TERVETULOA - VÄLKOMMEN!

Blogi on avoin kaikille asiallisille kuville ja kirjoituksille, suomeksi, ruotsiksi ja millä kielellä tahansa! Kaikki tekijäinoikeudet juttujen kirjoittajilla ja kuvien kuvaajilla! Yhteystiedot saa sivuston ylläpitäjältä.
maanantai 9. lokakuuta 2017

Valon synty, 9. lokakuuta 1974

Kuvat: AN. 7.10. 2017

Lainaus: Eira Häggkvist, Vaasan patsaat ja muistomerkit, korkokuvat ja muistolaatat, 1985. Vaasan kaupunki/ Kalevi Paakki, päivitetty versio v. 2008.

Valon synty 

Sijainti: ABB-Strömbergin konttorin edustalla Huutoniemellä. 

Tekijä: Matti Haupt (1912 – 1999) 

Mustalla, korkealla graniittijalustalla oleva patsas kuvaa valon syntyä; mies aristelee häikäisevää valoa samalla kun hän avaa sille maan. 

Patsas on paljastettu 9.10. 1974. 

Patsas symbolisoi tärkeää käännettä Strömberg-yhtiön historiassa, kun pääkonttori muutti vuonna 1972 Helsingistä Vaasaan. Vaasan muuton yhteydessä päätettiin pystyttää patsas, joka muistuttaisi tapahtumasta. 

Taustatietoja 

Vuonna 1889 perusti suomalainen insinööri Gottfried Strömberg Helsinkiin sähkökonetehtaan. ja valmisti ensimmäisen dynamonsa samaan aikaan kun Siemens omansa Saksassa. Vuonna 1940 yhtiö osti Vaasasta Huutoniemeltä 70 ha käsittävän tehdastontin, jonne ensimmäinen tehdasrakennus valmistui vuonna 1943. 

Vv. 1975 -1976 hankittiin Kauhajoen kunnasta 15 ha:n tontti, minne siirrettiin osa tuotantoa. 

V. 1984 fuusioituivat Oy Strömberg Ab ja Oy Kymi-Kymmene Ab. Konsernin nimeksi tuli Kymi-Strömberg, Kymmene-Strömberg, siihen kuuluu kaksi teollisuusryhmää; puunjalostus ja metalli, pääkonttori Helsingissä. Teollisuusryhmä Strömbergin keskuskonttori Vaasassa. Vaasan tehdas muodostaa puolet teollisuusryhmä Strömbergistä, joka toimii (80-luvulla, lisäys AN) seitsemällä paikkakunnalla. Strömbergin toiminta-alana ovat sähkötekniset tuotteet oman kehitys- ja tutkimustyön pohjalta. 

Lainaus päättyy

Nykyään, vuonna 2017 yritys on Strömberg Park

1940-luvulla perustettu Strömberg Park on yksi Suomen merkittävimmistä teollisuus- ja teknologiapuistoista. Se on myös toimitiloiltaan Vaasan suurin yrityspuisto, jossa on tuotanto- ja toimistotilaa yhteensä noin 250 000 m2. Työntekijöitä alueella on yli 3000, joista noin 2/3 ABB:n palveluksessa.

http://www.vaasaparks.fi/yritysalueet/stromberg_park.html


Tutustu kuvanveistäjä Matti Haupt, Wikipedia

https://fi.wikipedia.org/wiki/Matti_HauptKuva: AN

HUOM! OBS!

Hyvät ystävät!

Tätä Vaasan patsas/muistomerkki - hanketta voit seurata myös facebookissa!

Halutessasi voit olla mukana tietojen etsimisessä, täydentämisessä, ja voit auttaa myös uusien kuvien ottamisessa, vanhojen löytämisessä. Kaikenlainen jakaminen on tätä päivää!

Kommentoi / aloita, osallistu keskusteluun aiheesta Valon synty netissä osoitteessa

https://www.facebook.com/rojektixon/

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope

aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti