tiistai 10. maaliskuuta 2015

Taivaan ilmiöitäKuvat: Aimo Nyberg. Tätäkin taivaan ilmiötä odotettiin!
Onneksi taivas oli kirkas tuona iltana.(20.2.2015) Mars, Venus ja kuunsirppi parvekkeeltamme nähtynä.
Kuvattu tavanomaisella järjestelmäkameralla.

Taivaan yöllisiä ilmiöitä olen kuvannut jonkin verran aikaisemminkin. Myös auringonpimennystä olen uskaltanut yrittää kuvata. (viimeksi 4.1.2011) Ajoimme silloin vaimoni kanssa aamulla ajoissa odottamaan auringonnousua Söderfjärdeniin, Meteoriiheen, eli paikallisen tähtitieteellisen yhdistyksen Andromedan tähtitorniin. Emmekä olleet tietenkään ainoat paikalla.

Aurinko pysyi silloin pilvessä, meidän kaikkien harmiksi. Kun sitten pettyneinä ajoimme kotiinpäin, huomasimme jo Vaskiluodon sillalla, että aurinko tulee sittenkin esiin. Sain kuin sainkin kotona kuvattua osittaisen auringonpimennyksen viimeisä vaiheita.

Seuraava mahdollisuus kokea auringonpimennys on maaliskuun 20. päivä tänä vuonna. Tätäkään auringonpimennystä ei ole Suomessa ja Vaasassa mahdollista nähdä täydellisenä, eli kuu ei aivan sataprosenttisesti mene auringon eteen. Harvinaisen hyvin kuitenkin, eli Vaasan korkeudella 85 % auringosta peittyy keskipäivän aikaan perjantaina 20.3.

Pimennys alkaa yhdeltätoista ja päättyy noin varttia yli yksi iltapäivällä. Toivotaan, että aurinko näkyy. On kuitenkin erittäin tärkeää muistaa, että auringonpimennystä voi katsoa vain asiaankuuluvilla suojalaseilla! Myös valokuvaajien on osattava suojata omat silmänsä ja myös kamerat! Lehdissä ja tv:n uutisissa/ säätiedotuksissa mitä luultavimmin asiasta kerrotaan, ja ohjeistetaan oikeat tavat kokea tämä harvinainen taivaan ilmiö.

Erinomaisen hyvää tietoa löytyy myös URSA:n nettisivuilta.
https://www.ursa.fi/etusivu.html

Jos ei halua tämän kertaista auringonpimennystä katsoa, tai pilvisyys estää kokemuksen, niin seuraavat mahdollisuudet ovat:

11.8. 2018 klo 12.14, silloin vain 6 % auringosta peittyy Vaasan seudulla,
10.6. 2021 klo 14.00, silloin 34 % auringosta peittyy,
25.10. 2022 klo 13.17, silloin 53 % auringosta peittyy,
 …
mutta vasta 11.6. 2048 klo 16.32 Vaasan seudulla auringosta peittyy lähes yhtä paljon (83%) kuin nyt!

Tiedot: Tähtitieteellinen Yhdistys Vaasan Andromeda ry

Yhdistyksen nettisivut:  http://www.ursa.fi/yhd/andromeda/

Yhdistyksellä on vuosikokous tällä viikolla 12.3. 2015. Yhdistyksen jo pitkäaikaisena puheenjohtajana on toiminut Kaj Höglund.

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...