maanantai 5. kesäkuuta 2023

Svedjehamnissa luonto taas upeimmillaan

 

Tänään 5.6. vietetään Maailman ympäristöpäivää. 

Tätä aihetta on hyvä lähestyä positiivisuuden kautta, ja kertoa kuvin ja sanoin vaikkapa Svedjehamnista ja Bodvattnetin luontoreiteistä. Metsähallituksen ylläpitämät palvelut Raippaluodossa ovat taas kesän alkaessa saatu erinomaiseen kuntoon. Viime vuosista on menty hyvin eteenpäin: kulkureittejä pidetään hyvässä kunnossa ja parannellaankin, uusia infotauluja ym. löytyy taas lisää. 

Eilen sunnuntaina olimme vaimon kanssa tuntikausia luontoretkellä, kuvaamassa kasveja, puita, kiikaroimassa lintuja, kuuntelemassa niiden kevätlaulukonsertteja, ja samalla myös seuraamassa miten etenkin lapsiperheet nauttivat rauhallisesta yhdessäolosta leppoisassa tunnelmassa. Salterietin parkkipaikalla oli suuri määrä autoja, ja puheensorina luontopolullakin kertoi paikalle tulleen todella paljon jo turistejakin.

Ellet ole vielä koskaan käynyt täällä Suomen ainoalla luonnonperintökohtella, suosittelen lämpimästi saapumaan Vaasaan ja vierailemaan Svedjehamnissa. 

”Ainutlaatuinen Merenkurkun saaristo on Suomen ainoa luonnonperintökohde kansainvälisellä Unescon maailmanperintölistalla. Yhdessä Ruotsin Korkearannikon kanssa matala Merenkurkun saaristo muodostaa parhaan paikan maailmassa kokea ja ymmärtää viimeisen jääkauden aiheuttamaa maankohoamista”

Luontoelämysten lisäksi Vaasanseudulla on kaikkea muutakin kiinnostavaa.

Vaasan kaupungin sivuilla on erinomaiset vinkit mitä kaikkea täällä länsirannikolla voi nähdä ja kokea!

https://www.vaasa.fi/koe-ja-nae/ 


 

Tässä muutamia kuvia eiliseltä luontoretkeltämme 


 


Näköalatornin ympärilläkin riittää paljon katsottavaa, ihmeteltävää uteliaille luontoharrastajille. Bodvattnetin 4 km reitti sopii hyvin niillekin ulkoilijoille, joiden kunto ei mahdollista pidempiä vaelluksia. Lapsille ja vanhuksillekaan reitti ei ole liian vaativa.











 




 







Kuvat: AN. Alimmainen kuva kertoo, että myös kyykäärme kuuluu tänne. Kyy on nyt kesäkuun alusta rauhoitettu laji. Kyitä ei luontopolun reiteille tule, enkä ole niitä loppukesän mustikanpoimintareissuillakaan nähnyt. Raippaluodon metsistä saa maailman parasta yleensä suurikokoista ja maukasta mustikkaa!

 




Raippaluodossa Svedjehamnissa olevista muistomerkeistä, samoin kuin valtavan hienosta näköalatornista teen erillisen blogikirjoituksen lähiaikoina.



Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg

aimonyberg(at)gmail.com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...