torstai 6. huhtikuuta 2017

Asemakaavanmuutos, siilotKuvat: AN. 5.4.2017.

Vaasassa ydinkeskustassa, kantakaupungin alueella puistikot, palokadut, torit sekä rantapuisto ja sen julkiset rakennukset ovat kulttuurihistoriallisen merkityksen perusteella luokiteltu valtakunnallisesti merkittäviksi rakennetuiksi kulttuuriympäristöiksi. Vaasan Höyrymyllyn entisille viljasiiloille on myös Vaasan kaupungin toimesta haettu ja saatu suojelupäätös, joka on siis voimassa. Kohteen kunnossapito on ollut niin ja näin, ja nyt kaupunginhallitus on käynnistänyt vaiheen, jossa se ajaa siilojen purkua (edellyttää siis suojelupäätöksen kumoamista), ja siilojen paikalle pientä tonttia uudisrakennukselle.

Viljasiilojen elevaattoritorni otettiin aikanaan erinomaisen hienosti Academillin /ylioppilaskunnan uusiokäyttöön, arvokas miljöö säilytettiin. Uusi käyttö takaa myös rakennusten kunnossa pysymisen.

Rautatie on myös vihdoin saatu asianmukaiseen kuntoon, jotta sataman raideliikennettä voidaan oikeasti ylläpitää.

Ranta-alue viljasiilojen ja Marianpuiston kohdalta ansaitsee jatkossa kehittämistoimia. Millaisia, sen ratkaisee pitkälti juuri siilojen kohtalo. Joka tapauksessa tilanne ei muutu hetkessä. Kaupungin into aidata siiloja turvallisuussyistä on oikeasti nähtävä vain ”hämäyksenä” sille, ettei kohdetta kyetty/haluttu pitää suojelukohteen edellyttämällä tavalla kunnossa. Siilojen muuttaminen sisätilojen osalta uusiokäyttöön ei tietenkään ole vieläkään pois suljettu mahdollisuus, jos suojelupäätös on ja pysyy.

Huomion kiinnittäminen uuteen tilalle jo ideoituun korkeaan kerrostaloon on asian yksinkertaistamista, ja myös tietämättömyyttä kaupunkisuunnittelun koko kuvasta.


Kuva netistä. Vaasan sisäsatamaa ennen Vaasan Höyrymyllyn siiloja. Kuva Hietasaaresta päin. Ajankohtaa en tiedä, enkä kuvaajaa.


Kaupunki kuuluttaa 6.4. 2017: Asemakaavanmuutos, siilot

https://www.vaasa.fi/kuulutukset/siilojen-purkamisen-salliva-asemakaavaehdotus-nahtavilla

Siilojen purkamisen salliva asemakaavaehdotus nähtävillä 

Siilot (ak1057) kuulutusaika 6.4. – 5.5.2017

Lainaus kaupungin sivuilta:

”Asemakaavan muutosalueella sijaitsevat entisen Vaasan Höyrymyllyn betonisiilot ja lämpökeskus sekä ympäröiviä katu- ja puistoalueita. Asemakaavan ja tonttijaon muutosehdotukset liitteineen ovat nähtävillä kaavoituksessa ja kaavoituksen nettisivuilla. Asiasta voi esittää muistutuksia kaavoitukselle 6.4.–5.5.2017. 

Asemakaavan ja tonttijaon muutos koskee 2. kaupunginosan korttelin 3 tonttia 25 sekä puisto- ja katualueita. Suunnittelualueella sijaitsevat entisen Vaasan Höyrymyllyn betonisiilot ja lämpökeskus. Päivitetty osallistumis- ja arviointisuunnitelma sekä asemakaavaluonnokset liitteineen olivat nähtävillä kaavoituksessa 2.6. – 1.7.2016 jona aikana niistä voi esittää mielipiteitä kaavoitukselle. Luonnoksista jätettiin yhteensä 16 lausuntoa tai mielipidettä, joiden pohjalta työstetään asemakaavan muutosehdotus. Lausuntojen johdosta kaavoitus on tilannut siilojen kuntotutkimuksen ja korjauskustannusarvion, joka valmistuu marraskuun aikana. Tämän jälkeen pidetään vielä työneuvotteluja, ennen kuin lopullinen asemakaavaehdotus tuodaan päätöksentekoon ja julkisesti nähtäville. 

Asemakaavan muutoksella tarkistetaan Vaasan kaupunginvaltuuston 18.1.2000 hyväksymän asemakaava nro 855 mukaista maankäyttöä kyseisen tontin ja leikkipuiston osalta. Asemakaavan muutoksen yhteydessä selvitetään siilojen sekä säilyttämisen että purkamisen edellytykset ja tontin uudisrakentamisen mahdollisuudet.” 

Keskustelua asemakaavan muutoksesta voi käydä myös hankkeelle avatulla facebook-sivulla: https://www.facebook.com/siilojenasemakaava

Lisätietoja antaa:

Anne Majaneva
kaavoitusarkkitehti

Kaavoitus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...