torstai 8. kesäkuuta 2023

Milloin kävit viimeksi Vaasan merimuseossa?

 

 

Kuvanmuokkaus: AN

Laitan tämän blogikirjoituksen loppuun muutaman kuvan näistä upeista pienoismalleista, Palosaarelta ja myös Vaskiluodon satamasta.

Valokuvasin nämä tämän päivän käynnillämme Vaasan merimuseossa – osallistuimme vaimon kanssa Palosaaren karvevaalien kulttuurikävelylle, joka lopulta päätyi ympäri Palosaarta tehdyn kierroksen jälkeen Präntöön Sundin rantaan merimuseolle. 

 

 

 

Lähtö oli tietenkin Palosaaren torilta. Tässä tutustutaan Palasista kokonaisuus – yhteisötaideteokseen.

 

Vaasan merimuseo on niin upea paikka, että siellä kannattaa käydä useastikin. Ja kun muualta tulee vieraita Vaasaan käymään, kannattaa kysyä heiltäkin kiinnostaisiko tutustua tähän museoon?


Kesän 2023 erikoisnäyttely on: Onkilahden konepajan historiaa ja laivapiirustuksia.



 

Linkki merimuseon sivuille

https://www.museiportalosterbotten.fi/museot-a-o/museo/86-vaasan-merimuseo 

 

Lainaus Maritime Ostrobothnia -esitteestä 2022–2023 / KulturÖsterbotten

Vaasan merimuseo

Tiesitkö, että Merenkurkun petolliset karikot ovat koituneet varsin monen laivan kohtaloksi? Haaksirikkoutuneista laivoista on tehty jännittäviä löytöjä, ja osa niistä on esillä Vaasan merimuseossa.

Vaasan merimuseo sijaitsee kauniilla paikalla Palosaaren salmen rannassa juuri siinä kohtaa, missä noin 150 vuoden ajan oli Vaasan ulkosataman ja laivanrakennustelakoiden solmukohta. Vanhin rakennuksista on 1700-luvulta. Se siirrettiin Palosaarelle nykyisestä Vanhasta Vaasasta vuoden 1852 kaupunkipalon jälkeen. Museossa pääset tutustumaan paikalliseen merenkulkuperinteeseen 1800-lulun laivanrakennuksesta aina nykyaikaisiin risteilijöihin. Museossa on myös laaja kokoelma vaasalaisten jo historiaan siirtyneiden moottoritehtaiden valmistamia laivamoottoreita.

 

Rakastatko laivojen pienoismalleja? Tai vitriinilasin alle rakennettuja nostalgisia pikkutarkkoja miljöitä … tällaisiin pääsee tutustumaan Vaasan merimuseossa!

Ymmärrätkö moottoreiden päälle? Vaasassa ovat toimineet Suomen merkittävimmät polttomoottoreita valmistaneet yritykset! Eikä perinne ole katkennut – historian ymmärtäminen auttaa oivaltamaan miksi juuri Vaasassa on päästy energia-alan osaamisessa aivan maailman kärkeen.

Meri ja merenkulku – onko näillä paikka Sinun sydämessäsi?

 

Suosittelen – tarkista aukioajat ja käy Vaasan merimuseossa!

 

 


 

 



 
 

 
 




 




 







Kuvat AN 8.6.2023


Moottoreita ja paljon muutakin jää nyt tässä postauksessa esittelemättä. Parhaiten niihin voi perehtyä itse paikan päällä. Aikaa kannattaa varata riittävästi, todella paljon asiaa on saatu esille mahtumaan tämän vanhan rakennuksen seinien sisäpuolelle.

Eikä ulkotilojakaan pidä unohtaa. Esimeistöä on, isompaa ja pienempää eri puolilla ranta-alueella. Ja mm. erikoinen hyvin havainnollinen maankohamisen muistomerkki, kivien päälle asetetut kuulat, jotka kertovat missä kohdin rantaviiva on ollut menneinä vuosisatoina. 

Teksti ja kuvat: Aimo Nyberg
aimonyberg(at)gmail.com 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...