lauantai 19. maaliskuuta 2022

Useaan kertaan siirretty Tullitupa

 

 

Kun näet kaupungilla jonkun rakennuksen seinällä tällaisia laattoja, joissa lukee jotain, tai joissa on jonkinlaisia merkkejä, niin kiinnostavatko ne Sinua?

Ohi on helppo mennä. Näin se vaan on.

Muistolaatat, muistomerkit puhuvat hiljaista kieltä. Ne eivät vaadi Sinua huomioimaan niitä, vaikka niillä toki sanottavaa aivan varmasti onkin. Ehdottomasti myös meille tämän päivän arkea eläville. Nopeasti ohi kiitävät hetket eivät tartu meihin kädestä kiinni, sillä rimpuilemme itsemme mieluummin niistä irti ja juoksemme eteenpäin kohti tuntematonta huomista.  

 

Tätä kohdetta, Eteläistä tullitupaa olen valokuvannut useasti ennenkin, ja esitellytkin ylläpitämässäni Rojekti X = -hankkeen luettelossa.

Mitään varsinaista uutta tietoa en tähän kirjoitukseen ole löytänyt. Alempana olevasta kuvalainauksesta näkyy hyvin, että kohde on pysynyt hyvinkin pitkään samanlaisena nykyisellä paikallaan ja vieläpä ihan hyvässä kunnossa.

Tämä on erinomainen asia. Onhan kyseessä rakennus, joka aikoinaan on purettu ja pystytetty uudelleen poikkeuksellisen moneen paikkaan historiansa aikana. Eli sitä tai ainakin tämän mallin mukaisia rakennuksia on siirrelty eri puolille Vaasaa, niin nykyisen Vanhan Vaasan maisemissa kuin myös täällä vuoden 1852 palon jälkeisessä nykyisessä Vaasassa.

Aikamoinen historia siis tällä Tullituvalla. 

 


 

Kuvat: AN 12.3. 2022 Vanha Vaasa

 


Kuva: Kirjasta Vaasan historia osa 3, s. 26

 

Katso myös aikaisemmin kohteesta kokoamiani faktoja ja kuvia täältä 

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2018/12/etelainen-tullitupa.html 


 

Aimo Nyberg
Kotiseutuhistorian harrastaja
Kuvataiteen opettaja, eläkkeellä
aimonyberg(at)gmail.com

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...