torstai 19. toukokuuta 2022

Tällainenkin tiirailu voi jotakuta kiinnostaa

 

 

Lintulive

https://www.birdlife.fi/suojelu/lintulive/ 


BirdLifen livekamerat vievät suoraan lintujen pariin. Tällä hetkellä kamerat seuraavat

- metson soidinpaikkaa Päijät-Hämeessä

- Espoon Laajalahden lintukevättä

- selkälokkien ja merimetsojen pesimäsaarta Merenkurkussa

” Kamera liittyy tutkimukseen, jossa selvitetään selkälokin ekologiaa ja pesimämenestystä. Samalla voidaan selvittää saaren harmaalokkien, merimetsojen ja muiden lajien pesintää sekä valvoa pesimäluotoa ilkivallalta.”

Kamerat kääntyvät automaattisesti ja näyttävät kohteita eri puolilta.

 


Kuvituskuva: AN

Tämä lokki ei ole selkälokki, vaikka pää valkoinen onkin. Katulampun päällä kuvaajaa tarkkailee kalalokki, kaupunkiympäristöissäkin hyvin viihtyvä ja ihmisiin tottunut lokkilaji.

Minulle eri lokkilajien määrittely tuottaa vaikeuksia. Mutta onneksi vierellä on vaimo, jolla on minua huomattavasti paremmat taidot ja intoa tällaiseen luonnontieteelliseen havainnointiin ja tarkkoihin lajimäärityksiin. Minulla näkökulma on usein ”vain” valokuvauksellinen, siis visuaalinen näkökulma kaikkeen maailman havaitsemiseen. Sattumanvarainen dokumentointi riittää minulle, eli kuvaan mitä eteen ilmaantuu.

Lintujen liveseurantaa teemme mieluiten olemalla itsekin ulkona luonnossa. Pääasiassa tässä lähellä, mutta joskus lajipinnoja tulee lähdettyä hakemaan kauempaakin. Liveseuranta koneelta toki kiinnostaa myös, äänetkin kun on hienosti mukana, ja ennalta arvaamattomia tilanteitakin voi aina välillä päästä todistamaan. Ja vielä niin, etteivät linnut koe tulevansa häirityiksi. Liveseurantakameroiden päälle ne eivät taida mitään ymmärtää, - mitä nyt joskus nokkivat niitä toiveikkaina, josko saisivat jotain maukasta syötävää.

 

Kuva ja teksti: Aimo Nyberg

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...