perjantai 7. huhtikuuta 2017

Samoilla paikoilla, huhtikuu


Kuva: Reprokuvattu Rolf Holmin viime vuoden 2016 Vaasa TAIDEKALENTERISTA, huhtikuun kuva.

Yllä oleva kesäinen kuva Rolf Holmin kalenterissa antaa toivoa siitä, että vihreys, luonnon elinvoima on kohta taas täällä.

Huhtikuinen Vaasa on parhaimmillaan tuulettomina päivinä, sateisten päivien välissä, kun ilma on raikasta, ja vielä aika matalan kaaren taivaalla tekevä aurinko paistaa kaupungin yllä länsitaivaalla. Pahimmillaan sää voi olla tuulisina, liian kuivina päivinä, jolloin pöly lentää, viime vuoden puiden lehtiä, jopa roskia pyörii kaduilla edes takaisin. Liikkumiseen lyhyilläkin matkoilla tarvitaan autoa, jotta välttyisi hengenahdistukselta.

Huhtikuu on pian puolivälissä, ja kevään tuntua alkaa pian olla muuallakin kuin pääsiäiskoristelussa.

Yllä oleva kuva, Rolfin maalaus, on vuodelta 2009. Kalenterissa tämäkään kuukausikuva ei ole vuodenajan mukainen, kuten ei ollut helmi- eikä maaliskuussakaan. Kävin pari päivää sitten paikan päällä Rantakadulla, Academillin kulmilla etsimässä rannalta kohtaa, josta Rolfin maalaus on tehty.

Tehtävä oli helppo, miellyttävä kokemus. Sain kuvitella mitä taiteilija on nähnyt, ja halunnut meille muille näyttää maalauksessaan. Rolf on tarkka kaupunkikuvan tallentaja, taiteellista vapautta jättää pois jotain pientä, epäoleellista, kuvasommittelua häiritsevää, Rolf käyttää aika vähän.

Alueen rakennukset ovat kaavalla suojeltuja, ja niistä on osattu vaasalaisten toimesta pitää myös huolta. Alue on arvokkaan ja hienon näköinen. Kuvan ulkopuolella, vasemmalle päin on entisen Vaasan Höyrymyllyn alue, jossa ovat mm. nyt ajankohtaiset entiset viljasiilot. Rantakadun alku ja Pohjanmaanmuseon edessä olevan Marianpuisto ovat kaupunkikuvallisesti tällä hetkellä kysymysmerkki.

Nämä Rantakadun upeat rakennukset, puistoalue, ranta, ovat Vaasaa kauneimmillaan. Ei ole mikään ihme, että alue on myös valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö.

Tämänkertaisen blogikirjoituksen aloituskuva, Rolfin maalaus on siis vuodelta 2009, ja alla olevat valokuvat kuvattu 5.4.2017.Kuvat: AN. 5.4. 2017. Rantakadun alkupää, Vaasa

Ajankohtainen kysymys kuuluu Vaasassa tänä päivänä: rakennukset ”puhuvat” omaa kieltään, mutta osaammeko me ihmiset kuunnella niitä?

Lähtökohtana tässä SAMOILLA PAIKOILLA kuvavertailussa on Rolf Holmin kalenterikuvan osoite, maalauspaikka. Kalenterikuvat ovat vuosien takaa, omat valokuvani tältä vuodelta, ja siis siltä kuukaudelta, joiden kohdalla Rolfin maalaukset ovat hänen vuosikalenterissaan. Vertailua voi näin ollen tehdä myös ennen ja nyt näkövinkkelistä.

Sarjan aloituskuva oli tässä blogissa tammikuun 7. päivän kohdalla. Helmikuun kuvapari oli 8. päivän kohdalla. Maaliskuun juttu oli 7. päivän kohdalla. Pyrin jatkamaan tätä samaan malliin läpi koko vuoden, eli aina sinne Suomen 100 v. juhlapäivään asti.

Seuraa tätä blogia, - seuraavan jutun tähän sarjaan teen toukokuun ekalla viikolla Vanhan Vaasan Tullituvan kulmilta.

Kuvat ja kalentrikuvan reprokuvaus, teksti: Aimo NybergEi kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...