perjantai 19. syyskuuta 2014

Tärkeä konservointi


Kuvat: AN. Mm. nämä yksityiskohdat löytyvät Pohjanmaan museon pronssisesta ovireliefistä, joka on Emil Wikströmin tekemä v. 1929.

Osoite on Museokatu 3, eli Koulukadun alkupäässä.

Tämä aivan ainutlaatuinen kohde on melkoinen historian kuvakirja! Oven pronssiset reliefit on tehnyt Emil Wikström, jonka syntymästä (1864 – 1942) tulee tänä vuonna kuluneeksi 150-vuotta. Pohjanmaan museo juhlii tänä vuonna Karl Hedmanin ja Emil Wikströmin syntymän 150-vuotisjuhlia.

Tämän oven olemassaolo on osoitus menneiden sukupolvien vaasalaisten ja muidenkin kulttuurin ystävien vahvasta tahdosta arvostaa omia perinteitään. Toivoa sopii, että nämä oven komeat reliefit innoittavat meitä nykypäivän vaasalaisia perehtymään kotiseutumme ja maakuntamme merkittäviin historiallisiin tapahtumiin.
Tänä kesänä tehty oven konservointi on hieno teko, josta on syytä kiittää tekijöitä ja työn rahoittajaa eli Karl Hedmanin rahastoa.

 Lainaus Pohjanmaan museon sivuilta.

MUSEON ALKUPERÄINEN SISÄÄNKÄYNTI KUNNOSTETTIIN

Pohjanmaan museon alkuperäinen sisäänkäynti, kuvanveistäjä Emil Wikströmin pronssiovet vuodelta 1929 sekä niitä ympäröivät kivirakenteet puhdistettiin ja konservoitiin elokuussa 2014. Myös Matti Visannin Karhu-veistos (1920-luku) siirrettiin alkuperäiselle paikalleen portaiden oikealle sivulle.

Ovien kuva-aiheet, jotka kertovat Pohjanmaan historiasta, on valettu pronssiin ja patinoitu. Ovet puhdistettiin ulkopuolelta, ja patinointia korjattiin. Lopuksi ovet sekä oven yläpuolella oleva puhdistettu vaakuna suojavahattiin.

Kaikki työt tehtiin veistoksiin erikoistuneen konservaattori Lasse Mattilan johdolla. Myös ovia ympäröivä kivetys ja portaat puhdistettiin. Sekä museon isän, Karl Hedmanin (1864 - 1931), että Emil Wikströmin (1864 - 1942) syntymän 150-vuotisjuhlavuotta vietetään tänä vuonna. Työhön käytettiin Karl Hedmanin rahaston varoja.
Kuvat: AN. 19.9.2014 Pohjanmaan museon piha-alue.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...