sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Laihia sävähdytti!

Meillä oli eilen lauantaina vaimoni kanssa ilo olla mukana Pohjanmaan historiallisen museon yhdistys r.y:n syysretkellä Laihialla. Jäseniä kun ollaan, niin saimme 15 euron matka + ruokamaksulle todellakin vastinetta koko rahan edestä!

Laihia on niin lähellä Vaasaa, 15 min ajomatkan päässä, että sinne tulee aivan liian harvoin lähdettyä. Ohi mennään montakin kertaa vuodessa, mutta paikalliseen, maankuuluun historiaan perehtymiselle ei juuri koskaan tunnu löytyvän aikaa.

Laitan tähän asukasyhdistyksemme blogiin muutaman kuvan ja linkkejä kohteisiin joissa vierailimme. Myös omassa yhdistyksessämme voisimme miettiä löytyisikö hyviä tutustumiskohteita tämän tapaiselle puolen päivän tai muutaman tunnin mittaisille bussiretkille?

Jos hyviä ideoita on, niin kirjataan ne ihan syyskokouksessamme 18.11. ensivuoden 2016 toimintasuunnitelmaan. Näin retkien suunnittelu käynnistyy ja toteutuskin on todennäköistä. Ainakin itse olen valmis tämän tapaisiin perinteisiin kotiseutuyhdistysten toimintatapoihin. Samoin kuin enenevään yhteistyöhön kaikkien muiden vaasalaisten kulttuuri- ja kotiseutuyhdistysten kanssa.

Pidetään yhteyttä, ehdotellaan retkiä, matkoja, tempauksia vuodelle 2016, ja mikä ettei vielä tälle loppu vuodellekin!

Aimo Nyberg, VKA ry:n pj. aimonyberg(at)gmail.com

..

Laihiankotiseutumuseo ja nuukuuren-museo 
 
Laihian kirkko ja kirkon museo

Laihian entinen meijeri   nykyisin seurakunnan tilana
Napuen taistelussa  kaatuneiden muistomerkki

Hulmin taistelun
  muistomerkki 27.1.1918 ja venäläisen varuskunnan aikainen Kapteenintalo

Lisää infoa löytyy helposti netistä.
 

Kiitokset järjestävälle yhdistykselle, retken vetäjälle Harry H:lle, bussin oppaalle Henrik F:lle, nuukuuren museon kolmelle oppaalle, kirkon suntiolle, ja Heikki P:lle. Ilman teidän ja teidän kaltaisten kulttuurin ammattilaisten ja harrastajien asioihin perehtymistä, ja intoanne pitää oman kotiseudun historiaa esillä, ei menneisyyden perinteet välity tämän päivän ihmisille. Omia juuriaan ei millään seudulla ole syytä unohtaa. Pienistä paikallisista museoista on välitettävä nyt ja tulevaisuudessa.

Lopuksi totean vielä. Olin toki kuullut, että Laihian kirkontornissa ei ole ristiä, vaan kukko. Mutta en tiennyt, että kesäisin tiekirkkonakin toimivassa Laihian kirkossa on oma museo, jossa on kaiken muun kiinnostavan lisäksi tallella ja myös nähtävä aikaisempi kukko! Aapiskukkohan tuosta tulee mieleen!

Itse kirkkoon kannattaa toki mennä mukaan kirkonmenoihin. Pelkästään kirkon arkkitehtuurikin riittää syyksi käydä paikanpäällä. Sisällä kannattaa käydä sisäseinien, upeasti vuoltujen hirsien, ja myös upean, kauniin tilan takia. Lennart Segerstrålen alttaritaulu on ehdottomasti nähtävyys, jota maalaustaiteen ystävät eivät myöskään jätä näkemättä. Taulun aiheena on Jeesus herättää Lasaruksen kuolleista.

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...