TERVETULOA - VÄLKOMMEN!

Tämä Vaasa-aiheinen kaupunkiblogi on avoin myös Sinun asiallisille kuville ja kirjoituksille, suomeksi tai ruotsiksi. Kaikki tekijäinoikeudet & vastuut kirjoittajilla ja kuvaajilla! Ota yhteyttä sivuston ylläpitoon/Aimo.

perjantai 19. toukokuuta 2017

Triviaalikoulun muistopylväs, 19. toukokuuta 1911


 


Kuvat: AN. 6.9.2016. Vanha Vaasa

Triviaalikoulun muistopylväs löytyy Vanhasta Vaasasta Vanhan torin laidassa olevan kumpareen päältä, koulun kivijalan keskeltä.

Lainaus: Eira Häggkvist, Vaasan patsaat ja muistomerkit, korkokuvat ja muistolaatat, 1985

Triviaalikoulun muistopylväs 

- valmistanut kivenhakkaamo K.G. Rehn Vaasassa v 1907 kesäjuhlaansa viettäneen jakamattoman Etelä-Pohjalaisen osakunnan aloitteesta.

- 2,3 m korkea pyöreä, yläpäästään vinosti katkaistu graniittipilari on neliömäisellä jalustalla. Pylväässä on uurrekaiverrettu kullattu teksti: SCOLA TRIVIALIS VASENSIS (= Vaasan triviaalikoulu)

- pystytetty 19.5.1911

Jalustakiveen on v 1957 kiinnitetty siihen kuulumaton metallilaatta, jossa teksti:
TRIVIALKOULU, RAKENNETTU 1691
TRIVIALSKOLAN BYGGD 1691
SCOLA TRIVILIS, A GRAMMAR SCHOOL, BUILT IN 1691

Laatta on hankittu kaupungin kustannuksella Etelä-Pohjanmaan Matkailuyhdistyksen v 1952 tekemän aloitteen johdosta.

TRIVIAALIKOULU perustettiin Uuteenkaarlepyyhyn v 1641. Koulu siirrettiin v 1684 Vaasaan, jonka pedagogio (=alkeiskoulu) silloin lopetettiin. Koulu muutettiin v 1841 annetulla asetuksella yläalkeiskouluksi. Yliopistoon johtavaksi jatkoksi tälle perustettiin v 1844 Vaasan kimnaasi (=lukio). Nämä sulautuivat yhteen v 1874 kouluksi, joka sadan vuoden ajan tunnettiin Vasa Lyseum´ina.
V 1975 koulu-uudistuksen jälkeen koulu on Vasa Övningsskola.

Triviaalikoulu, lat. Trivium, tarkoittaa keskiaikaisen kouluopetuksen pohjana olevaa kolmea tiedonalaa: grammatiikkaa (=kielioppi), retoriikkaa (=puhetaito) ja dialektiikkaa (=taito keskustella filosofisista asioista). Käytännössä tarkoittivat nämä aineet latinankielen opetusta, joka oli vanhemman ajan kansainvälinen kieli ja opetuskieli.

Triviaalikoulu oli 1500-luvulta alkaen oppikoulun 4-luokkainen ala-aste. V 1843 koulujärjestelmässä sen tilalle määrättiin perustettavaksi ylä- ja ala-alkeiskouluja.

Lainaus päättyy


Kuva: AN. Vanhan Vaasan rauniot lähialueineen, ovat kulttuuriympäristönä ja maisemaltaan valtakunnallisestikin merkittävä kohde.

Tähän loppuun tutustumisen arvoinen linkki: Visit Vaasan mainio sivusto Vanhan Vaasan raunioista ja RUNEBERG TRIVIAALIKOULUSSA

http://www.visitvaasa.fi/fi/alasivut/Pages/vanha_vaasa_kavellen.aspx


Hyvät ystävät!

Tule mukaan jakamaan tietoa, kuvia ja omia muistojasi tästä Triviaalikoulun muistopylväästä. Klikkaa facebookiin!

https://www.facebook.com/rojektixon/

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
Rojekti X=:n inspiraattori, eläkkeellä oleva kuvisope
aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti