tiistai 24. toukokuuta 2022

Sture Udd mukana Kansallismuseon näyttelyssä

 

 

Kuva- ja tekstilainaukset sivulta

https://www.kansallismuseo.fi/fi/ajankohtaista/nayttely-vaurauden-filosofia-avautuu 


Kansallismuseon uusi näyttely avaa tuntoja suomalaisesta vauraudesta yhdeksän päähenkilön kautta

Kansallismuseossa 22.4.2022 avautuva Vaurauden filosofia -näyttely on kuvien, äänen ja tekstien kokonaisinstallaatio, joka käsittelee nykytaiteen keinoin suomalaista taloudellista vaurautta. Valokuvataiteilija Jaakko Heikkilä on tutustunut yhdeksään suomalaiseen henkilöön sekä heidän ajatuksiinsa merkittävästä taloudellisesta vauraudestaan ja elämästä yleensä. Aihetta on lähestytty Suomessa nykytaiteen keinoin hyvin vähän. Heikkilän henkilökuvien rinnalla näyttelyssä on esillä myös historiallisia muotokuvaminiatyyrejä Suomen kansallismuseon kokoelmista.

Kansallismuseon näyttely Vaurauden filosofia avaa ajatuksia ja tuntoja taloudellisesta vauraudesta yhdeksän henkilön kautta. Näyttelyssä nähdään valokuvataiteilija Jaakko Heikkilän (s. 1956) henkilökuvia, joissa esiintyvät Kaarina Aho, Henrik Creutz, Johan Labba, Timo Nurmos, Anu Pentik, Kaisa Snellman, Henrik Ullner, Sture Udd ja Anders Wiklöf. He antavat kasvot suomalaiselle taloudelliselle vauraudelle: mitä se on, millaista on syntyä vauraaksi, millaista vaurastuminen on; mikä on sen hinta ja merkitys ihmiselle.

Suomalaista vaurautta on tallennettu henkilökuvauksen keinoin ja menestystä käsitelty nykytaiteen kontekstissa hyvin vähän. Heikkilä aloitti vaurauden filosofiaa käsittelevän taideprojektinsa toukokuussa 2018. Päähenkilöt valikoituivat intuitiivisesti. Näyttelyn tuoreimmat kuvat ovat maaliskuulta 2022. Projektin aikana Heikkilä teki useita kuvausmatkoja aina Kilpisjärveltä Maarianhaminaan, Tukholmasta New Yorkiin.

”Ihminen ja hänen elinympäristönsä – yleensä koti – muodostavat kuvasarjana kokonaisuuden, joka kertoo jotakin hyvin yksityistä ihmisestä, hänen persoonastaan”, Heikkilä sanoo.

Heikkilän kuvaamat ihmiset pääsevät näyttelyssä myös ääneen. He kertovat suhteestaan elämään, yrittämiseen, maailmaan ja suomalaisuuteen. Pohdinnat avartavat kuvaa siitä, mitä taloudellinen vauraus on.

...

Tiedämme suomalaisen yhteiskunnan taloudellisesti vauraimmista henkilöistä yllättävän vähän. Valokuvataiteilija Jaakko Heikkilän teokset tarkastelevat tästä usein tunnistamattomasta vähemmistöstä yksittäisiä henkilöitä ja heidän elämäntarinaansa sekä suhdettaan vaurauteen, onnellisuuteen ja elämään.

Näyttely rakentaa taiteen keinoin näkymää suomalaiseen yhteiskuntaan. Vaurauden filosofia käsittelee taloudellista vaurautta kulttuurisena ilmiönä ja kysyy, mitä vauraus on, parantaako vauraus henkistä hyvinvointia ja onko taloudellinen rikkaus tabu yhteiskunnassamme? Jaakko Heikkilän kuvissa vauraus henkilöityy inhimillisissä, hengittävissä ja tuntevissa persoonissa, jotka pohtivat myös suhdettaan suomalaisuuteen.

Jaakko Heikkilä (s. 1956) on suomalainen valokuvataiteilija, jonka työssä kantavina teemoina ovat usein olleet kulttuuriset identiteetit ja valtakulttuurien keskellä elävät vähemmistöt. Heikkilä on tehnyt kuvausmatkoja esimerkiksi Kuubaan, Brasiliaan, Serbiaan ja Karjalan alueelle. Armenialaisten vainoja käsittelevä näyttely oli vuonna 2005 esillä Venetsian biennaalissa, ja Heikkilä on kuvannut myös muun muassa Harlemin asukkaita, valakkeja sekä meänkielistä kansaa. Vuonna 2016 Kansallismuseossa nähtiin Heikkilän teoskokonaisuus Venetsian aatelisista. Jo tuolloin Heikkilälle syntyi ajatus suomalaisen vauraan vähemmistön kuvaamisesta.

Lainaukset päättyvät

 

 

KANSALLISMUSEO, HELSINKI

VAIHTUVAT NÄYTTELYT

22.04.2022 — 02.10.2022

VAURAUDEN FILOSOFIA – JAAKKO HEIKKILÄN HENKILÖKUVIA SUOMALAISESTA VAURAUDESTA

 

Tämä näyttely, ja tietenkin Kansallismuseo muutenkin on erinomainen käyntikohde!

Suosittelen

Aimo Nyberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...