torstai 17. maaliskuuta 2022

Kohtuudella

 

 

KIELTOLAKI

Miksi tämä laki Suomeen tehtiin, mitä siltä toivottiin ja miten siinä sitten lopulta kävi?

Lainaus sivuilta 

https://www.alkutuotanto.fi/ 

”Tästä kertoo Tuotantoyhtiö Alku Tuotannon ensimmäinen historiadokumenttisarja Kieltolaki. Kolmiosainen sarja on kokonaisuudessaan katsottavissa Yle Areenassa 28.2. ja Yle TV1:ssä sarja nähdään 3.3. alkaen torstaisin klo 19.00.” 

 ”Kieltolain hurmos vaihtui kiertolain rikoskierteeksi - Alku Tuotannon ensimmäinen dokumenttisarja pureutuu alkoholin kieltämisen historiaan.”

Tänään torstaina 17.3. 2022 nähdään TV:ssä ex-vaasalaisen Toni Viljanmaan ja ex-kansanedustajan ja ministerin Sampo Terhon historiadokumenttisarjan viimeinen osa. Jollet katsonut kahta aikaisempaa osaa, niin ne löytyvät jonkun aikaa Areenasta.

Tämän hienon dokumenttisarjan parissa ensimmäisessä osassa on nähty useitakin Vaasaan ja vaasalaisiin liittyviä filmi- ym. dokumenttiarkistoista löytyneitä ”näytteitä”. Mm. Punakareilta, jossa salakuljettajilla oli vilkasta toimintaa. Legendoja noista ajoista olen itsekin saanut tutuilta kuulla, vaikka niiden kertojat eivät olleet edes syntyneet, kun kieltolaki oli Suomessa voimassa. Nuo kiehtovat kertomukset ovat siis yli sukupolvien säilynyttä ja toivottavasti vielä pitkään säilyvää kansanperinnettä.

On aivan mainio juttu, että aiheesta on toteutettu näin laadukas dokumenttisarja!    

 

Aiheesta kieltolaki Wikipedia kertoo mm. näin:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kieltolaki_(Suomi) 


Kieltolaki (Suomi)

Suomessa oli voimassa alkoholijuomia koskeva kieltolaki vuosina 1919–1932. Tänä aikana Suomessa ei saanut myydä, eikä itse valmistaa alkoholijuomia. Viinan kotipoltto oli kielletty jo aiemmin, vuonna 1866. Kieltolain suora seuraus oli, että alkoholia alettiin salakuljettaa ulkomailta. Kieltolain voimaantulo liittyi yleiseen äänioikeuteen, sillä erityisesti naisäänestäjät kannattivat kieltolakia. Kieltolaki on usein nähty ”naisten lakina”.

Suomalaiset keräsivät adressin kieltolain kumoamiseksi keväällä 1931. Kieltolaki päätettiin lopulta kumota: 29.–30. joulukuuta 1931 pidetyssä kansanäänestyksessä yli 70 prosenttia äänestäneistä äänesti lain kumoamisen puolesta. Kieltolaki päättyi 5. huhtikuuta 1932 klo 10, jolloin ensimmäiset Oy Alkoholiliike Ab:n eli nykyisen Alkon myymälät avattiin. 

 


Kuva: AN, Asetelma  2022

Teksti ja kuva: Aimo Nyberg

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Päivitetään yhdessä Rojektin sivuja!

    Rojektissa on kohteita jo melkoinen määrä. Aika ajoin pienempiä ja isompiakin päivityksiä kohde-esittelyihin on tehty ja saadaan varmast...