sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Sunnuntai kävelyllä

Tänään laskiaissunnuntaina oli mahtavan hyvä ilma kiertää kaupungilla, niin rannalla kuin keskustan kaduillakin. Sai nauttia auringosta, talven säästä parhaimmillaan!

Otin muutamia kuvia, enkä oikein tiedä mitä halusin kuvata? Rakennuksia on talvellakin mukavaa ja helppoa kuvata kun puut ovat ilman lehtiä, ja itse rakennukset näkyvät näin ollen paremmin.

Aurinkoinen sää toi esiin kohteiden valot ja varjot, värit.

Tässä olevien kuvien paikat ovat kaikille hyvinkin tutuja, uskoisin näin. Kuvia voi mielellään lukea monesta näkökulmasta. Vaasalaisten puistikoiden puulajeista oli viikko sitten juttua vanhoja vaasalaisia valokuvia esittelevällä foorumilla. Ulkona kulkiessa huomasin itsekin, miten vaikeaa puiden lajeja on tähän aikaan vuodesta määrittää.

1.
2.
3.
4.
5.
6.

Kuvat: Aimo Nyberg

Kuvissa ovat C.A. Setterberg, Kirkkopuistikolla Merenkurkun koulun edustalla. Puistikon puulaji on koivu. (kuva 1)

Korsholmanpuistikolla on vaahteroita Keskuskoulun kohdalla, ja lehmuksia entisten kasarmin rakennusten kohdalla. (kuvat 2 ja 3)

Keskuskoulun toisella puolella, Raastuvankadulla on komea tammi. (kuva 4)

Kirkkopuistikolla on Vaasan lyseon lukio, joka oli aiemmin Kirkkopuistikon yläaste ja lukio. Ja sitä ennen Tipulaksi kutsuttu opinahjo. (kuva 5) Puusto on siis koivuja.

Entä Vaasan Pyhän Kolminaisuuden kirkon puistot, -molemmin puolin kirkkoa?
Mitä puulajeja siellä on, ja mikä on niiden historia? Keskustan koulujen biologian ja maantiedon opettajat käyvät edelleen tässä puistossa syksyisin puulajeihin tutustumassa, ja opettavat luonnon tuntemusta nykyajan kaupunkinuorisolle!

Puulajeja on todella paljon. Talviasussa niitä on vaikea erottaa, ellei oikein perehdy asiaan. Itse en pysty näitä kaikkia puulajeja tunnistamaan edes kesällä. Käytän nyt tiedonlähteenä jo muutaman vuoden takaista ”Puistokävelyllä Vaasassa” -julkaisua (löytyy googlettamalla pdf-tiedostona).

Sen mukaan puistosta löytyy tai on ainakin jossain vaiheessa löytynyt puistolehmus, metsävaahtera, eurooppalainen lehtikuusi, saarni, tammi, ruhtinaanpoppeli, laakeripoppeli, vuorijalava, hevoskastanja, marjakuusi…

Vaasan komeat rakennukset on aiheena sen verran laaja, että siitä pitää tehdä juttuja vielä erikseen.

Yksi mielenkiintoinen selvitys on ainakin saatavilla netistä, nimittäin arkkitehtien Asko Halmeen ja Hannu Vuolteenahon näyttelyn esitevihko, jo vuosien takaa.

Googlaa : Miksi Vaasa on muuttunut (pdf-tiedosto)

Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...