torstai 26. toukokuuta 2022

Edvin Hevonkosken sota-aiheisia teoksia

 

 


Wikipedia

https://fi.wikipedia.org/wiki/Edvin_Hevonkoski 


Edvin Jalmari Hevonkoski (10. syyskuuta 1923 Alavus – 8. syyskuuta 2009 Vaasa) oli suomalainen ITE-taiteilija, joka loi Vaasan Asevelikylään Edvininpolku-nimisen taideympäristön.”

 

En voi välttyä tältä omakohtaiselta itsekritiikiltä: Sota-ajan kokeneen Edvinin omien muistojen, niin pahojen kuin hyvienkin kokemusten, jälkiä voin lukea Asevelikylän kuntoradan varrella. Mutta olenko tätä tehnyt? Kaikkia teoksia ei ole tullut katsotuksi ns. ”silmästä silmään” eli sellaisella kunnioituksella kuin olisi pitänyt.

Polun varsilla, metsissä olen katsellut ja kuvannut aikaisemmin ennen kaikkea eläinaiheita, kurkia, karhuja, kettuja, ja tietenkin myös poliitikkoja kuten Tarja Halosta, Pentti Arajärveä, Martti Ahtisaarta, Pekka Vennamoa… Monet satuaiheet, kuten Aleksis Kiven seitsemän veljeksen tarinat ovat olleet minulle myös hyvin puhuttelevia aiheita.

Hevoset olen toki aina nähnyt, suurikokoisia teoksia kun ovat. Näistä kyllä välittyy se, miten tärkeäksi Edvin oli kokenut sota-aikana miehistön ja hevosten välisen yhteisymmärryksen. Mutta isomman sota-ajan teeman olen aikaisemmin jättänyt puolitiehen, en tokikaan unohtanut, mutta jotenkin sivuuttanut vain menneeseen kuuluvana historiana. Rintamalla taistelleet korsujen miehet, heistä Edvinin teokset kertovat mitä syvällisemmällä tavalla.

Nämä romumetallista tehdyt sotilaiden kuvat, aseineen, varustuksineen ansaitsevat tulla tänä päivänä uudelleen nähdyiksi. Jokainen sotilas on sekä yksilö, kasvojen ilmeineen, koko olemuksineen, ja samalla osa ryhmää, itsenäisen Suomen puolesta taistellutta armeijaamme.

Ajankohtainen Venäjän hirveä sota Ukrainassa muistuttaa meitä taas oman maan puolustamisen tärkeydestä, ja myös siitä, ettei sotaan jouduttaisi koskaan enää yksin.

 

Edvin Hevonkosken elämän viimeisten vuosikymmenten suururakka oli kertoa ITE-taideteoksillaan omat tuntonsa, muistonsa jälkipolville.

On hienoa, että tästä Edvininpolun taidepuistosta pidetään edelleen huolta. Vapaaehtoisvoimin tapahtuvat huoltotoimet, talkooporukoiden pelastusoperaatiot toivottavasti jatkuvat tulevinakin vuosina.

 


 
 


 

 

 


 

 

 


 

 

 

 


Kuvat 25.5 2022 

Teksti: Aimo Nyberg

aimonyberg(at)gmail.com

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...