maanantai 19. kesäkuuta 2023

Vaskiluodon metsässä niin kaunista

 

Luonnonkukkapäivää on taas tänäkin vuonna vietetty (su 18.6.2023). Vietimme viikonloppua vaimon kanssa lauantaina Vaskiluodon metsässä kuntorataa kiertäen ja kukkia kuvaten, ja sunnuntaina Alkulan ympäristön Arboretumissa puulajipolulla niin luonnon kuin istutetuista kukista nauttien.

Suomen luonnonsuojeluliiton sivuilta löytyy luonnonkukka päivästä paljon mielenkiintoista katsottavaa

https://www.sll.fi/luonnonkukkien-paiva/ 

Yhteispohjoismaista Luonnonkukkien päivää vietetään 18.6.2023 (20. juhlavuosi Suomessa), ja teemalajina on mustikka (Vaccinium myrtillus).

 

Tässä postauksessa kuvia luonnonkukista Vaskiluodosta. Alkulan kuvat tulevat myöhemmin.

Laitamme alkuun listan kukkien nimistä, ja perään kuvat numeroituna. Moni tuntee aika paljon kasvien nimiä, suomeksi, ruotsiksi ja jopa latinankielisillä nimillä. Meistä yli 65-vuotiaista on aika moni aikoinaan oppikoulussa kerännyt, prässännyt ja liimannut huolellisesti kasvioonsa kymmeniä kasveja. Minä muistan keränneeni kolmena kesänä 20 + 30 + 30 lajia, ja ne sitten syksyllä opettajalle tenttinyt.

Vaskiluodossa metsässä, rannoilla, teollisuus- ja satama-alueilla kasvaa ja kukkii parhaillaan kymmeniä eri lajeja. Paljon enemmän mitä tähän kuvasarjaan nyt on otettu mukaan.
Valokuvien avulla on mahdollista katsoa pieniäkin kukkia suurennoksina, mutta metsän kukkien tuoksuja, lintujen liverrystä, keskikesän valoa ja lämpöä voi kokea vain menemällä itse luonnon keskelle!

Valokuvat: Aimo Nyberg, kasvien lajimääritykset: Marja-Liisa Kaski  


1.       Leskenlehti (iso lehti) ja kukkiva niittyleinikki

2.       Voikukka

3.       Voikukka

4.       Nurmitädyke

5.       Tuoksusimake

6.       Rönsyleinikki

7.       Lehtotähtimö

8.       Peltokorte

9.       Tesma

10.   Puna-ailakki ym.

11.   Puna-ailakki ym.

12.   Sudenmarja

13.   Oravanmarja

14.   Valeriana

15.   Metsäapila

16.   Hiirenporras

17.   Tatar

18.   Kotipihlaja

19.   Terttuselja

20.   Luhtalemmikki

21.   Nokkonen

22.   Niittynätkelmä

23.   Rohtoraunioyrtti

24.   Aitovirna

25.   Syylälinnunherne

26.   Koiranputki

27.   Koiranputki

28.   Karvakirveli

29.   Karvakirveli

30.   Karvakirveli

 

 

 

1

 

2

3

 

  4

5




6



7


8
 


9



10


11
 


12
 


13
 
 

 14
 
 
 
15
 
 

16
 


17
 
 

18
 

19
 
 

 20
 
 


21
 


22
 


23
 
 

24
 
 

 25
 

26
 
 
 
27



28
 


29
 

30
 
 
 

 

Syylälinnunherneen ja karvakirvelin edelleen voimissaan olevat kasvustot olivat meille päivän parasta antia!

Karvakirveli ei ole kovin näyttävä, se kun pikasilmäyksellä näyttää koiranputkelta.
Erot voi huomata kyllä luonnossakin, kunhan katsoo karvakirvelin vartta ja kukintoa.

Karvakirvelin Vaskiluodon esiintymällä on hyvin vaiherikas historia! Milloin ja miten se on tänne saapunut, siitä on tehty tutkimuksiakin (mm. Lutukka nro 22, 2006, Pertti Ranta, Eija Piispala).

 

Vaskiluoto on hyvin erikoinen paikka nähdä harvinaisen paljon erikoisia kasvilajeja, syystä, että

1. Vaskiluotoon on siirtynyt ihmisten toimesta poikkeuksellisen paljon, kaukaakin tuotua maa-ainesta. Eli kasvien siemeniä ja juuria on tullut aikoinaan purjeveneiden painolastina käytetyn maa-aineksen mukana. Vaskiluoto oli aikoinaan useamman saaren rykelmä, jota maankohoamisen myötä ”rakennettiin” pikkuhiljaa yhdeksi saareksi.

2. Rautatien rakentaminen Vaskiluodon satamaan asti (rata Vaasaan valmistui 1883, ja Vaskiluotoon seitsemän vuotta myöhemmin) vaati valtavasti maa-ainesta, läheltä (mm. Vanhasta Vaasasta) ja kauempaakin, ja samalla siirtyi taas uusia lajeja Vaskiluotoon.

3. Vaskiluoto oli huvila-aluetta jo ennen kuin kaupunki siirtyi palon jälkeen nykyiselle paikalleen. Noista ajoista asti on ollut muotia tuoda pihapiiriin erikoisia puulajeja ja kasveja, sekä koristeeksi että hyötykäyttöön. Ahkerat ja taitavat puutarhurit ovat oletettavasti suorastaan kilpailleet, pohjalaiseen tapaan, kenellä on komeimmat ja eksoottisimmat istutukset.

4. Vaskiluoto on ollut sotilaiden reittinä tulla Suomeen, useammankin kerran. Viimeksi siis toisessa maailmansodassa. Sotilaiden mukana heidän hevostensa heinien ym. ruokien joukossa on tutkitusti tullut muutama kasvilaji näille kotomaamme rannikolle.

Näistä historiallisista syistä Vaskiluodossa on ollut alan ammattilaisille paljon tutkittavaa, ja harrastajillekin ihmeellistä katseltavaa.

 

Aimo Nyberg ja Marja-Liisa Kaski
aimonyberg(at)gmail.com

 

 
 
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...