäki-Kala Oy. Purkutöiden takia alueen pysäköintiä joudutaan rajoittamaan ja järjestelemään uudelleen. Vöyrinkadun ja Konepajankadun puoleinen osa alueesta tullaan osoittamaan väliaikaisesti vain henkilöautojen pysäköintiin. Samalla aluetta tullaan siistimään. 

Lainaus päättyy

Kertausta ak0962: Linja-autoaseman aukion alue

Vaasan kaupunginvaltuusto on kokouksessaan 1.2.2016 hyväksynyt asemakaavaehdotuksen koskien 4. kaupunginosan korttelia 75 sekä katu- ja puistoalueita.

Katso suunnitelmat (liitteet, kaavaselostus ja -kartta)
https://www.vaasa.fi/kaavoitus/ak0962

Asia etenee, mutta kysymysmerkkejäkin on ilmassa

Tiedossa on, että asiat ovat etenemässä yvää vauhtia. Virkamiehet kaupunkisuunnittelussa ym. vievät hanketta kohti maalia.

Poliittisilla päättäjillä mielipiteissä on tiettävästi hajontaa. On halua saada aikaan tällainen näyttävä energiateknologian ym. vaasalaisen osaamisen näyttö, pilvenpiirtäjä ja monitoimikeskus, maamerkiksi uuden ajan Vaasalle.

Soraääniä esittäneet poliitikot ovat olleet huolissaan ennen kaikkea hulppeista rakennus- ja myöhemmin käyttökuluista, joihin kaupunki joutuu sitoutumaan.

Vaasan nykyisen sydämen, torialueen liikekeskustan väki on ymmärrettävästi myös huolissaan asiakkaiden riittävyydestä kahteen näinkin lähekkäin olevaan torialueeseen/keskukseen.

Kysymys on myös siitä, ja ennen kaikkea siitä, miten jo hyvin pitkälle suunniteltu kokonaishanke saadaan rahoitettua, ts. mitkä yksityiset toimijat tulevat mukaan, ja onnistuuko suunnitelmissa olevien asuntojen myynti toivotulla tavalla.

Lähiaikoina selvinnee, kuinka tässä lopulta käy.

Lisämausteen asian eteenpäinmenolle toi ilman muuta Wärtsilän päätös jättää keskikaupunki, ja siirtyä uuteen yritysalueeseen Vaskiluotoon. Toivotaan, että asiasta nousee keskustelua, avointa mielipiteenvaihtoa.

Kun intressit törmäävät, saattaa toisinaan kuulua eri tahoilta vastakkaisia, kärjekkäitäkin kannanottoja. Erilaiset ajatukset, eri mieltä oleminen kuuluu olennaisena osana kaikkea kehitystä eteenpäin vievään demokraattiseen päätöksentekoon.

Kansalaisilla on edustuksellisessa demokratiassa vain vähäinen rooli. Silti hyvin monet meistä odottavat, että poliittiset päättäjät osaavat toimia meidän parhaaksemme, ja vieläpä juuri minun yksittäiset toiveet täyttäen. Ja mielellään heti, mahdollisimman nopeasti, turhia viivyttelemättä.

Valta on aina jossain, ja joillakin. Kaupunkisuunnittelua ohjaavat poliitikot. Siihen kuuluva poliittinen peli on kestävyyslaji. Mukana olevilta vaaditaan toisinaan kohtuuttoman paljon. Onneksemme kuitenkin poliitikoiksi haluavia edelleen riittää.

Päättäjillemme toimintatarmoa ja viisautta toivottaen
Aimo Nyberg VKA ry:n pj.
aimonyberg(at)gmail.com



Kuva ja kuvanmuokkaus: AN. Kuva on vuodelta 2012. Jo silloin kaupungilla oli ajatuksena, että käytöstä poistettu vanha asemarakennus puretaan pikimmiten. Seiniin tilattiin graffitimaalaus. Purkulupa oli kuitenkin ennenaikainen, ja kaupungin tilaama sekä maksama, Fazerin sponsoroima graffititeos sai yllättävän pitkän elämän.

Kirjoitin yli kuusi vuotta sitten asiasta näin
http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2012/05/fazerin-mainos.html

Kuva ja Teksti: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...