keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Ylös ja ulos metsään!

Vaskiluodon metsä haltuun!

Aina ei voi lähteä kauas metsään, mutta silloin mennään lähimetsään. Onneksi niistä voi nauttia vielä Vaasassakin! Luonto-Liiton Pohjanmaan piiri kutsuu kaikki viettämään elämyksellistä talvipäivää Vaskiluodon metsään lauantaina 28.2. klo 13 alkaen. Tapahtumassa on ohjelmaa kaikenikäisille: rastirata, metsäleikkejä ja metsäparlamentti, jossa kuullaan Vaasan lähimetsien tilanteesta sekä vaikuttamismahdollisuuksista niiden säilyttämiseksi. Innokkaimmat jäävät vielä metsään yöksi.

Tapahtuma on osa Luonto-Liiton valtakunnallista Lähimetsät haltuun! -kampanjaa, joka käynnistyy 28.2. kaavoituksen ja hakkuiden uhkaamissa lähimetsissä ympäri Suomea. Kampanjan tarkoituksena on lisätä tietoisuutta lähimetsien tärkeydestä luonnon monimuotoisuudelle ja ihmisten hyvinvoinnille sekä edistää kaupunkien ja kuntien omistamien lähimetsien suojelua.

OHJELMA

Lyhyt tietoisku metsän hyvinvointivaikutuksista

Klo 13-14 Ohjattu rastirata ja metsäleikkejä. Rastirata on metsässä koko päivän ja sen voi halutessaan kiertää myös itsekseen. Rastiradan lähtöpaikka ilmoitetaan tällä sivulla myöhemmin.

Polp tarjoaa mehua ja kaurakeksejä. Otathan mehua varten oman kupin mukaan ja halutessasi myös eväitä.

Klo 14-15 Metsäparlamentti. Mitä kuuluu Vaasan lähimetsiin, kuinka kaavoitus voi niihin vaikuttaa ja kuinka jokainen kuntalainen voi vaikuttaa kaavoituksiin? Tietoa ja vapaata keskustelua. Samaan aikaan lapsille tarjolla ohjattuja leikkejä.

Klo 19-20 Ohjattu rastirata hämärässä.

Klo 20-22 Tarinateltta. Millaisia tunteita metsät herättävät? Millaisia muistoja niihin liittyy? Tule ja jaa (tai vaikkapa laula) kokemuksesi tai tarinasi muiden metsäläisten kanssa.

Klo 22 --> Yöpyminen metsässä puolijoukkueteltassa. Tervetuloa mukaan! Ilmoitathan osallistumisestasi etukäteen ja varaamme sinulle ilmaisen aamupuuron.
Ilmoittautumiset: info(at)polp.fi

Tapahtuma Facebookissa

Lähimetsät haltuun! -kampahjasta.
 
...

Hienoa!

Luonto-Liiton Pohjanmaan piirin tapahtuma Vaskiluodossa tulevana lauantaina on todella hieno ja tärkeä tempaus. Lähimetsien puolestapuhujia tarvitaan aina! Myös tänään, ja vielä huomennakin.

Tapahtumaan liittyy monenmoista ohjelmaa, kannattaa olla utelias ja tulla mukaan!

Asukasyhdistyksemme on saanut kutsun olla mukana klo 14 – 15 ”metsäparlamentissa”, ja toivonkin mahdollisimman monen tulevan paikalle keskustelemaan. VKA ry on koko 20-vuotisen olemassaolonsa ajan ollut Vaskiluodon metsän puolesta, sen ”kiihkeimpiä puolustajia”.

Olemme olleet puolustamassa metsän nykytilan säilymistä, eli halunneet estää asuntojen rakentamisen Niemeläntien varteen ja nykyiselle leirintäalueelle. Yhdistyksemme ja muutama muukin taho oli mukana Vaasan yleiskaava 2030 valituksissa aina korkeimmassa hallinto-oikeudessa asti. Oma valituksemme ei mennyt läpi (perusteemme liittyivät asukkaiden kuulemismenettelyyn), sen sijaan Kirsti ja Christer Sundbackien valitus piti viimeiseen asti! Heidän perustelunsa liittyivät luontoarvoihin, ja tehtyjen selvitysten puutteisiin.

Syyskuusta 2014 alkaen on ollut siis selvää, ettei Vaasan kaupunki voi Vaskiluodon metsään kerrostaloja rakentaa. Asukasyhdistyksemme olettaakin, että päättäjät ja kaupungin virkamiehet kunnioittavat tätä lainvoiman saanutta kaavamerkintää. Nyt ja tulevinakin vuosina.

Hyvin pikaisella aikataululla kaupunki on käynnistänyt YIT:n kanssa uusien suunnitelmien laatimisen Vaskiluodon metsän läheisyyteen, Kylpylähotelli Tropiclandian parkkipaikalle. Tämä onkin koko Vaskiluodon alueella ilmeisesti ainut paikka, jonne asuntoja voitaneen tehdä. Lain vaatima minimi etäisyys öljysäiliöihin täyttynee juuri ja juuri, eikä alueella ole virkistyskäyttöön ym. suojelua edellyttäviä kaavamerkintöjä.

Niemeläntien kerrostalojen piirustukset olivat ilmeisesti jo valmiina. Niiden suhteen ei siis nyt ole mahdollista edetä. Ilmeisesti suunnitellut rakentamisen volyymit on nyt vaan kasattu yhteen tornitaloideaan. Kiireisellä aikataululla arkkitehti Kaarlo Viljanen on laatinut Vaskiluodon tornitaloluonnoksen, joka on esitelty näyttävästi lehdistössä ja virallisessa infotilaisuudessa 15.1. 2015.

Kaupungin päättäjistä ja virkamiehistä riippuu miten hanke etenee. Aikataulu on ilmeisesti hyvin kiireellinen. 21-kerroksinen korkearakentaminen on saanut aikaan vaasalaisissa tunneryöpyn, niin puolesta kuin vastaankin. Toteutumisen ratkaisee onko hanke lopulta liiketaloudellisesti mahdollinen, ts. mihin suuntaan maailmantalous ja paikalliset voimavarat riittävät.

Jatketaan keskustelua asiasta lauantaina 28.2. klo 14 – 15 METSÄPARLAMENTISSA, Vaskiluodon metsässä (ilmeisesti sinne pystytetään teltta).

Nähdään siellä! Aimo Nyberg, VKA ry:n pj.


Vaskiluodosta on tehty erilaisia selvityksiä vuosien ja vuosikymmenten kuluessa hyvinkin paljon. Kaavoitussuunnitelmia on aina 1800-luvun lopulta asti. Vaasan ammattikorkeakoulussa tehdään harjoitustöinä aika suuriakin projekteja. Myös Vaskiluotoa on VAMK:ssa selvitetty viime vuosina. Alla oleva esityskuva on tehty Asko Halmeen ilmakuvaan Vaskiluodosta.


Kuva: VAMK, ympäristöteknologia, opiskelijatyö Vaskiluodon väestö, asuminen, virkistysalueet, sosiaalinen ympäristö. Opiskelijat: Nina Hyyppä, Nelli Kaski, Hanna Kotamäki, 2012.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...