torstai 5. helmikuuta 2015

Onnittelut Gunnar Bäckmanille!

Vaasalaisten suuresti arvostama valokuvaaja, Vasabladetissa lehtikuvaajana elämäntyönsä tehnyt Gunnar Bäckman on tänään vastaanottanut merkittävän kulttuuripalkinnon.

Eläkkeelle hän jäi v. 2011, ja on sen jälkeen jatkanut upeasti erityisesti Vaasan valokuvaamista, ja näiden upeiden kuvien esittämistä näyttelyissä, ja ansiokkaasti myös kirjassaan Mitt Vasa – Minun Vaasani – My Vaasa.

Merellinen Vaasa, rannat, ja myös kaupunkimme keskusta kaikkine puolineen ovat Gunnarin tuotannossa keskeisessä asemassa. Gunnar on vahvasti mukana myös IBIS – valokuvayhdistyksessä, ja muutenkin aktiivinen osallistuja kulttuurielämässä.

Kuvia Vaasasta hänellä on vuodesta 1959 alkaen. (syntynyt v. 1946) Niitä on otettu aika monella ja hyvinkin erilaisilla kameroilla, vuosikymmenten saatossa. Pari kameraa on kuulemani mukaan parhaillaan sijoitettuna rekvisiitaksi myös Tikanojan Taidekotiin siellä olevaan näyttelyyn, surrealististen postikorttien joukkoon.

Gunnarin valokuvaajan ura on varmasti vahvaa jatkossakin. Tästä ei ole epäilystäkään. Arvostusta ei koskaan kuitenkaan ole liiaksi,  - nyt oli ehdottomasti oikea hetki palkita tämä mies!

Onnea Gunnar!
Teksti ja kuva: Aimo Nyberg.   

Asukasyhdistyksemme järjestämässä illassa 27.11. 2013 Gunnar Bäckman kertoo Vaasa valokuvistaan Arbiksella.

Lainaus Vasabladetin nettisivulta 5.2.2015

”I kväll tar Gunnar Bäckman emot det svenskösterbottniska kulturpriset. Han håller också festtalet på Rune­bergsfesten på Academill. 

Gunnar Bäckman fångade stadens själ

Fotografen Gunnar Bäckman får det svenskösterbottniska kulturpriset för sina Vasabilder. Han har dokumenterat sin hemstad sedan 1959.

Den pensionerade VBL-fotografen nickar nöjt när han hör motiveringen till varför just han får ta emot Svensk-Österbottniska Samfundets kulturpris på 5 000 euro i dag på Rune­bergsdagen.

Så här lyder delar av den: ”Han har fångat stadens brus och tystnad, människor och miljöer, n­öjen och vardag, i helheter och detaljer, i svart-vitt och färg. Med s­kärpa och värme har han visualiserat s­tadens själ och identitet. Bildverket ’Mitt Vas­a’ utgör kronan på verket, ett reda­n historiskt dokument av en stad i förvandling.”Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...