maanantai 16. maaliskuuta 2015

Ilmanlaatu nytKuva: Aimo Nyberg, 14.4. 2012. Vaasan kaduille on kuluneenkin talven aikana levitetty hiekoitussoraa melkoiset määrät. Takaisin kerätyksi saatu määrä on ollut joka vuosi myös suuri. Uudelleen hiekkasoraa ei voida käyttää, vaan se menee täytemaaksi kaupungin kohteisiin. Myös yksityiset voivat kysellä jätehiekkaa sellaisiin paikkoihin, johon sitä voidaan ongelmitta käyttää.Valtakunnallisen ilmanlaatuportaalin löydät täältä.

Vaasassa tilanne on nyt paikoitellen erittäin huono. Ilmiö on valitettavan tuttu tähän aikaan vuodesta. Pahimmillaan tämän kertainen huono tilanne jatkuu jopa viikkoja. Kuivat, tuuliset kelit nostattavat pölyn ilmaan, ja haitat tuntuvat ihan konkreettisesti silmissä, suussa, keuhkoissa…

Hengityssuojaiminen käyttö ei olisi ollenkaan huono idea! Muutamia ”rohkeita käyttäjiä” eli omasta terveydestään huolta pitäviä on katukuvassa täällä Vaasassakin jo nähty!

Monet taloyhtiöt ovat jo tehneet kovasti työtä lyhyen talven hiekoitussoran poistamiseksi. Tämä on todella tärkeää, kiireellistä työtä! Oman pihan, lähiympäristön siivoamiseen on helppoa vaikuttaa, - tekemällä itse ja puhumalla naapureiden, taloyhtiön hallituksen kanssa.

Koko kaupungin mittakaavassa voi vain toivoa, että resursseja on riittävästi, eli koneita ja laitteita, rahaa riittää. Kaupungin puhtaaksi saaminen on valtava urakka, ja olen vakuuttunut siitä, että jokainen kaupungilla tekee parhaansa, jotta myös tänä vuonna onnistutaan mahdollisimman hyvin.

Kaupungin massiiviset puhdistustoimet alkavat vasta yöpakkasten loppumisen jälkeen, - toki pienemmillä koneilla on jo aloitettu joillakin alueilla.

Aikaisempiin vuosikymmeniin verrattuna yksi ero on kyllä siinä, että enää ei esim. kouluilla ole talonmiehiä. Heidän tehtävänä oli talvella pihojen hiekoitus. Hiekoitussoraa ei levitelty ”turhaan” tuhansia kiloja, koska he tiesivät, että joutuvat sen heti jäiden sulattua keräämään pois. Nykyään kouluilla pihoja ei siivoa talonmiehet, vahtimestarit tai opettajat ja oppilaatkaan. Tämä tietenkin siksi, että työ on ammattilaisten hommaa. Ilman suojaimia, vesipesureita, harjakoneita ym. ei enää selvitä.

Kaikenlaiset kokemukset muiden vastaavien kaupunkien kokemuksista olisi hyvä saada tietoon ja käyttöön. Huonojen käytäntöjen kritisointi, ja parempien menetelmien esittäminen on varmasti sallittua.

Tämän jokavuotisen piinan, suorastaan kärsimyksen, vähentämiseksi tulee tehdä kaikki mahdollinen.

Myös asukasyhdistykseemme tulee vuosittain kommentteja, ”vaatimuksiakin”, että katujen puhdistusta on siellä ja täällä kiirehdittävä.

Yritetään yhdessä tehdä parhaamme.

Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...