tiistai 25. huhtikuuta 2017

YRITTÄJÄPATSAS

Paljastettu 25.4. 1981

Osoite: Vaasanpuistikko 16

Vaasan patsaiden ja muistomerkkien kokoaminen vuosikalenteriksi paljastuspäivämäärien eli kuukauden ja pvm:n mukaan jatkuu. Huhtikuun 25. päivään osuu Vaasassa siis kaksi kohdetta.

Siitä on kulunut jo 36 vuotta kun tämä patsas vihittiin käyttöön Vaasan keskustassa.
Kuvat: AN. Yrittäjäpatsas Vaasanpuistikon varrella Wasaborginkujalla.

Yrittäjäpatsas 

Sijainti: Palokadulla Vaasanpuistikon reunassa Wasaborgin talon ja Aktia Säästöpankin välisellä palokujalla. Parhaillaan alueella on Säästöpankin talon julkisivuremontti, - kun se saadaan ohi, pääsee Yrittäjäpatsas taas kunnolla esiin.

Osoite: Vaasanpuistikko 16, Vaasa

Veistoksen tekijästä, Toivo Kultin (1918 – 2009) urasta kuvanveistäjänä ja metallitöiden mestarina toivon saavani myös lisää tietoja. Kuviakin, jos niitä jonkun kotialbumeista löytyy!

Risto Jalonen kirjoitti näin: (Vaasalainen 12.1.1989)

”Vaasan Yrittäjäpatsas on Kultin käsialaa. Että se paikalleen saatiin onkin jo historia sinänsä. Se sijaitsee Vaasapuistikon varrella, kaupungintorin liepeillä, Säästöpankin vieressä. Patsaan sijoituspaikasta, niinkuin sen esteettisestä soveltuvuudestakin oli tiukkaa kapulan vääntöä. Jättäkäämme se omaan arvoonsa, tuo estetiikka kun on hyvinkin epämääräinen käsite. Tänä päivänä Kultin yrittäjäpatsas on ansaitusti osa Vaasan kaupunkikuvaa.”

Pvm 25.4.1981 on myös” tutkinnan alla”, eli mitä lehdissä kirjoitettiin tilaisuudesta, jossa teos paljastettiin? Kuka piti puheen jne. Mitä mielipiteitä teos herätti vaasalaisissa?


Lainaus: (Eira Häggkvist, Vaasan patsaat ja muistomerkit, korkokuvat ja muistolaatat, 1985)

”Patsas esittää ”Henkeä ja materiaa”. Pronssiin valetut tyylitellyt mies ja nainen kannattelevat yläpuolellaan palkkia. Mies kuvaa ponnistusta ja voimaa, nainen vapautta ja kauneutta, palkki materiaa. Patsashankkeen aloitteentekijänä on ollut talousneuvos A.A. Mäkinen vuonna 1964.” 

Kesällä ja syksyllä 2015 Yrittäjäpatsaan ympäristöä parannettiin mm. kivetyksellä ja istutuksilla. Palokujan kunnostustyöt liittyivät viereisen Folkhälsanin uudisrakennuksen valmistumiseen, ja toivat erinomaisen lisäarvon myös Yrittäjäpatsaalle. Palokujan päähän patsaalle tehtiin komea rajattu aukio, kivetty piha-alue istutuksineen. Lopputulos on mielestäni onnistunut. Vanha ja uusi on saatu sopimaan yhteen mielenkiintoisilla tavalla, tämän päivän korkean laatutason mukaisesti. Kuten kaupungin ydinkeskustassa kuuluukin.

Yrittäjien asema on keskeinen kuntien ja koko valtakunnan taloudellisen perustan luomisessa. Näin on tämän päivän maailmassa, ja uskon että on jatkossakin. Vaasassakin ydinkeskustan muodostaa hieno torialue. Sen tulee olla kaupungin sykkivä sydän, jossa on tilaa yrittää, - niin pienyrittäjien kuin suurempiakin merkkiketjuja edustavien toimijoiden. Kauppa se on joka kannattaa... näinhän sitä sanotaan vanhan kansan kokemuksen äänellä.

Muista seurata tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta myös facebookissa!
https://www.facebook.com/rojektixon/

Suora linkki YRITTÄJÄPATSAS fb-sivulle 

TÄÄLLÄ 
 

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg

Sivua on päivitetty viimeksi 25.4. 2022

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...