keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Vaasan satamatie tästä?Kuva: Aimo Nyberg. 22.1.2015.

Vaihtoehtoja Vaasan satamatieksi kartoitetaan parhaillaan Rambollin toimesta. Vaihtoehto Kaupunginselkä ilmeisesti tulisi menemään jostain täältä.

Vaasan keskussairaalan alueelle tehtiin jokunen vuosi sitten upea monikerroksinen parkkihalli. Tämä ja alueen muutkin pysäköintikentät ovat toisinaan niin täynnä, että sairaalassa asioivien on vaikeaa löytää parkkipaikkaa.

Tässä kuussa aloitettu lisärakentaminen (U-rakennus) vaikeuttaa parkkeeraamista entisestään sairaalan ympäristössä. 


Liikenne kasvaa Vaasassa

Autoja on Vaasassakin vuosi vuodelta yhä enemmän. Autokanta on kantakaupungin alueella kasvanut viimeisimpinä vuosina tuhansilla autoilla. Elintason paraneminen, varallisuuden kasvu on yksi syy, toinen ja oleellinen syy on joukkoliikenteen aliarvostus Vaasassa. Palvelut ovat Vaasan kokoiseen kaupunkiin riittämättömät. Reittien kattavuuteen ja aikatauluihin liittyvät puutteet tulee korjata, jotta ihmiset alkaisivat käyttää joukkoliikennettä myös täällä Vaasassa.

Ongelmallinen läpiajoliikenne

Kuljetusliikenne, raskas- ja vaarallinenkin rekkaliikenne satamaan ja satamasta ulospäin, on myös kasvamaan päin. Tänään tämä liikenne ajetaan lähes kokonaan Vaasan ydinkeskustan läpi, Kauppatorin vierestä, Vaasanpuistikkoa pitkin.

Vain pieni osa Vaskiluodon teollisuus- ja satama-alueen kuljetusliikenteestä valitsee ajoreitikseen Sundomin kautta menevät kapeahkot tiet.

Uusia asuntoalueita

Suunnitteilla olevat uudet asuntoalueet Sundomin puolella, ja myös mahdollisesti Vaskiluodossa, lisäävät tarvetta löytää uusia tieyhteyksiä sekä Vaasasta lähteville ulosmenoteille, että myös Sundomista Vaasan Cityyn / kaupungin muihin lähiöihin.

Vaasan satamatie vaihtoehtoihin voi tutustua netissä. Perehdy ja ota kantaa!
Tiehankkeet ovat tyypillinen esimerkki yhdyskuntasuunnittelusta, jossa monet eturistiriidat törmäävät. Myös eri alueiden asukkaat voivat olla täysin vastakkaista mieltä. Näin näyttää olevan nytkin. Jo tähän mennessä järjestetyissä kuulemistilaisuuksissa ja hankkeen työpajoissa on tullut selväksi, että sundomilaisista löytyy äänekäs ja aktiivinen ryhmä, joka ei sallisi uuden tien tekemistä Näsetin alueelle. (Vasabladet ja Pohjalainen 6.2.2015)

Tämä Vikbyn vaihtoehdoksi kutsuttu tielinjaus on ollut oman eli Vaasan kantakaupungin asukasyhdistyksemme mielestä paras vaihtoehto.

Asia on ollut esillä jo pitkään. Valmista ratkaisua asiaan, ja lopullista toteutusta saadaan odottaa vielä pitkään,  kenties vuosikymmen tai jopa vuosikymmeniä.

Seuraavan kerran VKA ry:ssä asiasta keskustellaan 18.2. hallituksemme kokouksessa. Asukasyhdsityksillä on oikeus tulla kuulluksi, mutta päätöksenteko kuuluu vain ja yksinomaan poliittisille päättäjille, niillä tasoilla, joissa asiaa kulloinkin päätetään.

Asiallinen keskustelu, kaikkien perusteltujen mielipiteiden esittäminen on tässä vaiheessa erittäin tärkeää!

Tämä blogi on erinomainen foorumi tuoda ajatuksia esille. Kirjoitukset suomeksi tai ruotsiksi, ja mahdolliset kuvat osoitteeseen aimonyberg(at)gmail.com


Aimo Nyberg, VKA ry:n pj.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...