torstai 26. marraskuuta 2020

Vaasan keskussairaala on saanut ensimmäisen taideohjelmansa

 

Lainaus IKKUNA -ilmaisjakelulehdestä nro 47, 25.11. 2020

H-uudisrakennuksen taideohjelmassa rannikkoteema

”Vaasan keskussairaalaan on laadittu taideohjelma, joka esiteltiin sairaanhoitopiirin hallitukselle 23.11. kokouksessa.

Vaasan keskussairaala on saanut ensimmäisen taideohjelmansa, jonka mukaan H-uudisrakennuksen taide toteutetaan.

Taiteella osoitetaan kunnioitusta sairaalassa olevia ihmisiä kohtaan tekemällä tilasta mahdollisimman viihtyisä. Sairaalatilojen taide edesauttaa potilaiden toipumista ja ammattilaisten hyvinvointia.

H-uudisrakennuksen taideohjelman on laatinut keväällä 2020 taidekoordinaattoriksi valittu Frei Zimmer Oy.

Syksyn aikana myös sairaalan henkilökunta ja asiakasraati ovat saaneet lausua näkemyksensä taideohjelman luonnoksesta ja ylipäätään taiteesta sairaalaympäristössä.

Henkilökunnan toiveissa oli, että yksittäisiä taideteoksia tulisi myös henkilökunnan taukotiloihin, joita H-uudisrakennuksessa on 13 kappaletta.

H-uudisrakennuksen taideohjelma tukee arkkitehtuurisuunnittelussa annettua rannikkoteemaa. Taideohjelmassa kerrotaan, että alateemat ovat rakennuksen kerrosten mukaan satama, laguunit, ranta ja meri.

Pääpaino tulee olemaan muutamissa isommissa taidekokonaisuuksissa ja taiteen toivotaan olevan aikaa kestävää sekä huomioimaan eri käyttäjä- ja ikäryhmät.

Taiteilijavalinnat tullaan tekemään mahdollisuuksien mukaan avoimien portfoliohalujen avulla, mutta joissakin tapauksissa voidaan tehdä suosia taiteilijavalintoja.”

Lainaus päättyy

 

Kuvituskuvat: AN, 15.11.2020. Maailman diabetespäivänä myös VKS:n seinää valaistiin siniseksi.

Vaasan keskussairaalan H-uudisrakennus on melkoinen järkäle. Se on sairaala-alueen korkein rakennus.

On hienoa, että sairaalalle on tehty suunnitelmat siitä, miten alueella, niin sisällä kuin ulkonakin, huomioidaan potilaiden ja sairaalassa työskentelevien viihtyminen. Taiteella on todistetusti suuri merkitys siinä, miten ihminen kokee ympärillään olevan tilan. On selvää, että tällä on myös hoitoja ja toipumista edistäviä vaikutuksia. Henkilökunnan jaksamiselle, työpaikan kokemiselle tutuksi ja turvalliseksi hyvin tehdyillä sisustus- ja taideteosvalinnoilla on oma tärkeä tehtävänsä.

Isoa urakkaa, taiteteosten valintaa koordinoi tamperelainen yritys Frei Zimmer Oy. 

http://freizimmer.fi/ 


Nettisivun mukaan yrityksen ydinosaamista on nimenomaan kokonaisuuden hallinta.

 ” Frei Zimmer yhdistää taiteen ja arkkitehtuurin”.

 

Rannikkoteema on ilman muuta sopiva juuri Vaasaan. On toivottavaa, että etenkin vaasalaiset taiteilijat ottavat vastaan tällaisen valtaisan taiteenhankintaprojektin, ja ovat innoissaan ja tosissaan tarjoamassa teoksiaan, kun yksittäisiä teoksia ja teoskokonaisuuksia voi alkaa valitsijoille ehdottaa. Aikataulusta ei ole vielä kerrottavaa, itse rakennuskin on vielä kesken. Ulkoapäin ollaan jo ylimmällä tasolla. Sisätilojen kanssa menee vielä pari vuotta. Uusi rakennus otetaan käyttöön vuonna 2022.

Katso jo nyt netistä mitä on tulossa

Terveet tilat ja turvallinen ympäristö

https://www.vaasankeskussairaala.fi/bothniahigh5/h-uudisrakennus/ 


Kuvat ja teksti: Aimo Nyberg


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUITKO JO TÄMÄN?

Patsasprojekti on ja pysyy osana sivustoa

  LUETTELO JA LINKKILISTA VAASAN PATSAITA, MUISTOMERKKEJÄ JA MUISTOLAATTOJA     Sivusto Rojekti X = löytyy netistä osoitteesta htt...