perjantai 6. maaliskuuta 2015

Vaasaan aurinkokello


Kuva: Varsovan vanhankaupungin aurinkokello (Wikipedia)

Tehdään ensimmäiseksi mielikuvaharjoitus

Toivon, että jokainen joka miettii omaa kantaansa korkeaan rakentamiseen näillä leveyspiireillä (Suomessa 60 – 70 astetta), ottaa huomioon auringon vuodenkierron myötä syntyvät pitkien varjojen kierrokset kohteen ympärillä.

Vaasa Stationin suunnitelmat ovat kasvaneet suunnittelun edetessä jo 24-kerroksen korkeuteen. (Pohjalainen 5.3.2015).

Yllä olevaa kuvaa apuna käyttäen voi kenties ”nähdä” tai ainakin kuvitella, miten esim. kesällä aamuaurinko noustessaan leveän tornitalon takaa luo melkoisen pitkän varjoalueen Vaasan keskustaan päin. Varjo tosin siirtyy ”kovaa vauhtia” eteenpäin,  - aika nopeasti Vöyrinkaupungin suuntaan, ja kiertää lopulta niin, että Pohjois-Klemettilä, ja lopulta Vaasa-opiston takana olevat alueet jäävät varjoon auringon laskiessa luoteeseen.

Eri vuodenaikoina varjojen suunnat ja pituudet ovat aikalailla vaihtelevia eri kohdissa kaupunkia. Kuinka kauas varjot ulottuvat pisimmillään, siitä ei ole näkynyt ainakaan vielä tietoja.

Tornitalosta syntyy eräänlainen aurinkokello, joka jokaisena vuoden päivänä näyttää omaa, juuri sen päivän aikaa siitä milloinka varjo saavuttaa ja poistuu ko. kohdasta. Ja tämä tottakai vain aurinkoisina päivinä. Harmaita ja pimeitä päiviä Suomen aurinkoisemmassa kaupungissammekin toki on.

Ennakkoluuloja ja tosiasioita

Esim. Dubaihin verrattaessa ero Vaasaan, ja myös Helsinkiin, on huomattava ainakin juuri auringon suhteen. Tätä tosiasiaa ei pidä suunnittelussa ja päätöksenteossa sivuuttaa.
Tuuli olosuhteita tuskin yhdellä leveälläkään tornilla merkittävästi muutetaan, mutta toki muutenkin tuulisessa Vaasassa asiaa voidaan ja tulee selvittää.

Mitä sitten tulee siihen, että korkeat rakennukset herättävät meissä asukkaissa valtavan voimakkaita ja tunteeseen vetoavia mielipiteitä, niin vastaan kuin puolestakin.

Käsitykseni mukaan meillä kaikilla on aika lailla ennakkoluuloja siitä, mikä olisi suotavaa, parasta omalle lähiympäristöllemme. Omat elämänkokemuksemme kun voivat olla hyvinkin erilaiset kuin naapurilla. Myös mieltymyksemme, vaihtelunhalumme, turvallisuudenkaipuumme, ym. ovat pitkälti ainutlaatuisia, ja jopa pysyviä temperamenttimme mukaisia, ja siis ympäristöstämme riippumattomia.

Vanhoja Vaasa-aiheisia valokuvia katsellessa huomaa hyvin, miten kaupunkikuva on muuttunut. On suorastaan häkellyttävää huomata, miten erilaisilla nettifoorumeilla osataan antaa arvoa vuosikymmenten takaisille muistoille. Monet kuvat kertovat ”karmeistakin” kauniiden rakennusten katoamisista katukuvasta, kun uudelle on raivattu tilaa.
Tutut, inhimillisen mittakaavan mukaiset, jotkut jopa erikoisen kauniit rakennukset ovat saaneet purkutuomion, ja tilalle on tullut – mitä nyt mihinkin.

Näin se vaan näyttää menevän. On syytä kyllä miettiä, mitkä arvot ovat päällimmäisenä päättäjillämme, kun kaupunkiamme halutaan kehittää. Tämä on ajankohtaista ilman muuta myös tänään!

On erinomaisen hienoa, että mielipiteitä yleensäkin on. Kunhan samalla ollaan avoimia kuuntelemaan muiden mielipiteitä. Omia ajatuksiaan ja etujaan on jokaisella oikeus ns. lobata, toki mielellään avoimesti ja laillisuuden rajat tuntien.

Asukasyhdistyksemme, eli Vaasan kantakaupungin asukasyhdistys VKA ry, on ollut aktiivinen lausunnonantaja myös entisen linja-autoaseman korttelin kaava-asioiden eri vaiheissa.
(Etsi juttuja tästä blogista hakusanalla: entisen linja-autoaseman kortteli) Haku löytyy heti aloitussivun yläosasta, oikealta.

Vastustimme aikaisempaa suunnitelmaa, massiivista ja yksipuolista kauppakeskusta. Hanke kaatuikin, ilmeisesti monesta syystä. Spondan kanssa ei kaupunki edennyt, ja nyt voidaan sanoa, että hyvä näin.

Uusi hanke on nyt selkeästi myös helpommin eteenpäin vietävissä, koska Vaasan yleiskaava 2030 on muuttanut alueen kaavoitustilannetta. Yleiskaavamerkinnät alueella ns. vain odottavat tarkentavia virkamiesten suunnitelmia, ja päättäjien toimia.
Nyt alueelle on tulossa hyvin myös asuntoja, kuten jo aikaisemmalla suunnittelukierroksella toivoimme. Samoin aukio, julkista tilaa, monimuotoista toimintaa jopa yllin kyllin. Musiikki- ja kongressikeskuksenkin saaminen juuri tähän yhteyteen ei ole ollenkaan huono juttu. Uuden energiateknologian mukaan saaminen on myös erittäin positiivinen seikka.

Hanketta esitellään monipuolisesti Vaasan kaupungin sivuilla.

Yllä oleva kirjoitus on allekirjoittaneen, yhdistyksemme antaa viralliset lausuntomme kun niiden aika on.

Aimo Nyberg, VKA ry:n pj.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...