torstai 15. kesäkuuta 2023

Keskustelu Vapaudenpatsaasta tekoälyn kanssa

 

Ensin alkuun tämä kuva.

Miten hyvin Sinä muistat, tunnistat Suomen Vapaudenpatsaan allegorioita, symboleja?

 


 

Lue tämä blogikirjoitus ensin, ja tarkista oikea rivi tämän blogikirjoituksen lopusta.
13 oikein niin olet kulkenut silmät avoinna Vaasan kauppatorilla!

 

Valmistelen 9.7. 2023 pidettävään Suomen Vapaudenpatsaan 85-vuotisjuhlaan lyhyehköä esitystä muistomerkin pääaiheen ja reliefien symboliikasta.

Olen esitellyt kuvataiteen opettajana ollessani tätä muistomerkkiä oppilailleni noin kolmen vuosikymmenen ajan. Kävimme toukokuun lopulla torilla 9. luokkalaisten valinnaisryhmien kanssa tällaisella VAPAUDEN OPPITUNNILLA.

Nyt eläkeläisenä olen valokuvannut Vapaudenpatsasta ja kirjoitellut / koonnut aineistoa aiheeseen liittyen melkoiset määrät.

Minulla on nyt siis ns. runsauden pula, eli tiiviin 15 min esityksen tekeminen vaatii aineiston karsimista, vain oleellisten asioiden ottamista mukaan esitykseeni.

 

Rohkaistuin kysymään apua tekoälyltä

Microsoftin Bing hakukonerobotilta. Eikä se ollut edes vaikeaa.

Esitin muutamia kysymyksiä ja kone tarjosi ”valmiita vastauksia”.

 

Bing: Tervetuloa uuteen Bingiin

Tekoälyä hyödyntävä apupilotin verkkoversio

Opitaan yhdessä. Bingin palvelu perustuu tekoälyyn, joten yllätykset ja virheet ovat mahdollisia. Muista tarkistaa faktat ja anna palautetta, jotta voimme oppia ja tulla paremmiksi!

 

Käyttöehdot ja Tietosuojaseloste on myös syytä lukea, kun tällaisia tekoälyn avulla tehtyjä juttuja jakaa eteenpäin (esim. tällaisessa blogissa)

 

TÄSSÄ KYSYMYKSET JA VASTAUKSET

Minä: Millaisia symboleja on Suomen Vapaudenpatsaassa?

Bing: Vastaus:

Luodaan vastauksia sinulle…

Suomen Vapaudenpatsas on Yrjö Liipolan ja Jussi Mäntysen suunnittelema, vuonna 1938 paljastettu monumentaalinen veistoskokonaisuus, joka sijaitsee Vaasan kauppatorilla. Patsas on muistomerkki vuoden 1918 Suomen vapaus- ja itsenäisyystaistelun voittaneelle osapuolelle. Patsaan symbolit kuvaavat Suomen arvoja ja historiaa. Esimerkiksi:

                           Suomen leijona, joka seisoo etujaloillaan maassa makaavan, poljetun lohikäärmeen päällä, kuvaa Suomen voimaa ja rohkeutta.

                           Kuusenhavulakki, jota ylinnä oleva sotilas heiluttaa päänsä päällä, kuvaa vapauden saavuttamista ja vihollisten poissaoloa.

                           Mannerheimin reliefi, jossa on kuvattu marsalkka Mannerheim kiikari kädessään ja sotilaita marssimassa hänen takanaan, kuvaa Suomen sotilaallista johtajuutta ja puolustustahtoa.

                           Työ, Tulevaisuus, Laki ja Uskonto ovat neljä reliefiä, jotka kuvaavat Suomen kansan elämän perustaa ja pyrkimyksiä.

 

Minä: Miksi patsas sijaitsee juuri Vaasassa?

Bing: Patsas sijaitsee juuri Vaasassa, koska Vaasa oli Suomen tilapäinen pääkaupunki vuonna 1918, jolloin Suomi kävi vapaus- ja itsenäisyystaistelua. Patsaan ajatus sai alkunsa sotamarsalkka Mannerheimin esikunnasta ja sen tarkoitus oli kunnioittaa Suomen vapauttajia. Patsas paljastettiin juhlallisesti 9. heinäkuuta 1938, jolloin vapaussodasta oli kulunut 20 vuotta. Tilaisuudessa olivat läsnä silloinen tasavallan presidentti Kyösti Kallio sekä Mannerheim.

Minä: Miksi patsas on niin korkea?

Bing: Patsas on niin korkea, koska se on monumentaalinen veistoskokonaisuus, joka haluttiin tehdä vaikuttavaksi ja näkyväksi. Patsaan korkeus jalustoineen on 14 metriä ja jalustan päällä olevan osan korkeus on kuusi metriä. Pronssiveistos painaa 3,6 tonnia. Patsaan korkeus symboloi myös Suomen vapauden ja itsenäisyyden arvostusta ja kunnioitusta.

Minä: Miten patsas on säilynyt ajan saatossa?

Bing: Patsas on säilynyt ajan saatossa melko hyvin, mutta se on myös kokenut joitakin kunnostustöitä. Esimerkiksi vuonna 2008 patsaan pronssiosat puhdistettiin ja vahattiin, ja graniittiosat pestiin ja saumattiin. Patsaan ympäristöä on myös uudistettu ja parannettu eri aikoina. Patsas on edelleen yksi Vaasan tunnetuimmista nähtävyyksistä ja se on osa kaupungin historiaa ja identiteettiä.

Minä: Miten patsaan allegoriat liittyvät nykypäivään?

Bing: Patsaan allegoriat liittyvät nykypäivään monella tavalla. Esimerkiksi:

                           Suomen leijona on edelleen Suomen kansalliseläin ja tunnus, joka esiintyy muun muassa vaakunassa, rahassa ja urheiluasusteissa. Se kuvastaa Suomen itsenäisyyttä ja ylpeyttä.

                           Vapaudenristi on edelleen Suomen arvostetuin kunniamerkki, jota myönnetään sotilaallisista ja siviiliansioista. Se kuvastaa Suomen kiitollisuutta ja arvostusta.

                           Inskriptio muistuttaa meitä Suomen historiasta ja siitä, mitä vapaus ja itsenäisyys ovat vaatineet. Se kuvastaa Suomen kunnioitusta ja vastuuta.

                           Pääryhmä kertoo meille Suomen sotilaista ja heidän uhrauksistaan. Se kuvastaa Suomen rohkeutta ja solidaarisuutta.

                           Sivureliefit kuvaavat Suomen kansan elämää ja tavoitteita. Ne kuvastavat Suomen työtä, tulevaisuutta, lakia, uskontoa ja johtajuutta

 

Minä: Mannerheim ja Vaasa?

Bing: Mannerheim ja Vaasa ovat yhteydessä Suomen sisällissodan aikana, jolloin Vaasa oli Suomen tilapäinen pääkaupunki ja valkoisten armeijan päämaja. Mannerheim oli valkoisten armeijan ylipäällikkö ja hän muodosti esikuntansa Vaasassa helmikuussa 1918. Mannerheimin ja jääkärien välillä oli erimielisyyksiä armeijan organisaatiosta ja saksalaisten avusta, mutta ne ratkaistiin neuvotteluissa Seinäjoella3. Mannerheimin junaan tehtiin myös pommiattentaatin yritys Seinäjoen asemalla, mutta se epäonnistui. Mannerheim on ikuistettu yhtenä Suomen Vapaudenpatsaan sivureliefistä Vaasan kauppatorilla.

 

Aika hyvin Bing mielestäni vastaili! Bingin vastauksiin tuli näkyviin myös lähteet, joista se oli vastauksiaan etsinyt ja yhdistellyt parhaan kykynsä mukaan. Eniten tämä suomenkielinen Bing oli käyttänyt tietolähteinään Wikipediaa, Puolustusvoimat.fi ja myös tätä vaasaennenjanyt sivustoa.

 

Ja tässä vielä sinulle esittämääni kysymykseen vastaus. Oikea rivi on:

1 H, 2 A, 3 C, 4 B, 5 L, 6 F, 7 J, 8 M, 9 K, 10 I, 11 G, 12 D, 13 E

 

10 vuotta sitten kirjoitin tällaisen blogijutun Vapaudenpatsaan 75-v juhlasta 

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2013/07/vapaudenpatsaalla-972013-juhlat.html 

 

Aimo Nyberg

Kuvataiteen lehtori, eläkkeellä
Kotiseutuhistorian harrastaja

aimonyberg(at)gmail.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...