tiistai 20. lokakuuta 2015

Vaasan koulusäästöistä


Surrealismia Vaasan koulusäästöissä 

Kaupunginarkkitehtina suunnittelin Vaasan lähiöihin sekä kolme koulua että lasten päiväkotia. Rakennusten pinta-aloja ja hintaa pienentävät kouluhallituksen normit olivat kireät, joten liikkumavaraa ei arkkitehtuurin kehittelyssä paljoakaan ollut.

Teeriniemelle 1982 valmistuneessa rakennuksessa oli tilat sekä ala-asteen koululle että neljälle päiväkotiryhmälle. Korkea leikkihalli rakennuksen keskellä yhdisti 2-kerroksisen koulun päiväkodin tiloihin. Toiminnallisesti rakennus oli hyvä. Eri-ikäiset lapset tapailivat toisiaan ja luulisi henkilökunnankin viihtyneen tiloissa. Ulkoarkkitehtuurikin mielestäni onnistui. Muotoilu syntyy siitä, että rakennus porrastuu rinteeseen kauniissa metsämaastossa siihen sulautuen.

Oli yllätys lehdestä lukea päätös tämän koulun lopettamisesta. Eivätkö tiedot koululaisten määristä ja rakentamistarpeista ollenkaan tai riittävästi liiku virkamiesten ja päättäjien keskuudessa?

Parasta aikaa pilataan suunnittelemaani, 1984 valmistunutta Nummen koulua ympäristössä ristiriitaisella, tarpeettomalla ja kalliilla lisärakennuksella ja “säästösyistä” oppilasvajauksen perusteella lopetetaan Teeriniemen koulu naapurissa!

Ehdotan että oppilasmääriä Teeriniemen ja Asevelikylän kouluissa täydennetään ottamalla näihin ne lapset, joita kuviteltiin Nummen koulun uudisosaan. Ehkä urakkasopimusten vuoksi toteutuvan tuossa paikassa turhan rakennuksen voisi purkaa elementeiksi, jotka kaupunki myisi johonkin todellista koulutilavajausta potevaan kuntaan?

Asko Halme

Vaasa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...