keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Valokuvaa ympäristöäsi


Kuva: TM ja CA (Vöyrinkaupungin koulun oppilaita)

Valokuvaa huomaamattomia paikkoja, piilossa olevia yksityiskohtia omassa lähiympäristössäsi.

Viikonloppuna 12.- 14.9 2014 vietetään taas Euroopan rakennetun ympäristön päivää.Linkki sivustoon rakennusperintö.fi/kulttuuriymparistöpäivät 

Teeman omat sivut

Näkymätön kulttuuriympäristö - vuositeema 2014

Kuinka niin näkymätön? Kulttuuriympäristö ei ole vain suojeltuja ja arvokkaina pidettyjä rakennuksia, vaan se voi olla jotain rumaksi koettua ja huomaamatonta. Näkymätöntä voivat olla myös menneisyydestä kertovat kohteet, maisemat, ympäristön äänet ja tuoksut tai kadonnut ympäristö.

Kulttuuriympäristö sisältää myös tarinoita ja tapoja, muistoja, kokemuksia ja mielipiteitä. Kulttuuriympäristön muutoksissa näkyy myös arvojen muutos. Ennen arvostettu kulttuuriympäristö voi muuttua näkymättömäksi tai unohduksiin jäänyt nousta arvokkaaksi ajasta ja tulkinnasta riippuen.

Vuoden 2014 teemalla Näkymätön kulttuuriympäristö halutaan tuoda esille erityisesti kulttuuriperintöä, jota ei ensi vilkaisulla ympäristöstä huomaa. Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailussa tehdään näkymättömästä ympäristöstä näkyvä.

Teema on esillä kouluissa, museoissa, ja joidenkin yhdistysten toiminnassa. Myös Vaasassa.

Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu kannustaa lapsia ja nuoria tekemään näkymättömästä ympäristöstä näkyvää. Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailuun voi osallistua ideoimalla, miten omasta ympäristöstä voisi tehdä läheisemmän ja merkityksellisemmän itselle ja kavereille vaikkapa tapahtuman tai esityksen avulla. Osallistua voivat vähintään kahden hengen ryhmät, joiden jäsenet ovat syntyneet vuonna 1996 tai sen jälkeen. Ryhmä voi muodostua esimerkiksi harrastus- tai kaveriporukasta, koululuokasta tai opiskelijaryhmästä. Kilpailun voittajana palkitaan yksi ryhmä 500 eurolla. Kilpailuun voi osallistua 15. lokakuuta asti. Kilpailumateriaali on saatavilla myös ruotsiksi.

FAKTA: Euroopan kulttuuriympäristöpäivät
• Tavoitteena on lisätä kulttuuriympäristöön liittyvää ymmärrystä ja arvostusta sekä innostaa toimimaan kulttuuriympäristön säilymisen ja hyvän hoidon puolesta.
• Päiviä vietetään Euroopan neuvoston ja Euroopan komission aloitteesta. Joka syksy 50 maassa noin 20 miljoonaa ihmistä osallistuu kulttuuriympäristöpäivien tapahtumiin
• Suomessa kulttuuriympäristöpäiviä koordinoivat ympäristöministeriö, Suomen Kotiseutuliitto, Museovirasto, Opetushallitus ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ry.
• Kulttuuriympäristöpäivien vuoden 2014 teema on Näkymätön kulttuuriympäristö. Tapahtumien pääviikonloppu on 12.-14.9.2014.

Vaasassa ainakin Vöyrinkaupungin koulun kuvataiteen  tunneilla ollaan mukana. Oppilaat ovat saaneet valokuvata oppituntien aikana, ja tuoda kuvisopettajalleen omalla ajallaan ottamia mielenkiintoisia "näkymättömiä" valokuvia omasta kulttuuriympäristöistään.

Aimo Nyberg
Kuvataiteen lehtori 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...