sunnuntai 15. marraskuuta 2020

Vaasan Taideyhdistys on tätä mieltä

 

Vaasan Taideyhdistys ry:n vuosikokous 2020 saatiin vihdoin pidettyä muutaman peruuntuneen yrityksen jälkeen. Sääntömääräisten asioiden lisäksi yhdistys antoi julki jo keväällä laaditut kannanotot:

- Vaasan kaupungin taideomaisuudesta on huolehdittava

- Museokokoelmien varastointi Vaasassa

 

Kannanotto 9.11.2020

Vaasan kaupungin museot tunnetaan maailmalla merkittävistä taidekokoelmistaan. Niitä lainataan paljon näyttelyihin ympäri maailmaa. Jotta saamme vielä tulevaisuudessakin olla ylpeitä Vaasan maineesta taidekaupunkina ja vaasalaisten mesenaattien keräämistä taidekokoelmista, kaupungin on huolehdittava omaisuuden arvon säilymisestä.

Vaasan taideyhdistys esittää, että kaupungin museoiden kokoelmakeskus sijoitetaan Wärtsilän alueelle Onkilahden rantaan. Sieltä on lyhyt matka kaupungin omiin museoihin ja riittävästi tilaa erilaisiin toimintoihin kuten konservointiin, tutkimustyöhön sekä teosten huoltamiseen ja matkakuntoon laittamiseen.

Teokset pysyvät kiinnostavina ja niiden arvo säilyy vain, jos niitä säilytetään oikeanlaisissa lämpötila- ja kosteusolosuhteissa. Kulttuuri- ja liikuntalautakunnan talousarvion 2020 mukaan asia on edelleen ratkaisematta jo vuosia sitten tehdystä tarveselvityksestä huolimatta.

Wärtsilältä vapautuvat teollisuushallit antavat erinomaiset puitteet taideteosten ja museoesineiden kokoelmakeskukselle. Tiloissa on mahdollista toteuttaa myös suosituksi tulleita taiteen varastonäyttelyitä, vanhojen esineiden kunnostuskursseja, konservointityönäytöksiä ja muita tapahtumia.

Wärtsilän laaja ja monipuolinen alue aivan kaupungin sydämen tuntumassa tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia. Vaasan kaupunginteatterin lavastamo voisi siirtyä alueelle kaukana sijaitsevista vuokratiloistaan. Ammattiteatterit voisivat jopa laittaa hynttyynsä yhtiömuotoisesti yhteen ja tuottaa teattereissa tarvittavan tekniikan yhteisissä tiloissa. Nuoret taas ovat pitkään vaatineet kaupunkiin isoa festivaali- ja keikkatilaa- Teollisuushalli olisi siihen säänkestävä ja tyylinmukainen ratkaisu.

Tukholmalaiset arkkitehtiopiskelijat esittivät monia ennakkoluulottomia visioita Wärtsilän alueen uudelle käytölle. Uusien visioiden sijaan Vaasan taideyhdistyksen lähtökohtana on ratkaista ne käytännön tarpeet, jotka ovat jo hyvin pitkään olleet tiedossa mutta jääneet muiden hankkeiden jalkoihin.

Vaasan taideyhdistys on yksi niistä mesenaateista, joiden kokoelmien pohjalle Vaasan kaupungin museoiden kokoelmat ja näyttelytoiminta on vuosien saatossa rakentunut. Yhdistys on lahjoittanut sadan vuoden aikana syntyneen kokoelmansa Vaasan kaupungin haltuun Pohjanmaan museolle.

Vaasan taideyhdistys on vakavasti huolissaan siitä, ovatko mesenaattien lahjoittamat kokoelmat vaarassa menettää arvonsa ja tuhoutua epäasianmukaisesti säilytettyinä.

Hyväksytty ja lähetetty lehdistölle 9.11.2020
Tarja Hautamäki / Vaasan Taideyhdistys ry:n vuosikokous

 

Kannanotto 9.11.2020
Museokokoelmien varastointi Vaasassa

Vaasan taideyhdistys esittää, että kaupungin museoiden varasto sijoitetaan Wärtsilän alueelle Onkilahden rantaan: Pohjanmaan museolle, Tikanojalle ja Kuntsille ei ole pitkä matka.
Kokoelmien varastointitila on edelleen ratkaisematta kulttuuri- ja liikuntalautakunnan talousarvioesityksen 2020 mukaan. Asianmukaisen varaston tarve on selvitetty jo vuosia sitten, mutta sijoituspaikkaa eikä rahoitusta ole löytynyt.

Vaasan kaupunki on aiheesta ylpeä taide- ja museokokoelmistaan. Ne ovat vaarassa vahingoittua epäasianmukaisissa tiloissa eri puolilla kaupunkia.

Vaasan taideyhdistys on yksi niistä mesenaateista, jotka ovat vuosien varrella kartuttaneet museon kokoelmia. Yhdistys lahjoitti sadan vuoden aikana syntyneen kokoelmansa Pohjanmaan museolle.

Asianmukaisten varastointi- ja konservointitilojen puute estää museota tuomasta aarteitaan yleisön nähtäville siinä määrin kuin toivotaan. Vaasan kaupunki menettää näin mahdollisuuksiaan hyötyä arvokkaasta omaisuudestaan ja maineestaan taidekaupunkina.

Tukholmalaiset arkkitehtiopiskelijat esittivät monia ennakkoluulottomia visioita Wärtsilän alueen uudelle käytölle. Taideyhdistys lähtee kuitenkin käytännön tarpeista, jotka hyvin pitkään ovat olleet tiedossa mutta jääneet muiden hankkeiden jalkoihin.
Museokokoelmien varastointi ei ole pelkästään esineiden säilyttämistä, vaan myös tutkimista, huoltamista ja konservointia sekä niiden esittelemistä eri tavoin yleisölle. Pohjanmaan museolta lainataan paljon teoksia ulkomaille asti. Niiden matkakuntoon laittaminen vaatii myös tilaa ja työtä.

Vapaaksi jäävät teollisuushallit ovat erinomainen runko toteuttaa teknisesti vaativa museoesineiden säilytys. Riittävän suurissa tiloissa voidaan toteuttaa myös suosituksi tulleita taiteen varastonäyttelyitä, vanhojen esineiden kunnostuskursseja, konservoinnin työnäytöksiä ja muita tapahtumia.

Wärtsilän laaja ja monipuolinen alue aivan kaupungin sydämessä tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia.

Vaasan kaupunginteatterin lavastamo toimii vuokratiloissa monen kilometrin päässä ja tarvitsisi nykyistä paremmat tilat keskikaupungilta. Teattereille tarjoutuisi tässä myös mahdollisuus tekniseen yhteistyöhön vaikkapa yhteisessä yhtiössä.

Nuoret ovat pitkään vaatineet kaupunkiin isoa festivaali- ja keikkatilaa. Teollisuushalli olisi säänkestävä ja tyylin mukainen ratkaisu.

Hyväksytty ja lähetetty lehdistölle 9.11.2020
Tarja Hautamäki / Vaasan Taideyhdistys ry:n vuosikokous

 

Jakanut tähän vaasaennenjanyt -blogiin

Aimo Nyberg

Vaasan Taideyhdistyksen hallituksen jäsen 9.11.2020 alkaen

 

Lainaus Vaasan Taideyhdistyksen nettisivuilta:

Taideyhdistyksen kokoelmaan teos numero 1

Taideyhdistyksen kokoelmaan teos numero 1, Helene Schjerfbeckin guassi ”La petite servante”, hankittiin 1918 yhdistyksen ensimmäisestä vuosinäyttelystä.

Nykyisin kokoelmaan kuuluu kolmisen sataa teosta. Taidekokoelma lahjoitettiin Vaasan kaupungille 1998. Se on Pohjanmaan museon hoidossa ja yhdistys kartuttaa sitä edelleen. Suuri osa teoksista on esillä julkisissa tiloissa.

Lainaus päättyy

 

La petite servante on myös tämän kirjan kansikuvassa.

TARINOITA TAIDEKAUPUNGISTA – VAASAN TAIDEYHDISTYS 100 VUOTTA 

 


 
 

Katso aikaisempi kolmen vuoden takainen blogikirjoitukseni kirjaan ja juhlanäyttelyyn liittyen

http://vaasaennenjanyt.blogspot.com/2017/05/tarinoita-vaasasta-taidekaupungista.html


Kirja on edelleen myynnissä Pohjanmaan museolla. Hyvä hankinta vaikka joululahjaksi kaikille kulttuurin ystäville!

Aimo 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...